Формулата на "Агрополихим"

Девненският производител на торове увеличава продажбите си с близо 22% през миналата година

"Агрополихим" произвежда основно азотни и фосфорни торове, а най-големият външен пазар е Румъния
"Агрополихим" произвежда основно азотни и фосфорни торове, а най-големият външен пазар е Румъния    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Агрополихим" произвежда основно азотни и фосфорни торове, а най-големият външен пазар е Румъния
"Агрополихим" произвежда основно азотни и фосфорни торове, а най-големият външен пазар е Румъния    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
  • Девненският производител на торове увеличава продажбите си с близо 22% през миналата година
  • Ръстът идва, след като в последните години компанията се фокусира върху регионалния пазар и въвежда много нови продукти.
  • Очакванията са 2020 г. да е по-трудна, но дружеството продължава инвестициите - открива ново пристанище, строи амонячен резервоар, планира ново производство.

Зад 22-процентния ръст на девненския торов производител "Агрополихим" през 2019 г. не може да се каже, че стоят единични фактори. Формулата по-скоро се крие във взетото преди няколко години решение компанията ясно да определи региона на Централна и Източна Европа като свой целеви пазар и да насочи усилията си към него. Като се добави и въвеждането на много нови продукти за все по-взискателните земеделски производители, предприятието успява да завземе водещи позиции в региона и да прескочи доста над бариерата от 400 млн. лева приходи. А с това и да се изкачи с десет позиции нагоре до 60-о място сред топ 100 на най-големите компании в страната в класацията "Капитал 100".

Очакванията за тази година обаче са да е по-трудна. Епидемията от коронавирус оказва по-скоро косвен ефект, свързан най-вече със спада на ценните на торовете на световния пазар. Основната причина е сухото време в региона тази пролет, което вероятно ще доведе до свиване на разходите на фермерите и съответно до по-слабо търсене на продукцията на компанията. Но "Агрополихим" продължава да работи по свои ключови проекти, а в плановете вече са и нови инвестиции.

Да пребориш конкуренцията

Филип Ромбаут, изпълнителен директор и един от основните собственици на компанията, обяснява големия ръст на приходите през 2019 г. със стратегията и действията, предприети през последните няколко години. "Ние се утвърдихме като водещ играч на регионалния пазар, което е в унисон с нашето решение отпреди няколко години да се фокусираме именно върху регионалните пазари за сметка на глобалните. Не по-малко важен е и фактът, че въведохме много нови продукти като резултат от направените инвестиции и маркетингови проучвания. Това ни позволи да се наложим на трудни и много конкурентни пазари като Румъния, Украйна, Унгария и Австрия", коментира той. Основната част от продукцията си компанията продава в България, а по думите на другия изпълнителен директор и съсобственик - Искър Искров, важен пазар е Румъния заради географската си близост и потенциала за ръст. Конкуренцията обаче е много силна, тъй като всички международни търговски компании и производители присъстват с регионални офиси там. За почти удвоения краен резултат на дружеството - печалба от над 60 млн. лв., значение имат и подобрената ефективност на производството и намалената енергийна консумация на тон продукция.

Засушаване

За разлика от повечето компании в страната, а и в света, "Агрополихим" не е усетила съществен ефект от епидемията от коронавирус тази година по простата причина, че самото земеделие, където са и клиентите на предприятието, също не беше повлияно. Проблем обаче представлява продължилото засушаване през пролетта, което се е отразило на земеделските дейности в региона. По тази причина и компанията очаква трудна втора половина на 2020 г. "Много фермери няма да получат добра реколта и съответно може би ще ограничат разходите си за следващия сезон, включително и за торове", коментира Ромбаут. По думите му в световен мащаб ефектът от епидемията се е почувствал на големите пазари като Индия и Бразилия, където е имало сериозни логистични затруднения, които са се отразили негативно на консумацията на торове и в резултат са довели до значително понижение на международните цени. "Ние естествено следваме тези тенденции и съществено намалихме цените в сравнение със същия период на 2019 г. Надяваме се това да има положителен ефект върху търсенето", посочи той. При всички положения обаче "Агрополихим" очаква значително по-ниска печалба за второто полугодие. По думите на Ромбаут все пак това по никакъв начин няма да промени дългосрочната търговска и инвестиционна програма.

