Wizz Air обяви 6 нови бази за последния месец и половина

След Тирана, Милано, Ларнака и Бакъу, авиокомпанията открива такива в Санкт Петербург и Дортмунд

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air обяви, че открива първата си база в Русия - в Санкт Петербург на летище "Пулково". Плановете на превозвача са в нея да има 1 самолет, като обяви и пет нови маршрута от 18 септември.

Въпреки корона кризата, която удари сериозно точно авиационния сектор, от Wizz Air демонстрират сериозна активност през последния месец и половина. Това ще е 32-ата база, обявиха от авиопревозвача. Ден по-късно стана ясно, че следващата ще бъде в германския град Дортмунд.

В Русия съм

Авиокомпанията лети от Санкт Петербург от 2017 г., като броят на превозените пътници по линията е 250 хил. души. С базирания самолет там ще се извършват полетите по новите 5 маршрута - Залцбург, Осло, Копенхаген, Стокхолм (Скавста) и Малта.

Полетите на Wizz Air между руския град и София бяха обявени в началото на тази година и трябваше да започнат да се изпълняват от началото на юли, като по същото време по линията обяви, че ще лети и "България ер" с известна преднина - от април. Поне такива бяха плановете на превозвачите преди началото на пандемията. До този момент директни полети между София и Санкт Петербург нямаше.

Раздвижването на авиопазара в Русия стана възможно, след като започна издаването на електронни визи през 2017 г. Първоначално бяха отворени Калининград и Калининградска област и Далечният изток - Камчатка и Чукотка, Сахалинска област, Хабаровският и Приморският край с административен център град Владивосток. Посещението на Санкт Петербург и Ленинградска област с електронна виза стана възможно от миналия октомври като част от плана за поетапно въвеждане на електронни визи на територията на цяла Русия, което трябва да стане факт от 1 януари 2021 г. за гражданите на 53 държави. Разрешената продължителност на престой в Санкт Петербург и Ленинградска област ще е до 8 дни. Заявлението за електронна виза се подава онлайн на сайта на руското външно министерство най-малко 4 дни преди планираната дата на посещение. Визата е безплатна и е валидна за 30 дни.

И още бази

Ден преди това Wizz Air обяви, че ще открие база в Бакъу, Румъния, като там ще има 2 самолета и ще стартира с 12 маршрута от 29 октомври. Следващата база след Санкт Петербург ще бъде тази в Дортмунд, където броят на самолетите ще е три, като това ще донесе и 18 нови маршрута от града до 10 държави, считано от август 2020 г.

В края на май Wizz Air обяви базата си в Тирана, където ще лети с три самолета от юли, като към настоящите 10 маршрута ще добави още 15. Новината беше предшествана от тази за нова база в Минало на летище "Малпенса" с 5 самолета и още 20 маршрута и тази в Ларнака - 2 самолета и 10 нови маршрута.

И в Близкия изток

В началото на май Wizz Air съобщи, че плановете й за тази година включват създаване на нискотарифна авиокомпания в Абу Даби. През март беше сключено споразумение, с което се формализира създаването на Wizz Air Abu Dhabi като местна авиокомпания с централа в Абу Даби в партньорство между местната ADQ (доскоро позната като Abu Dhabi Development Holding Company) и Wizz Air. Това е първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа, която се очаква да започне дейност по-късно тази година. Полетите между София и Абу Даби започват от септември.