Новият брой: Да си посееш бъдеще

Сривът на българския автопазар се забавя в края на полугодието

Сривът на българския автопазар се забавя в края на полугодието

Общият спад за януари-юни при новите и употребяваните леки коли е 31%

Константин Николов
7677 прочитания

© Юлия Лазарова


Българският автопазар отчита сериозен спад на продажбите през първото полугодие на годината спрямо същия период на 2019 г., показват данните на Пътна полиция. Все пак сривът се забавя в последните два месеца, когато има растеж на месечна база спрямо най-ниското ниво през април.

Начело с новите

Общите регистрации на нови и употребявани леки автомобили (категория M1 и N1) през периода януари-юни са достигнали 91 819 коли, с 31% по-малко от същия период на 2019 г. Има обаче повишение в регистрираните общо нови и втора ръка леки коли само през юни - 19 380 спрямо 12 049 коли през май и 7613 през април. Общо новорегистрираните превозни средства (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) през периода са 104 530, с 30% по-малко от 2019 г.

Най-сериозен е сривът при новите возила за полугодието - продажбите са 12 450 (категория M1 и N1), с 44% под нивата от същия период на 2019 г. При употребяваните понижението е по-малко за шестте месеца - 28% до 79 369 коли. Все пак известен оптимизъм за дилърските компании в сектора е фактът, че поне през май и юни има покачване на пласираните автомобили.

При новите леки коли лидер на пазара е Skoda с 1458 продажби, следвана от Dacia с 1357 и Renault с 1276. Иначе най-популярната марка за българина си остава Volkswagen с общо 472 хиляди коли по пътищата. Общият автопарк в страната в края на юни достига 3.81 млн. ППС (леки, лекотоварни, товарни и автобуси).

Леко съживяване

За полугодието продължава сривът при новите камиони (категория N3) - продажбите са намалели с 56% до 918 машини през шестте месеца. Те са основен сигнал за икономическата активност и всяко движение в този сегмент се следи внимателно. Въпреки това спадът се забавя спрямо май и април. При употребяваните има повече причини за оптимизъм, тъй като понижението за полугодието е далеч по-малко - от 2041 на 1930 машини, или малко над 5%.

Европа надолу

Наблюдават се сривове на автопазарите в цяла Европа, макар и с различен интензитет. През първата половина на 2020 г. търсенето на леки коли в Европейския съюз се е свило с 38.1%. Най-голям е спадът в Испания за периода (-50.9%), следвана от Италия (-46.1%), Франция (-38.6%) и Германия (-34.5%). Все пак юни беше първият месец в много европейски държави, когато сервизите и дилърствата отвориха сред периода на карантина.

Българският автопазар отчита сериозен спад на продажбите през първото полугодие на годината спрямо същия период на 2019 г., показват данните на Пътна полиция. Все пак сривът се забавя в последните два месеца, когато има растеж на месечна база спрямо най-ниското ниво през април.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


16 коментара
 • 1
  lgg50680406 avatar :-|
  Елена Димова

  Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

 • 2
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

 • 3
  opd15605875 avatar :-|
  Николай Георгиев

  Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

 • 4
  kfy04682133 avatar :-|
  Камен Даскалов

  Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

 • 5
  wxp16682798 avatar :-|
  Дани Илиев

  Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

 • 6
  mcr00683812 avatar :-|
  Валентина Йорданова

  Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

 • 7
  bds20684578 avatar :-|
  Пламена Величкова

  За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

 • 8
  MilenaAtanasova avatar :-|
  Milena Atanasova

  Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
  Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

 • 9
  deqnvasev avatar :-|
  Деян Васев

  Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!

 • 10
  rjc58686505 avatar :-|
  Паола Красимирова

  Привет и от мен! Ако не бях срещала Тойчев , нямаше да мога да и повярвам. За съжаление ми се наложи да се сблъскам с него и не беше никак приятна срещата ни. Аз обаче реших да си платя глобата. Искаше му се да предпочета лесния начин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал