Тези милиони няма да са за вас
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тези милиони няма да са за вас

Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"

Тези милиони няма да са за вас

След три години процедура Фондът на фондовете изненадващо и със съмнителна техника смени победителя в надпреварата за мецанин-фонд

Огнян Георгиев
11478 прочитания

Два пъти подреждането в комисията във ФнФ сочи за победител "Бългериън мецанин партнърс"

© Георги Кожухаров


В света на обществените поръчки, казват запознатите, сроковете са относително нещо.

Седмиците лесно стават месеци, месеците - години. И все пак, дори на този фон процедурите във Фонда на фондовете (ФнФ) понякога се движат ужасно бавно. За това понякога са виновни регулациите, но понякога - други съображения.

Последният пример е Фондът за мецанин инвестиции. Ресурсът му от 38.5 млн. евро чака вече три години да бъде пуснат на пазара и точно когато след доста перипетии беше стигнал до избиране на изпълнител, ФнФ реши да отмени това си решение и да го замени с друг. Причината, казват от Фонда, е в самия изпълнител. От участника оспорват това и ще заведат дело, което със сигурност ще отложи още с доста излизането на пазара на този инструмент. А зад спора личат основните проблеми на ФнФ - липса на предвидимост и подозрения за зависимост.

Три години на партера

Мецанин-фондът е особен вид фонд, който е между дяловото и дълговото инвестиране (откъдето и името - мецанинът е полуетаж, обикновено над партера). Той е за компании в напреднал стадий на развитие, които имат нужда от повече капитал за растеж - средната инвестиция там е няколко милиона. Той е по-малко рисков от дяловото инвестиране, но по-сложен като инструмент, затова е разбираемо, че в държава като България, където този тип финансиране никога не е присъствал, структурирането му отнема повече време. Доста повече.

Пазарните консултации за него приключиха през април 2017 г. - преди цели три години. Процедурата по избор обаче беше открита едва година и три месеца по-късно, през август 2018 г. Дори това не беше краят на дългото чакане. Заради обжалвания процедурата беше спряна още преди да се стигне до събирането на оферти и беше подновена едва в края на 2018 г. През март 2019 г. беше преминат предварителният подбор и бяха допуснати трима кандидати до подаване на оферти - "Бългериън мецанин партнърс", "Мейфеър партнърс" и "Сисиел България".

След още половин година - на 21 октомври миналата година, комисията във ФнФ най-накрая взима решение и одобрява "Бългериън мецанин партнърс" за победител. В него участници са Иван Христанов, Евгени Ангелов, Диана Аладжова и Лойд Шулц (мениджър в британски мецанин фонд партньор). Член на обединението е и "Ривър Стикс Кепитъл", на което едноличен собственик е предприемачът Елвин Гури. Моментално вторият в класирането - "Мейфеър", подава жалба пред КЗК, с която оспорва решението. Това отнема още месец и половина - през декември КЗК излиза с решение, в което връща процедурата на етап избор на изпълнител, но без да дава указания дали да се пренареди класирането.

В края на януари тази година, комисията за избор във ФнФ се събира отново и отново излиза с решение, което оставя второ място на "Мейфеър" заради липса на документи за някои от ключовите лица и някои от сделките. Три години след края на пазарните консултации процедурата най-накрая влиза във финалната си права, но отново със закъснение: минават още два месеца, докато "Бългериън мецанин партнърс" получават официалното писмо-покана за сключване на договор. То пристига на 3 април, малко след като България и светът вече са влезли в режим на пандемия.

Колко дълъг е месец и половина

Оттук нататък обясненията на ФнФ и "Бългериън мецанин" се разминават. От фонда твърдят, че са направили всичко, зависещо от тях, за да подпишат договор, но кандидатът се е забавил. "Претендираме, че сме работили точно", казва изпълнителният директор Александър Георгиев. "Ние ги каним да сключим оперативно споразумение до 29 май, като очакваме да направят в това време всичко необходимо - да регистрират в КФН, да покажат учредителния договор и е хубаво да го съгласуват и с нас. Това е крайната дата, те казват "ок, при условие че до 27 април ни одобрите договора". Да де, но ни пращат драфта на 5 май."

Не можем да излезем толкова бързо с решение, казва директорът на "Правна дейност" Гълъбина Георгиева. Според нея всъщност срокът за подготовка трябвало да се смята не от 3 април, а от влизането в сила на новото решение на фонда след произнасянето на КЗК, или накратко месец по-рано.

Двамата представители на фонда твърдят, че "Бългериън мецанин" са имали достатъчно време да подготвят "формалните документи" като свидетелства за съдимост и задължения към общини, както и да поискат официално отлагане на срока заради извънредното положение. Те не са го направили, казва Георгиева. Според нея в писмото, което се получава на 28 май, ден преди датата за сключване на споразумение, частните партньори искат промяна в елементите на поръчката, както в срока, така и в процента съфинансиране.

