"Кяшиф" ЕООД – възход по правилата на семейната компания

Инж. Кяшиф Кяшиф - собственик, за пътя на дружеството в Джебел до европейски лидер в производството на хидравлични цилиндри

"Кяшиф" ЕООД – възход по правилата на семейната компания
"Кяшиф" ЕООД – възход по правилата на семейната компания

Профил

Инж. Кяшиф Кяшиф започва кариерата си във фирма "Пневматика" - Кърджали, откъдето през 1979 г. е изпратен в Джебел, за да създаде нов цех. Започва с 4 струга, 2 бормашини и 8 работници. Тук среща своята съпруга. На 10 октомври 1980 г. предприятието е официално открито. В същия ден се ражда и първото му дете - дъщеря му Сибел. В Джебел се ражда и синът му Месру. През 1993 г. заводът, ръководен от инж. Кяшиф Кяшиф, се отделя от фабриката майка. През 2001 г. предприятието стъпва на европейските пазари. Инж. Кяшиф Кяшиф е специализирал в Германия и Япония.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Профил

Инж. Кяшиф Кяшиф започва кариерата си във фирма "Пневматика" - Кърджали, откъдето през 1979 г. е изпратен в Джебел, за да създаде нов цех. Започва с 4 струга, 2 бормашини и 8 работници. Тук среща своята съпруга. На 10 октомври 1980 г. предприятието е официално открито. В същия ден се ражда и първото му дете - дъщеря му Сибел. В Джебел се ражда и синът му Месру. През 1993 г. заводът, ръководен от инж. Кяшиф Кяшиф, се отделя от фабриката майка. През 2001 г. предприятието стъпва на европейските пазари. Инж. Кяшиф Кяшиф е специализирал в Германия и Япония.

Инженер Кяшиф, вашата фирма стана на 40 години. Как се роди, как проходи, какво бе началото?

- Когато погледна назад, мога да кажа, че съм живата история на фирмата. Кариерата ми започна веднага след като завърших инженерна специалност в София и ме разпределиха в завод "Пневматика" - Кърджали. В края на 1978 г. покойният директор Иван Узунов ми каза: "Откриваме цех в Джебел и ти ще го създадеш". Приех. Горях от нетърпение да се докажа. Дадоха ми 4 стари струга и 2 бормашини. Започнах с 8 работници. Беше януари 1979 г., а официалното откриване беше на 10 октомври 1980 г. Не мога да го забравя - беше Денят на машиностроителя, откриването на цеха, панаирът в Джебел. Точно в същия ден се роди моята дъщеря и аз успях да я видя за първи път едва късно вечерта. През 1983 г. произведохме първото си крайно изделие - хидравличен цилиндър.

Къде се влагат джебелските хидравлични цилиндри?

- Няма машина без хидравлични цилиндри. Образно казано, те са под земята, на земята, във водата и в небето. Влагат се в селскостопанските машини, в транспортната техника, в строителните машини и минното оборудване, в карите, в самолетите и корабите. Това, че произвеждаме хидравлични цилиндри, е голям късмет, защото, ако беше друго, фирмата едва ли щеше да оцелее при силната световна конкуренция в машиностроителната индустрия.

Днес, четиридесет години по-късно, какво представлява фирма "Кяшиф" ЕООД?

- Започвам с хората - най-цененият от мен актив на нашата фирма. Екипът ни е много млад и образован. От 400 работници 20 процента са с висше образование, 52 процента са със средно образование. При нас работят цели семейства. Фирмата има най-съвременните машини за обработка на метали, за боядисване, за заваряване - изобщо за всички необходими технологични процеси. "Кяшиф" ЕООД е европейският лидер в производството на хидравлични цилиндри. Като се замисля, вероятно няма държава по света, в която цилиндрите на фирмата да не си вършат съвестно работата.

В момента стойността на активите ни е 52 млн. лева, а в края на годината ще достигне 55 млн. лева. Продажбите ни през 2020 г. са повече в сравнение с 2019 г. Ако не беше кризата, тази година щяхме да имаме ръст в продажбите 30 - 35 на сто. Сега ръстът ни се очертава да бъде 3 до 6 на сто, като в края на годината ще имаме приходи от основната дейност в размер на 25 млн. евро, а през 2019 г. бяха 23.6 млн. евро.

Господин Кяшиф, като че ли няма логика в Джебел да има една толкова просперираща фирма, и то в сложна индустрия като машиностроенето. Как успявате да намерите хора и да ги задържите?

- Няма значение къде си. Ако си активен, ако имаш знания, ако си ентусиазиран и упорит - ще падаш и ще ставаш, но ще постигнеш своето. При комунизма увеличаваха плана на този, който го изпълняваше. Още тогава ние доказахме, че се развиваме много добре и... ни товареха. Тогава при мен работеха 300 души. Ние имахме собствена база за професионално обучение. Запазихме си я и днес тя продължава да надгражда квалификацията на работниците. Да, навременните инвестиции в автоматизирани машини и в роботи са много важни. Но нямаш ли достатъчно добре подготвени кадри, няма кой да ги управлява. В момента средната работна заплата при нас е 1700 лева. Стремим се до края на 2021 г. тя да стане 2000 лева. Ще стане ли? Ще стане. С дисциплина, с организираност, с много висока производителност, която се постига само със съвременна техника.

