Repsol се оттегля от проучванията в блока "Хан Аспарух"

Поевтиняването на петрола намали очакваната възвращаемост и сви инвестициите на испанската компания

Досега в "Хан Аспарух" са направени три проучвателни сондажа
Досега в "Хан Аспарух" са направени три проучвателни сондажа
Досега в "Хан Аспарух" са направени три проучвателни сондажа
Досега в "Хан Аспарух" са направени три проучвателни сондажа

Испанската петролна компания Repsol се оттегля от проучванията за нефт и газ в площта "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това се разбра, след като миналата седмица правителството разреши на компанията да прехвърли своя дял на другите два партньора в проекта - френската Total и австрийската OMV. Според Закона за подземните богатства промяната в собствеността на титулярите на разрешения за търсене и проучване трябва да бъде одобрена от кабинета. Причините за оттеглянето на Repsol не бяха обявени, но според международни анализатори решението е резултат от поевтиняването на петрола покрай кризата с коронавируса.

Още проучвания

След излизането на Repsol участието на Total и OMV в проекта ще се увеличи до съответно 57.14 и 42.86%. Успоредно с това кабинетът продължи с още две години разрешението за проучване за нефт и газ в блока до май 2022 г. През този период ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3.3 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Договорът с консорциума за проучване на територията влезе в сила през септември 2012 г.

Заради кризата покрай коронавируса цените на петрола на световните пазари намаляха значително, а от тях зависи оценката на възвращаемостта на бъдещите добивни проекти. Това е и една от причините Repsol да се откаже, смятат анализатори. Другата причина е, че поевтиняването на петрола се отразява също и на печалбите на добивните компании, което е принудило Repsol да ограничи инвестициите си.

Проектите в Черно море

"Хан Аспарух" се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и е с площ площ 14.2 хил. кв. км. При получаване на разрешението преди 8 години трите компании се ангажираха да инвестират 1 млрд. евро в проучвателни дейности и платиха рекордния бонус от 40 млн. евро на правителството. Досега в блока са направени три проучвателни сондажа, но официални резултати не са обявявани. След първия сондаж през 2016 г. от Total обявиха, че са открили залежи на нефт, но без да дават подробности.

На север от "Хан Аспарух" в румънски води се намира блокът "Нептун", който се проучва от консорциум между OMV Petrom и американската ExxonMobil. По неокончателни данни там има потенциални запаси на 84 млрд. куб. м природен газ.

Испанската Repsol има участие и в още един проект в дълбоките води на българското Черно море, след като преди година придоби 20% от "Хан Кубрат" (бившият "Силистар"). Проучванията там бяха започнати от Shell, която получи разрешение през 2015 г., а на по-късен етап с 30% към нея се присъедини и австралийската Woodside. Засега няма информация Repsol да се оттегля от този проект.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане