"Капитал" представя най-големите компании в България

Президентът говори пред собственици и мениджъри на много от най-големите дружества на събитието "Капитал 100" в четвъртък

Каква е била изминалата 2019 г. за най-големите компании в България? Кои 300 дружества намират място сред корпоративните лидери в страната според размера на приходите си и в каква кондиция влизат в оказалата се неочаквано кризисна 2020 г.? Отговорите на тези въпроси дава традиционната годишна класация на местните гиганти "Капитал 100", която беше представена на специално събитие в четвъртък. Традиционният коктейл събира собственици и мениджъри от водещите 300 компании в страната, както и други представители на бизнеса.

Церемонията беше открита от президента Румен Радев и изпълнителния директор на "Икономедиа" (издател на "Капитал") Галя Прокопиева.

През следващите години правителствата и институциите ще играят активна роля в трансформацията на икономиките и на бизнеса заради огромните суми, които се отделят за интервенции в отговор на COVID-кризата, отбеляза Галя Прокопиева. По думите й, за съжаление България влиза в този период на предизвикателства със слабо политическо лидерство и без ясна визия за създаване на добавена стойност в икономиката в бъдеще. Основната криза пред страната в момента е кризата на законността, на правовия ред и на защитата на частната собственост, изтъкна тя. "Гласът на бизнеса в момента е тих и каналите, по които бизнесът и правителството трябва да обменят конструктивни решения, не работят и са запушени. Моментът е много важен за гражданите и за бизнес лидерите да се отнесат с решимост и енергия към проблемите в обществената сфера и да си върнат институциите", каза още Галя Прокопиева.

Президентът Румен Радев от своя страна подчерта необходимостта България да си постави амбицията да постигне много по-висок устойчив темп на икономическо развитие, с много повече високи технологии и добавена стойност. За целта, по думите му, са необходими предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на административната тежест, електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката. "Ако искаме България да бъде развита в икономическо отношение държава, трябва да мислим със съвсем други мащаби отколкото преди кризата", обяви държавният глава. "Това означава да се обединят усилията на всички ни, така че да имаме необратими обществени промени, да имаме върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост. За всички тези неща ние можем да постигнем успех, само ако тази обществена енергия, която вече се надига по площадите, доведе до положителен краен резултат. А това е България да бъде демократична държава не от гледна точка на фасадност на модерни институции, а наистина работещи институции и то с ясен правов ред", каза той.

"Капитал" подрежда местните корпоративни гиганти по отчетени приходи за 14-а поредна година. Класацията, която се публикува в специално списание, е ранен източник на данните и огледало за представянето на големия бизнес в България за 2019 г., като освен поглед върху развитието на икономиката през изминалите 12 месеца дава и перспектива за следващите. Изданието представя и богата палитра секторни и тематични анализи - най-печелившите, най-динамично растящите, най-големите работодатели, компаниите с най-много активи и тези с най-ниски задължения. Включени са и успешните истории на някои от дружествата с най-силен ръст на оборота за 2019.

За поредна година "Капитал 100" отличава и лидерите на най-растящите сектори - през 2019 г. това са земеделие, софтуер и финтех, машини и оборудване, вериги, горива.

Класацията е част от абонаментния план Капитал PRO. Всички останали читатели могат да закупят изданието и от Библиотеката на Капитал.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще