"Еконт" търси предприемачи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Еконт" търси предприемачи

"Еконт" търси предприемачи

Иновациите и личната отговорност са ядрото на успешния бизнес модел

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
21507 прочитания

Профил

Венцислава Николова се грижи за откриването и развиването на талантите в най-голямата логистична компания в България - "Еконт".

"Искам да променя света" е репликата ѝ, която променя нейния преди 8 години. Споделя я пред създателя на "Еконт" Николай Събев, когато се обръща към него за финансиране на НПО проект за обучения, който развива тогава. Получава пълната му подкрепа, а кратко след това започва съвместната ѝ работа с "Еконт". Първо за социалния проект на "Еконт" (сега Фондация "Еконт"), а впоследствие и да ръководи екипа за подбор и обучението в компанията с име "Център за знание". Но не като служител, а като основател на собствен стартъп, на който възлагат тези дейности.

Венцислава Николова е част от екосистемата от предприемачи на "Еконт"

"Какъвто човекът, такава и речта му"

"Еконт" променя и процеса, и речника на стандартния HR, за да изрази културата на работа. Обявите за работа са "Покана", интервютата са покана за кафе, офертите за работа са "Предложение за развитие". Човещината в отношенията и вниманието към детайла се виждат дори в собствения бленд кафе, което кръщават Respetto - уважение на испански език.

Масовото възприятие за логистиката е, че една пратка трябва да стигне от точка А до точка Б, и това звучи като механична дейност. Зад крайната услуга на "Еконт" обаче стоят цяла система и екипи за проучване, развитие и стратегия, които подготвят "Еконт" за бъдещето.

За мисията на компанията, смисъла от създаване на общност, иновациите, свободния дух и личната отговорност Венцислава Николова разказва в интервюто.

Свикнали сме да виждаме "Еконт" на вратата си, а скоро направихте заявка и за навлизане вe-commerce. Разкажете ни повече.

- Фактите са, че "Еконт" е синоним на качество в сферата на логистиката в България. Четири милиона души са ползвали услугите ни. По-интересната част обаче е какво представлява компанията, какъв е нейният модел и как функционира. Моделът "Еконт" е иновативен и нетрадиционен за България и поради това - много резултатен. Убедеността, че "Всичко е лично", е основата на действията ни.

Структурата ни включва национален партньор, който разработва основните модели на работа на национално ниво, а в страната работим с локални партньори, които са лицето на бранда и управляват оперативната дейност на бизнеса. В софийския ни офис позиционирахме "Лабораторията на Еконт". Намираме се в поредната нова фаза на развитие и подготвяме следващо поколение услуги. Едно е сигурно - мит е, че "Еконт" е само "куриерска компания". "Еконт" е среда, която развива предприемачи. Вярваме, че истинската отговорност към обществото е да възпитаваме култура на развитие, свобода и лична отговорност.

Какви хора търсите?

- Ние сме общност от хора с много сходно ДНК. Като компания с предприемчив дух търсим предприемчиви, будни, проактивни хора с кураж. Такива, които искат да носят лична отговорност за резултатите, които постигат. Привличат ги динамиката и предизвикателствата. Когато изникне пречка, търсят възможностите, а не проблема. Преди 2 години преместихме част от екипите си в "Лабораторията на Еконт". Това бяха екипите "Бранд" и "Бизнес развитие". Засилихме подбора за стратези, анализатори, търговци, бранд и маркетинг мениджъри. В момента това са екипите, които управляват ключовите проекти за бъдещето на "Еконт" - Pop Up, платформата за e-commerce, платежни инструменти и новите дигитални проекти като новото приложение за управление на пратки на "Еконт".

Какво представлява "Лабораторията наЕконт" и защо я създадохте?

- "Лабораторията на Еконт" са екипите, които създават иновации и подобрения. Те са жизненоважни за нас. Пазарът, бизнесът, всекидневието на хората са толкова бързо развиващи се, че ние нямаме друг избор, освен да въвеждаме иновация след иновация. Това е единственият начин да подкрепим клиентите си и да продължим да бъдем полезни.

Как събирате идеи за развитието си?

- По всякакъв начин, но имаме два основни модела.

