Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Най-големите компании в металургията: С проблясъци на криза

Поевтиняването на металите понижи приходите на водещите дружества в сектора през 2019 г.

Секторният лидер "Аурубис България" понижава приходите си през 2019 г. заради временно спиране за ремонт, но печалбата и рентабилността му нарастват
Секторният лидер "Аурубис България" понижава приходите си през 2019 г. заради временно спиране за ремонт, но печалбата и рентабилността му нарастват
Секторният лидер "Аурубис България" понижава приходите си през 2019 г. заради временно спиране за ремонт, но печалбата и рентабилността му нарастват    ©  Цветелина Белутова
Секторният лидер "Аурубис България" понижава приходите си през 2019 г. заради временно спиране за ремонт, но печалбата и рентабилността му нарастват    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
 • Поевтиняването на металите понижи приходите на най-големите компании в сектора през 2019 г.
 • Значителен спад отбелязват производителите на стомана, докато цветната металургия е с минимални колебания в резултатите.
 • Заради кризата покрай коронавируса прогнозите за тази година като цяло са песимистични.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Понижението на приходите не е ресурсоопределящо, а периодично; и е заложено в инвестиционните им схеми. Поевтиняването на металите е трайна тенденция в синхрон с общото, координирано охлаждане на икономиките.

  Стоманодобивът е с висока норма на консумация на ресурс (ток и вода), който увеличава цената си в съгласие със степенчатото му намаляването ([Спред] - последователно повишаваща се цена на добиване на свързан ресурс, пред повишавани стъпаловидно гранични стойности). Т.е. едновременно достигане до увеличено производство в минал период, съвпаднало с начало намалено търсене. За сметка на това резултатът е: увеличени складови наличности от реализирана продукция.

  Цветната металургия залага на нискоенергоемки химични реакции, които нямат нужда от електричество (освен в крайната топилна фаза), а някои процеси отделят високи количества топлина (ползвана за поевтиняване на производствената технологична схема). Освен това инвестиционните намерения са в посока увеличено ползване вторични суровини (олово), което компенсира намаляващата разлика между приходи и печалба. Т.е. цветната металургия е с по-ниска степен засегнатост от общото охлаждане икономики, и сдържана волатилност.

  "Умереният оптимизъм" на г-н Цонев (КЦМ) се подхранва и от по-гъвкавите възможности за реагиране на нерегулярен пласмент, предвид по-доброто вместване в технологичните възможности на новото оборудване, което няма разтегливите изисквания за буферност във времето за подготовка при пуск и технологично спиране или профилактика. Разбира се от значение е и начинът на достъп до конкретният пазарен сегмент (борсови складове), чието плащане не е точно както при фючърс, но все пак е допълнителен финансов буфер.

  Така или иначе превенция спрямо заболявания е съществувала постоянно (сега е с по друг дял в общия риск), а планираното синхронизирано намаляване на производството в световен план според новите климатични очаквания, е корекция спрямо намаляващо потребление - характерно за момента от икономическият цикъл. В смисъл такъв, че ако те очаква планиран планински преход, не поръчваш тройка кебапчета, а само тулумбичка с кафе :)

  Нередност?
 • 3
  zse27621867 avatar :-|
  ГеоргиП

  До колкото знам Гранд Истърн Маркет имат същия лиценз от министерството на икономиката като ДПМ.

  Нередност?
 • 4
  lac42623960 avatar :-P
  Dancho

  Да и са доста надеждни в отношеията към клиентите си.

  Нередност?
 • 5
  rng14623959 avatar :-|
  Владимир

  Коректна фирма са да, преди дни даже публикуваха лиценза от министерството на икономиката в отговор на спекулациите че са измамници!

  Нередност?
 • 6
  jve15622118 avatar :-|
  Elena

  Аз лично съм много доволна от тях! Имат уникални услуги на доста ниски тарифи като Робин Худ в САЩ.

  Нередност?
 • 7
  zsr55622118 avatar :-|
  Иван

  Здравейте, доста добре са позиционирани от към банкери, НАП и разни други институции и с тях няма да имате проблеми.

  Нередност?
 • 8
  Toshko7 avatar :-|
  Todor

  Освен че са добре позиционирани, удрят по едно рамо на клиентите си, когато могат да помогнат с нещо.

  Нередност?
 • 9
  zvv07622118 avatar :-|
  Alex

  Ще бъде добре българското злато да се добива от българска фирма, вместо да ни грабят чужденците...

  Нередност?
Нов коментар