Стоилко Апостолов от "Биоселена": Фермерският пазар загуби чара си за клиентите заради мерките

Управителят на фондацията пред "Капитал" за субсидиите, моделите, регулациите, които пречат или помагат на сектора

Визитка

Д-р Стоилко Апостолов е завършил "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора. Има множество обучения, стажове и квалификации в Швейцария, Франция, Чехия по биопроизводство, преработка на храни, планиране и управление стопанства, разработване, мониторинг и изпълнение на проекти, директни продажби, устойчиво развитие на селски райони. От 1996 г. работи за развитие на биологично и устойчиво земеделие в България чрез различни проекти, изпълнявани от фондация "Биоселена", която е основана от Научния институт по биологично земеделие FIBL - Швейцария.
Фондация "Биоселена"

Фондация "Биоселена" е сред организаторите на фермерски пазари в страната. Началото е през 2008 г., когато заедно с няколко български НПО бе сформирана коалицията "Чиста храна - честен поминък", която се пребори за промяна в законодателството, позволяващо на българските фермери да продават директно на краен клиент. В периода 2013 - 2017 с помощта на Швейцарската програма "Биоселена" помогна много български фермери да изградят малки обекти за преработка на мляко, месо, мед, риба и да продават законно. Първите занаятчийски и фермерски обекти за преработка бяха регистрирани през 2015 г.

"Биоселена" организира два фермерски пазара в София - от юни 2017 досега всяка сряда на бул. "Христо Ботев" 55 - пред сградата на Министерството на земеделието, и от края на май т.г. - на паркинга на магазина на "Билла" в жк "Младост 1А". В пазарите участват 55 производители (фермери и занаятчии) с 329 продукта, от които 166 са биосертифицирани. Фермерите стопанисват 8000 декара земя, отглеждат 658 животни и 760 кошера. Производителите са от различни райони на страната: зеленчуци от Русе и от Петрич, пъпеши от Свищов и от Панагюрище, череши от Кюстендил и от Твърдица, овче сирене от Карлово, от Родопите и от Западна Стара планина.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал