"Алкомет" ще прави части за електромобили

Масовото производство ще започне през 2022 г. за германски клиент

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет" ще произвежда части за електромобили за германска автомобилна компания. Първите продукти ще са готови през лятото, а масовото производство ще започне през 2022 г. Това стана ясно от изказване на председателя на надзорния съвет и акционер в дружеството (27%) Фикрет Индже на среща в Българо-турската търговско-индустриална камара, която той председателства.

Оборудване

Наскоро "Алкомет" беше сертифицирана по стандарта IATF 16949:2016, който й дава възможност да работи за водещите автомобилни производители. Засега от компанията не уточняват кой е германският клиент. Продуктите, които шуменският завод ще доставя, включват детайли за ходовата част и за акумулаторите. За целта компанията закупи специално оборудване, което трябваше да бъде пуснато през април, но заради епидемията има леко забавяне. Очаква се монтажът да приключи следващите месеци и машината да заработи през лятото.

Инвестицията на практика е част от нов проект, който дружеството обяви в началото на годината. Наскоро "Алкомет" приключи и друга голяма инвестиция - за 40 млн. евро, с която бяха модернизирани и трите цеха на завода (леярна, пресов и валцов). Предприятието произвежда различни продукти за хранителната промишленост, машиностроенето, строителството и автомобилостроенето. Над четвърт от продукцията се изнася за Германия, а други големи пазари са Испания, Италия, Полша и т.н.

Резултати

По думите на Индже кризата покрай коронавируса се е отразила негативно и на "Алкомет", макар че не се е налагало спиране на производството или освобождаване на работници. В момента в компанията работят близо 1100 души.

Отчетът за първото тримесечие на 2020 г. показва, че приходите са спаднали леко (3%) и дружеството отчита малка загуба (виж таблицата). Увеличение с около 2 млн. лв. има и при разходите, които достигат 95.3 млн. лв., като най-голям е ръстът при разходите за материали, труд и външни услуги.

В същото време обемът на производство е останал практически без промяна спрямо същия период на миналата година - 16.9 хил. тона валцова и пресова продукция общо. От компанията отчитат, че през първото тримесечие на 2020 г. е започнало по-осезателно да се усеща включването към капацитета на купената по предния инвестиционен проект 2500-тонна преса, като увеличението на специални профили е близо 35%. Очакванията са тази тенденция да се запази през следващите няколко месеца. При валцовите продукти голям ръст (над 50%) има при продажбите на листа, по-малко увеличение има и при някои видове фолио, но продажбите на домакинско фолио, които са основният продукт в количествено изражение, са се понижили със 7%. От "Алкомет" обаче очакват продажбите на домакинско фолио напълно да се възстановят през второто тримесечие.

Още от Капитал