Държавният иновационен фонд отново събира проекти за финансиране
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Държавният иновационен фонд отново събира проекти за финансиране

Държавният иновационен фонд отново събира проекти за финансиране

Бюджетът е около 5 млн. лв., по максимум половин милион на проект, а крайният срок за кандидатстване е 17 септември

Мара Георгиева
3715 прочитания

© Георги Кожухаров


Националният иновационен фонд отново набира проекти за безвъзмездно финансиране. Срокът за кандидатстване е до 17 септември. Това е 11-ата конкурсна сесия на фонда, която (подобно на предишните) отново е с бюджет около 5 млн. лв.

Фондът, който се управлява от държавната Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, е инструмент за субсидиране на фирмени иновации. Безвъзмездното държавно финансиране е за научноизследователски и развойни проекти, включително до разработката на прототип.

В годините финансирането чрез фонда невинаги протича гладко. Например през септември 2016 г. кандидатстваха рекордно много компании със 192 проекта при общ бюджет от 5 млн. лв. За сравнение, в предишния кръг на финансиране, който също беше силен, предложенията бяха 152, а предвидените средства - двойно повече. Десет месеца след внасяне на проектите от Агенцията за малките и средните предприятия заявиха, че външните независими оценители - учени и професори, са поискали допълнително време за разглеждането и оценяването на постъпилите проекти. През септември 2017, т.е. година след откриването на поредния кръг за набиране на проекти и след множество сигнали от компании за забавяне на процедурата - от агенцията изпратиха съобщение, че при класирането на кандидатите са извършени нарушения, че процедурата е опорочена и затова трябва да бъде прекратена. В крайна сметка обаче процедурата не беше отменена и бяха сключени договори с 20 фирми.

През 2018 г. бяха въведени нови правила за финансиране. Бяха намалени от 60% на 50% разходите по проектите за дълготрайни материални активи с цел да се насърчи интелектуалният труд, а не инвестициите в готово оборудване. По същата логика бяха направени и промени, които предвиждат до 10% от средствата да се ползват за външни услуги (вместо 25%) и др.

Условия за финансиране

Тематичните области, в които трябва да попадат проектните предложения, обаче не са променяни: Информатика и ИКТ; Мехатроника и чисти технологии; Индустрия за здравословен живот и биотехнологии; Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии (виж карето).

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ за един проект е до 500 хил. лв., а срокът за изпълнението му е до 18 месеца.

Подкрепата не трябва да надвишава: 50% от допустимите разходи за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие.

Финансирането може да бъде увеличено с:

- 10% за средни предприятия;
- 20% за микро- и малки предприятия;

- 15% - ако проектът включва сътрудничество между предприятия или между едно предприятие и организация за научни изследвания и разпространение на знания (при определени условия).

Максималният размер на помощта е 80% от допустимите разходи.

Процедура

Фондът не финансира проекти в секторите на рибарството и аквакултурите и на първичното производство на селскостопански продукти; както и проекти за преработка и продажба на селскостопански продукти и за улесняване на закриването на неконкурентоспособни въглищни мини.

Оценката на постъпилите предложения преминава през три етапа: за административно съответствие и допустимост; техническа и икономическа; финансова. Проектите трябва да отговарят на изискванията за административно съответствие и допустимост и на критериите за иновативност и икономическа перспективност.

Финансиране ще получат всички проекти, получили минимум 70% от максималния брой точки по всеки от критериите иновативност и икономическа перспективност, според възможностите на бюджета на фонда, уточняват от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

Документите се подават по електронен път с електронен подпис на интернет адрес

В своите предходни 10 конкурсни сесии фондът е финансирал над 500 проекта с над 90 милиона лева.

Тематични области

- В "Информатика и ИКТ" се включват: Производства, включително Fabless, особено създадени в България продукти, устройства и системи; ИКТ подходи в машиностроене, медицина и творчески индустрии, вкл. дигитализация на културно- историческо наследство, развлекателни и образователни игри, телемедицина, телегрижа, "имбедид" софтуер; 3D дигитализация, визуализация и прототипиране; Big Data, Grid and Cloud Technologies; безжични сензорни мрежи и безжична комуникация/управление; езикови технологии; уеб, хибридни и native приложения, уеб базирани приложения за създаване и експлоатиране на нови услуги и продукти; използване на нови възможности във връзка с аутсорсинг и ИКТ базирани услуги и системи;

- В "Мехатроника и чисти технологии" се включват: производство на базови елементи, детайли, възли и оборудване, вграждани като част от мехатронен агрегат или самостоятелно съставляващи такъв агрегат; машиностроене и уредостроене, вкл. части, компоненти и системи, с акцент върху транспорта и енергетиката; инженеринг, реинженеринг и продължаване на жизнения цикъл на индустриални машини, уреди и системи; системи за автоматизирано и софтуерно подпомагано управление с приложение в производството; роботизирани системи и автоматизация на процеси, в т.ч. вграждане на ВЕИ, 3D моделиране, системи за инструментална екипировка; създаване на съвременни информационни комплекси за автономни енергийни системи; синя икономика - технологии за развитие; проектиране и производство на високотехнологични продукти и/или участие в наднационална производствена верига, вкл. в аеро-космическата индустрия; био-мехатроника; интелигентни системи и уреди, "интелигентни домове" - "интелигентни градове"; чисти технологии с акцент върху транспорта и енергетиката

- В "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии" се включват: методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български съставки, средства и продукти (вкл. кисело мляко, мед и пчелни продукти, хляб, вино, млечни и месни продукти, етерични масла, бира, билки и билкови продукти, козметични средства и продукти); производство на специализирани храни и напитки (бебешки и детски, "космически" храни); производство на инструменти, оборудване, консумативи за медицинска и дентална диагностика и терапия и/или участие в наднационална производствена верига; персонална медицина, диагностика и индивидуална терапия, лечебни и лекарствени форми и средства; медицински и лечебен туризъм с акцент върху възможностите за персонализация (немасов, а персонален туризъм); нанотехнологии в услуга на медицината; биотехнологии с пряко приложение за здравословен начин на живот; приложение на нови методи и технологии в устойчиво ползване на речни и морски ресурси; производство на инсталации за добиване на екологично чиста електроенергия и промишлена вода; зелена/био базирана икономика -технологии, продукти, процеси.

- В "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" се включват: културните и творческите индустрии (според дефиниция на ЕК: архитектура, архивно дело и библиотекарство, артистично занаятчийство, аудио-визуални форми (филми, тв, видеоигри и мултимедия), културно наследство, дизайн, вкл. моден дизайн, фестивали, музика, сценични и визуални изкуства, издателска дейност, радио; компютърни и мобилни приложения и игри с образователен, маркетинг и/или развлекателен характер; алтернативен (селски, еко, културен и фестивален) и екстремен туризъм и спорт (за стимулиране на несезонен, немасов, а постоянен нишов туризъм); производство на стоки и съоръжения с пряко приложение в тези сфери (напр. национални (регионални) носии, велосипеди, стени за катерене и др. стоки за алтернативни и екстремни спортове, костюми, декори, материали за исторически възстановки, специализирана екипировка и оборудване, печатни издания).

Националният иновационен фонд отново набира проекти за безвъзмездно финансиране. Срокът за кандидатстване е до 17 септември. Това е 11-ата конкурсна сесия на фонда, която (подобно на предишните) отново е с бюджет около 5 млн. лв.

Фондът, който се управлява от държавната Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, е инструмент за субсидиране на фирмени иновации. Безвъзмездното държавно финансиране е за научноизследователски и развойни проекти, включително до разработката на прототип.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.