По кораб на ден

Традиционно "Агрополихим" инвестира по 15-20 млн. евро годишно. През юли приключи един от ключовите й проекти - изграждането на зърнен терминал в пристанището на Девня, за който беше създадено отделно дружество - "Зърнен терминал Варна-запад". Съоръжението има капацитет за складиране на 100 хил. т зърно, разполага със закрити станции за приемане от камиони и вагони, благодарение на което се избягват прекъсванията в товаренето и разтоварването при дъжд, а максималният капацитет за товарене на кораби достига 1500 т/час. "Очакваме средното време за пълно натоварване на един кораб от 20 хил. тона да отнема само един ден, като ефектът ще се усети незабавно в няколко аспекта - ще изчезнат задръстванията от камиони на входа на Варна и около пристанище Варна-изток, ще се повиши ефективността на сухоземния транспорт, а оттам ще спаднат и емисиите от камионите, както и ще намалеят разходите по цялата верига - производители на зърно, търговци и превозвачи", каза Ромбаут. Не на последно място, превозвачите ще могат да използват обратните курсове за превоз на торове до фермерите, вместо да се връщат празни. Общата инвестиция в проекта е около 50 млн. лв., а изпълнението му отне три години. "За българските реалности този период е кратък може би поради факта, че използвахме наша земя и инфраструктура за връзка с пристанището", коментира Ромбаут.

Резервоарът на бъдещето

След като преди няколко години "Агрополихим" изгради резервоар за течен амоняк след дългогодишни спънки от държавата, през 2019 г. започна строителството и на втори резервоар за 26 млн. лв., с който да увеличи капацитета си за складиране. Амонякът е ключова суровина за производството на азотни торове и намалява зависимостта на компанията от цената на природния газ, който на практика замества. "Вече две години оперираме терминала за амоняк и това ни даде възможност да работим на пълни капацитети независимо от цените на газа", каза Ромбаут. Към момента новият проект върви с леко забавяне заради ограниченията по време на извънредното положение, но от "Агрополихим" очакват разширението да бъде въведено в експлоатация през втората половина на 2021 г.

Според Ромбаут поевтиняването на природния газ по никакъв начин не обезсмисля проекта. "Явно е, че пазарите и цените са нестабилни, цените ще се качват, ще падат, но същото важи и за цените на амоняка. На този етап ние сме напълно удовлетворени от нашето решение да инвестираме в терминал за амоняк. В химическата индустрия инвестициите са не за една или две години, а с визия за следващите 25 или 30", каза той. Според него заради европейската екологична политика тежката индустрия и енергетиката (а на малко по-късен етап и автомобилната и хранително-вкусовата промишленост и домакинствата като цяло) ще са подложени на все по-голям натиск от регулаторите. "С инвестицията в терминала за амоняк ние инвестирахме в нашето бъдеще независимо от рестрикциите на екологичните директиви и политическите решения на европейско ниво", категоричен е Ромбаут.

За да може обаче тази инвестиция да се използва пълноценно, компанията очаква държавата най-накрая да удълбочи един от кейовете на пристанище Варна-запад - нещо, което Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" трябваше да направи преди четири години. "За нас е от голяма важност това да стане възможно най-скоро, за да нормализираме доставките на амоняк с по-ефективни танкери", обясни Ромбаут.

Следващият проект

Заради силната конкуренция от Украйна и Русия през последните години земеделците започнаха да целят все по-високи добиви, което доведе до появата и на много нови торове и препарати. Именно това търсене е причината наскоро "Агрополихим" да обяви, че планира да изгради две нови инсталации за продукти с по-висока добавена стойност. Макар че за момента от компанията се въздържат от подробности, Ромбаут уточни, че целта е да се започне производство на специализирани торове, каквито в региона на този етап не се правят. Инвестицията ще бъде около 25 млн. лв. "Ние винаги сме предпочитали да финансираме проектите си с наши средства, но в този момент на исторически ниски лихвени нива може би ще използваме инвестиционен кредит", добави той.

Какъвто и вариант да избере, едно е ясно - компанията вече е определила следващата си цел и върви към нея. А както и с другите инвестиции досега, тази също ще й осигури стабилност на пазара за години напред.

Компанията

"Агрополихим" е един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в региона. Заводът в Девня беше приватизиран през 1999 г. от регистрираната на Британските Вирджински острови Acid & Fertilizers, която купи 63% от капитала. Впоследствие делът й се увеличи и сега компанията е изцяло частна собственост, като акционери в нея с равни дялове са Филип Ромбаут и Искър Искров, който влезе на мястото на Васил Александров преди 10 години. Досега в "Агрополихим" са инвестирани над 400 млн. лв., основно в производствени съоръжения и технологии, логистични проекти, екология, енергийна ефективност и др.