Единият е много добре разработен метод на работа на изследователските и анализаторските ни екипи, които улавят тенденциите на пазара и взаимодействат с екипа за стратегии, който пък разработва нови или подобрява съществуващи услуги. Така гарантираме, че всяка нова услуга или продукт на "Еконт" са в резултат на клиентска нужда, а не защото ние си мислим, че би могла да бъде полезна.

Другият източник е "пътеката на идеите". Това е възможността всеки от "Еконт", без значение в кой екип е, да даде своето предложение как да станем по-добри. На месец получаваме над 100 предложения. Свързани са както с работните процеси в компанията, така и с нови продукти и услуги. Всяко от тези предложения се разглежда от експерти, обсъжда се, подобрява се, настройва се, след което се внедрява. Човекът, който го е измислил и внедрил, получава и овациите, и финансов стимул за предложението си.

В кои аспекти "Еконт" прилага културата на предприемачество?

- Прилагаме я навсякъде - от начина, по който е организирана нашата офис среда като инкубатор за идеи и нови проекти, до начина, по който хората получават възнаграждението си на база поставените цели.

В "Еконт" наистина държим на това да сме партньори с хората. Затова и начинът на заплащане е изцяло ориентиран към личния резултат. За нас обещанията и тяхното спазване, откритата и навременна комуникация са изключително важни. Ако имаш нагласата "Всичко зависи от мен", то знаеш, че винаги ще имаш най-високи резултати и финансовото ти състояние ще бъде отражението им. Това е политиката на "Еконт". Подобен принцип прилагаме и към партньорите ни в страната. Моделът на "Еконт" не е франчайз, а партньорски с локалните офиси. При нас ние делим по определена схема приходи и разходи по всяка пратка.

Защо този модел е работещ?

- Защото хората носят лична отговорност за работата и резултата си. Силните личности се мотивират от това.

Говорите за "Еконт" общност - как се създава и отглежда такава?

- Големите успехи в бизнеса никога не са резултат от усилията само на един човек. Тайната е как и с какви хора работиш. Най-големият ни актив днес е мъдростта на хората в "Еконт". Това, което ни прави общност, е, че споделяме едни и същи ценности и виждаме ролята си по сходен начин - всички нас ни свързва това, че искаме да допринесем за по-доброто качество на живот на всички българи. Икономически, социално и в човешки план. Общност се отглежда и развива с грижа, уважение към личността, ясни правила и много силен фамилен дух. Направихме серия от срещи с общността в няколко града, а при първа възможност отново да се събираме, ще направим и за локалните ни партньори в столицата

Казвате, че всичко е лично - как вие изразявате това спрямо вашите партньори?

- Всичко е лично за всеки в компанията, без изключение. Ние всички имаме мечта. И тя е да живеем в богата, добре уредена България, с истински свободни българи. Такава мечта не се постига с усилия само от 9 до 18 ч., а с много лично отношение във всичко, което правим, не само в работата си. Ние искаме да сме добрият пример, онези хора, които са уважителни, имат добър стил - на комуникация, на отношение, честни са, спазват законите, не се страхуват от промяната и не спират да се развиват.

Какво най-много харесват хората, които работят за "Еконт"?

- Свободата, която носи поемането на лична отговорност. Едни се влюбват в това, други си тръгват заради това.

Какви уроци научихте, откакто сте в "Еконт"?

- Изключително много са, най-важният е да не стоя в зоната си на комфорт, а винаги, винаги да правя и да уча нови неща, които я разширяват.

Профил

Венцислава Николова се грижи за откриването и развиването на талантите в най-голямата логистична компания в България - "Еконт".

"Искам да променя света" е репликата ѝ, която променя нейния преди 8 години. Споделя я пред създателя на "Еконт" Николай Събев, когато се обръща към него за финансиране на НПО проект за обучения, който развива тогава. Получава пълната му подкрепа, а кратко след това започва съвместната ѝ работа с "Еконт". Първо за социалния проект на "Еконт" (сега Фондация "Еконт"), а впоследствие и да ръководи екипа за подбор и обучението в компанията с име "Център за знание". Но не като служител, а като основател на собствен стартъп, на който възлагат тези дейности.

Венцислава Николова е част от екосистемата от предприемачи на "Еконт"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.