БТК официално е собственост на United Group*

Най-големият български оператор по приходи има шестия си купувач

*Материалът е в новия брой на "Капитал" и е променен след официалното съобщение за сделката в петък.

Най-големият и най-продаваният телеком в страната - БТК, има шестия пореден собственик. Регионалната медийна група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, вече е в надзора на БТК, се вижда от вписването в Търговския регистър, запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия са махнати, с което пречки пред влизане на фонда отпаднаха.

Сделката е най-голямата в най-новата българска корпоративна история - телекомът е оценен на 1.3 млрд. евро, макар числото да не е обявено официално, то е потвърдено от няколко източника на "Капитал". Тя беше обявена през ноември 2019 г., а в началото на април беше одобрена и от Европейската комисия. Цената беше потвърдена и от досегашния основен акционер в БТК Спас Русев, който отбеляза, че оценката е седем пъти печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA). Русев обяви преди месеци пред "Капитал", че консорциумът му е придобил оператора няколко години по-рано за около 750 млн. евро заедно със задълженията. Последната пречка пред влизането на United Group бяха няколко запора от синдиците на фалиралата КТБ по заем от предишна сделка за телекома. През май те получиха 122 млн. евро, което окончателно отвори и пътя към завършване на сделката.

Спас Русев остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на United Group, а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е CEO на United. През ноември Статопулос обяви пред "Капитал", че българският телеком може да се превърне в хъб на бизнеса на United Group на Балканите. Плановете на новия собственик включват и ползване и споделяне на различни платформи за съдържание в групата.

United Group присъства във всички държави от бивша Югославия, а е пред придобиване и на гръцкия оператор Forthnet. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 39%. BC Partners държи малко над 50%, а остатъчни малки инвестиция имат ЕБВР и фондът KKR. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. През годините групата минава през различни финансови инвеститори.

"United Group придоби още един пазарен лидер в региона и чрез обединените ни умения, опит и мащаб ще предоставя най-новото поколение телекомуникационни услуги и най-доброто местно и международно съдържание на пазар от 27 млн. души.в Югоизточна Европа и нашата диаспора в цял свят", казва изпълнителният директор на United Виктория Боклаг в официалното съобщение за сделката.

"С подкрепата и допълнителните инвестиции от United Group потенциалът за растеж на VIVACOM (търговската марка на БТК - бел. ред.) е значителен", казва в съобщението и членът на Надзорния съвет на телекома Спас Русев.