🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добрич - по море и масло

Топ 10 на компаниите в областта

Лидерът в сектор туризъм в Добрич без никаква изненада е курортният комплекс Албена
Лидерът в сектор туризъм в Добрич без никаква изненада е курортният комплекс Албена
Лидерът в сектор туризъм в Добрич без никаква изненада е курортният комплекс Албена    ©  Надежда Чипева
Лидерът в сектор туризъм в Добрич без никаква изненада е курортният комплекс Албена    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Земя и море. Това са двете сили, които с ресурсите си движат местната икономика на Добрич през секторите на земеделието и туризма. Представители на региона казват за него, че знае в какво е добър и се стреми да се развива в тези направления. А бизнесът, и по-специално аграрният сектор, инвестира в затваряне на цикъла и в производство на продукти с по-голяма добавена стойност. За 2018 година общите приходи на най-големите 10 компании в областта порастват с 13% до 746 млн. лв. при 695 млн. лв. година по-рано.

На върха на регионалната класацията е "Сън фуудс". Компанията е и в топ 20 на най-големите производители от сектор храни и напитки в страната, като нишата, в която оперира, е преработката на маслодайни култури. Дружеството е част от групата "Папас олио", в която през юридически лица най-голям дял има Геогри Ташев. "Сън фуудс" е собственост на "Сент Жиран", където той е едноличен собственик. Групата работи в няколко основни направления: производство на слънчогледови масла в заводите в Ямбол и Балчик, търговия със зърнени и маслодайни култури и производство на брашна.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар