🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 100 на компаниите в Шумен и Търговище: Химия, селско стопанство и търговия

През 2018 г. приходите на стоте най-големи дружества в двете области достигат 4 млрд. лв., а близо половината от този оборот е в топ 10 местни фирми

През 2018 г. 100-те най-големи местни компании са увеличили приходите си с 10.13%
През 2018 г. 100-те най-големи местни компании са увеличили приходите си с 10.13%
През 2018 г. 100-те най-големи местни компании са увеличили приходите си с 10.13%    ©  ''Алкомет''
През 2018 г. 100-те най-големи местни компании са увеличили приходите си с 10.13%    ©  ''Алкомет''
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Те са предимно малки, но пък в голямата си част растящи и печеливши. Повечето са местна собственост, а сред чуждите инвеститори осезаем е превесът на тези от Турция. Така накратко могат да се обобщят основните изводи за най-големите 100 компании в Шумен и Търговище.

Погледнат на общата икономическа карта на България, Шумен стои точно по средата - на 14-о място от общо 28-те области според размера на приходите от бизнеса през 2018 г. Търговище пък е на 21-ва позиция. В двете области работят над 9500 фирми, в които са заети над 43 хил. души. В процентно изражение приносът на местния бизнес към общите приходи на всички компании в страната е съвсем скромен - съответно 1.28% и 0.88%. А в номинални стойности през 2018 г. шуменските компании са отчели общ оборот под 4.1 млрд. лв. и 194 млн. лв. печалба, а тези от Търговище имат сумарни приходи от 2.8 млрд. лв. и 141 млн. лв. финансов резултат. Така общо за годината номиналната стойност на оборота на целия шуменски и търговищки бизнес е 6.9 млрд. лв., което е съвсем малко повече от оборота на най-голямата компания в страната - рафинерията на "Лукойл" в Бургас, чиито приходи за същата година са близо 6.1 млрд. лв.

Регионалният бизнес в числа


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  mohkata avatar :-|
  Sim V Ar

  Изготвям анализ на икономиката на малка община (до 30 хил.д.) и областен център (с 125 хил.д. население). Целта е да направя оценка на икономиката на общината преди кризата, и да намеря обективни аргументи за изготвяне на политики за стимулиране/ спасяване на местната икономика по време на кризата. Икономиката на общината е е с добра развита преработваща промишленост, голяма част от предприятията произвеждат сурови материали и суровини, или са подизпълнители на големи търговски марки. Харкатерно за местната икономика е че нямат отлечителна търговска марка с която да се кокурират на вътрешния (или външния) пазар, но са разпознаваема дестинация за туризъм.
  Туристическата услуга предлагана от нас може да се опише най-точно с едно изречение: Планина за летен туризъм.
  При създаване на анализа трябва да събера данни, подобни на данните които Вие излагате в статиите си в Капитал Градове (Шумен&Търговище; В.Търново&Габрово). Потърсих данни в Търговския регистър, от където събрах част от необходимата информация, но тя не е достатъчна за един обективен анализ. Потърсих информация в НСИ, и областният център на НСИ, но те имат сама макро информация а не и по единици (както те се изразяват) както е във Вашите статии. Така възникна следния въпрос.
  От къде мога да взема данни в цифри по производствени предприятия и отрасли за нашата област?
  В заключение чета статиите Ви в които правите сравнение на 100 топ компании по области. За общината в която работя все още не сте публикували статия. 2020 година е динамична, и няма да имам време да изчакам да прочета следващата Ви статия за нашият областен град. Затова искам да направя анализ които да ни послужи при взимане на общински решения. Ще бъде полезно за мен и работата ми да отоговорите скоро. Благодаря.

  Нередност?
Нов коментар