От "Бългериън мецанин" категорично отхвърлят тези твърдения. "Дружественият договор може да се представи от наша страна при изпълнение на две предварителни условия, които изискват съдействие от ФнФ - съгласувана юрисдикция на фонда и представяне на окончателен вариант за подпис на Оперативното споразумение. Ние получихме окончателен вариант на оперативното споразумение от ФнФ на 4 май, с повече от два месеца забавяне, което не беше обосновано."

От дружеството казват, че нито датата 29 май, нито датата 27 април са били обвързващи - те са избрани само за да се съобразят със срока, предложен от ФнФ. "Съгласно документацията по обществената поръчка ние трябва да имаме 3 месеца за структуриране и съгласуване на документите на фонда. С изпращане на покана за преговори, която посочва 29 май като дата за сключване на Оперативното споразумение, те ни предоставят реално само 3 седмици (от 3 април до 27 април)", посочват "Бългериън мецанин". Като цяло, казват от там, "ключовото условие за успешен процес не беше изпълнено, а именно - своевременно съдействие от ФнФ. В този процес се наблюдаваше поставяне на кратки срокове, които самите ФнФ просрочваха, както и подвеждаща информация по отношение на съгласуване на конкретни искания, последвано от формален отказ".

Въпреки това, те са се опитали да се съобразят със срока и на 20 май искат официално удължаване. Отговор, казват те, е получен едва на 29 май, след края на работния ден, след като те са се явили да подпишат договора - неуспешно.

"По правилата, по ред"

С решение от 4 юни, ФнФ внезапно решава да смени победителя, като отменя избора на "Бългериън мецанин" и избира "Мейфеър". Причината са липсата на документи от страна на победителя, сред които повечето са бележки за задължение към общините, свидетелства за съдимост и други "формални", както сами обясниха от фонда, документи. От дружеството обявиха, че ще обжалват, така че детайлите за сроковете явно ще се решават в съда.

Изумителното е, че след три години чакане, месеци забавяния и обжалвания, от Фонда прекратяват вече завършена процедура заради неналичие на документи, които могат спокойно да поискат от дружеството и да им дадат допълнителен срок - със или без световна пандемия. Най-малкото подобна процедура още върви за "Витоша венчърс", които спечелиха конкурса за фонд за рисков капитал и които получиха шест месеца за завършването на споразумението. "Ние имаме желание, разбирате ли. Но да се случва по правилата, по ред", обяснява Александър Георгиев пред "Капитал". Не е ясно обаче дали правилата са еднакви за всички.

*Текстът е в новия брой на "Капитал" със заглавие "Обратно на партера"

Кои са новите победители "Мейфеър"

Мейфеър партнърс е обединение, като за негови членове са посочени пет физически лица. Всеки от тях води към различни финансови институции.

Йордан Петров работи в свързаната с Първа инвестиционна банка ПФБК от 2012 г. Той е управител на "Реалтор", където те са съсобственици. Преди него обслужващото дружество е управлявано от Неделчо Неделчев, който доскоро беше главен изпълнителен директор на банката. Петров е бил и в борда на "Соларфин България Енерджи" до 2018 г. (когато е ликвидирана), където по това време изпълнителен директор е Неделчо Неделчев. В офертата си Мейфеър е посочило сред възможните източници на частен капитал ПИБ.

Друг от хората вътре е Андрю Газитуа, член на борда на руската банка МКБ, както и българинът Илиян Илиев, който е посочил в LinkedIn профила си, че е дългогодишен директор в германския Prime Capital AG.

Освен ПИБ като други възможни източници на финансиране са посочени българското "Сиела Норма" и SRI Capital Advisers, което е част от международен холдинг под ръководството на италианския бизнесмен Джулио Галаци, който е и в борда на "Медиасет". Членът на Мейфеър Гавин Джон Александър е служител на SRI.

В света на обществените поръчки, казват запознатите, сроковете са относително нещо.

Седмиците лесно стават месеци, месеците - години. И все пак, дори на този фон процедурите във Фонда на фондовете (ФнФ) понякога се движат ужасно бавно. За това понякога са виновни регулациите, но понякога - други съображения.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  След последните развития на ситуацията в България,така както вървят нещата, тези фондове, които имат за цел да окажат финансова подкрепа на сериозни бизнеси, да не се окаже, че няма на кого да я оказват.

 • 2
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Милиони само за пичове.
  Пичове ли сте или не?
  Познавате ли големци и имте ли връзки - имаме - е пичове сте значи.

 • 3
  orchis avatar :-|
  orchis

  Тук като гледам какви индивиди са се увъртели, начело с Елвин Гури, направо ми се плаче.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.