Предизвикателството МВА: Бъди по-добра версия на себе си

Предизвикателството МВА: Бъди по-добра версия на себе си

Мениджърът Петър Паяков за образованието си и защо това знание е нужно за човешкия капитал

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
3583 прочитания

Пловдивчанинът Петър Паяков e на 37 години и вече пет години е Главен оперативен директор на ТЕД-БЕД ЕАД. Кариерата му в компанията, една от най-бързо развиващите се в бранша на системи за съня в Европа, започва педи 13 години. Петър израства от младши асистент във външнотърговския отдел в мениджър качество. Само след три години е на настоящата си топ управленска позиция. През 2019 г. започва обучение в Executive MBA програма, за да надгради както университетското си образование по политология и маркетинг, така и да развие пълния си управленски потенциал.

Каква перспектива видяхте в обучението в Магистърска програма по бизнес администрация (МВА)?

- Обичам да се предизвиквам с нови изпитания. Имах желанието да се развия и да стана по-добър в това, което правя. Работата ми е изискваща и отговорна, често ми се налага да съм по-добра версия на себе си. Образованието е най-сигурният път към успеха, а МВА е доказан формат за развитие на бизнес лидери.

Разнообразието от МВА програми е огромно. Как открихте най-доброто бизнес училище за себе си?

- Разнообразието е богатство, но наистина ме затрудни при избора ми на МВА. На първо място програмата трябваше да е подходяща за целите ми, а от друга страна да е съобразена с времевите ми възможности и с финансовите ми рамки. Инвестирах много в етапа на проучване, събирах информация и лични мнения.

Имате ли възможност да съчетавате обучението с професионалните си ангажименти?

- Разбира се. Избрах Executive MBA по две причини. Първо, този тип програма е насочена към професионалисти с управленски опит. Второ, организацията на обучението позволява то да не ощети, дори напротив, да подпомогне представянето ми на професионалното поприще. "Жертвите", които ми се налага да правя, са основно в личен план.

Как новите знания, умения и контакти намират място в работатави?

- Със сигурност всичко, което съм получил до момента, е от полза и най-важното - напълно приложимо е в управленската ми практика. Програмата е специализирана, преподавателите са доказани професионалисти с богат практически опит. Опитът ми до момента ме беше научил на много неща, но след включването ми в MBA програмата придобих по-голяма прецизност, увереност и лекота в подхода си.

Кои елементи от обучението смятате за особено интересни и полезни?

- Работата по практически проекти ми е много интересна и ме спечели още от самото начало. Смятам, че този подход е от голяма полза и е особено обогатяващ, чрез съвместната работа с колегите в МВА програмата, техните идеи и различни гледни точки. Насоките и обратната връзка от преподавателите са много стимулиращи, прагматични и задълбочени.

Компанията инвестира ли въввашето обучение?Как си обяснявате факта, че все повече работодатели финансират обучението на кадрите си?

- Работодателят ми финансира 100% от обучението. Фирмата ни винаги е поощрявала желанието за развитие и продължава да инвестира в обучение. Имам колежка от управленския екип в компанията, която се обучава в същата програма в момента.

Според мен, компаниите започнаха реално да ценят човешкия си капитал и от там идва готовността им да инвестират в хората си така, както инвестират в системи, машини, и брандове.

Прави впечатление, че вече не само големи корпорации инвестират в развитие на екипа си, а и малки и средни предприятия. На какво се дължи това споредвас?

- Моето мнение е, че независимо от размера си, всяка компания има нужда от можещи и лоялни хора, които да са истински ангажирани с делата ѝ. Инвестирайки в обучение, компанията декларира своето отношение и желание за дългосрочно сътрудничество със служителите си.

Какъв съвет бихте дали на хората, на които им предстои обучение в МВА или Executive MBA програми?

- Да го правят с удоволствие, да се забавляват, за да освободят потенциала си за развитие. В програмата ще се запознаят и общуват с интересни и приятни хора, които един ден ще бъдат техни партньори, колеги или приятели.

Какво бихте попитали представители на бизнес училища, ако тепърва трябваше да избирате MBA програма?

- Ако имам възможност да се срещна лично с представители на различни бизнес училища, бих попитал всеки дали поддържа връзка със завършилите програмата и какво споделят те за кариерното си развитие, какво от обучението в МВА програмата е имало най-силно влияние за успеха им и посоката, в която са поели след дипломирането.

Инвестирайте в своето израстване сега. Изберете най-доброто бизнес училище

Access MBA кани предприемчивите и амбициозни професионалисти на България на MBA Online One-to-One събитие на 4 юли 2020 г. За да откриете най-добрата МВА за себе си, възползвайте се от възможността за индивидуални видео срещи с представители на водещи международни бизнес училища от Великобритания, Дания, Испания, САЩ, Франция, Нидерландия и други, сред които WU Executive Academy, IE Business School, IESE Global Executive MBA, American University in Bulgaria (AUBG), The University of Sheffield International Faculty, Nottingham Trent University. Ще получите безплатни консултации за успешно кандидатстване и източници на финансиране. Предварителната регистрация е задължителна, а участието - напълно безплатно.

Регистрирайте се за събитието на сайта на Access MBA.

Пловдивчанинът Петър Паяков e на 37 години и вече пет години е Главен оперативен директор на ТЕД-БЕД ЕАД. Кариерата му в компанията, една от най-бързо развиващите се в бранша на системи за съня в Европа, започва педи 13 години. Петър израства от младши асистент във външнотърговския отдел в мениджър качество. Само след три години е на настоящата си топ управленска позиция. През 2019 г. започва обучение в Executive MBA програма, за да надгради както университетското си образование по политология и маркетинг, така и да развие пълния си управленски потенциал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Още от Капитал

NFT — що е то?

NFT — що е то?