Ние имаме и силна социална политика. "Кяшиф" ЕООД е единствената фирма, която има собствен лекар, назначен на работа при нас. Храната в завода е безплатна за всички. В стола сервират задължително прясна салата, супа, основно ястие с месо и десерт. Така е на обяд, така е и вечерта. Транспортът до завода и обратно е безплатен за работниците. В момента разговарям с най-добрите специалисти от Кърджали - хирург, невролог, кардиолог, да идват в Джебел в лекарския кабинет, който направихме, и да консултират работниците и семействата им.

Кога решихте да внедрите роботи? Как се разбират роботите и хората, не се ли страхуват работниците ви, че роботите ще ги изместят?

- Започнахме нашия възход след 2001 г. През 2005 г. купихме първите машини Mazak. Оттогава аз държа един работник да обслужва 2 или 3 машини, за да е трудът му производителен. През 2008 г. пазарите ни се разшириха и складовите ни помещения започнаха да не достигат. Купих фирма "Български тютюни". Излязохме стремително на европейския пазар със силен маркетинг и реклама. През 2009 г. продължих с инвестициите. Убедих се, че най-добре се инвестира по време на криза, и направихме първия бояджийски цех в завод №1 - това е бившият завод "Пневматика". В Завод №2, бившата фирма "Български тютюни", пуснахме първия робот за заваряване. Това е бъдещето, защото човешките сили имат предел, но човешкият ум няма. Да оставим тежката работа на робота, а ние да го учим и да го управляваме - това искам да постигна. Вече имаме пет заваръчни робота от германската фирма Kloos и внедряваме първия бояджийски робот от италианска фирма. "Кяшиф" ЕООД е първата фирма в Европа, която закупи английска машина за заваряване чрез триене. Машината е свързана с робот KUKA.

Как бихте подредили по значение конкурентните предимства на фирма "Кяшиф" ЕООД?

- Най-важното е високото качество на конкурентни цени. Имаме предимство и в срока на доставка на продукцията до клиента. При нас дойдоха клиенти, които са купували хидравлични цилиндри от Китай. Заради коронавируса бизнесът им с Китай се свива и те търсят от Европа. Е, не всеки в Европа може да направи цилиндрите качествено и за 4 пъти по-малко време в сравнение с Китай. Заради нарастващото търсене строим завод №3.

Каква е инвестицията в завод №3?

- Досегашните инвестиции в завод №1 и №2 са общо 20 млн. евро. Завод №1 специализира в производство на малки цилиндри със самостоятелен и затворен производствен цикъл - от рязане през заваряване, монтаж, боядисване, контрол по време на целия производствен процес. Завод №2 е за средни цилиндри и също е със затворен производствен цикъл до крайния продукт. Защо реших да инвестирам 15 млн. евро в завод №3, и то по време на криза?

Защото малки и средни цилиндри могат да се направят не само в Джебел, но и в Турция, в Индия, в Китай. Големите цилиндри обаче са уникални. Едно изделие тежи 5 - 10 дори 20 тона. И не се правят в Китай или в Индия. Така че този, който прави, да кажем, един багер, той трябва да се снабди с малки цилиндри, средни цилиндри и няколко големи цилиндъра. Искам да му предложа целия комплект. А като е комплект, ще му излезе и по-евтино, още повече че няма откъде да вземе големите цилиндри. В този смисъл ние ставаме фактор на световния пазар.

Господин Кяшиф, какви са предимствата на една семейна фирма като вашата?

- Моето семейство е създадено в Джебел. Тук се ожених, тук се родиха децата ми. Фирмата и семейството растяха заедно. Имам две деца. Дъщеря ми е Сибел. Тя се роди, когато открихме фирмата. Завърши в Германия Хумболтовия университет, специалност "Мениджмънт". С нея правихме маркетинг на германския пазар още като беше студентка. В момента тя се занимава с пазарите на фирмата. Имам и по-малък син - Месру. Той завърши в Лондон университета "Кингстън" и по специалност е инженер. Отговаря за иновациите във фирмата. Благодарение на него фирма "Кяшиф" е единствената фирма в България, която директно работи с "Майкрософт дайнамикс", като ползваме тяхната система за управление ERP. Всеки от семейството има определена дейност във фирмата. Никой на никого не може да му се бърка в работата. Не смесваме семейните отношения с работата.

Европейските и световните партньори оценяват, че в една успешна компания като "Кяшиф" ЕООД има второ поколение, работещо в нея. Партньорите ни са спокойни, че има кой да поеме фирмата, още повече че познават вече качествата на сина ми и дъщеря ми.

Господин Кяшиф, хайде сега да помечтаем. Как ще изглежда "Кяшиф" ЕООД на петдесетия си рожден ден?

- Логиката на бизнеса ни предполага през следващите години да направим завод № 4 и да изградим клонове в България. Със сигурност ще започнем да работим в Гърция и в Турция, защото там има работна ръка. По-нататък ще направим предприятие и в Европа. Там ще правим монтаж на цилиндри. Нашето производство не е атрактивно за младите хора в Европа, но продукцията ни се търси все повече. Значи ще успеем. Така виждам бъдещето.