"Нова" стана едноличен собственик на "Нет инфо"

Телевизията на братя Домусчиеви купи 30% в онлайн групата от Радосвет Радев и Христо Христов

"Нова броудкастинг груп" най-накрая придоби пълен контрол над най-голямата онлайн група на българския пазар - "Нет инфо". Сделката за общо 30% в компанията беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията още през февруари, но течаха преговори за цената със собствениците на акциите - "Дарик радио" на Радосвет Радев и "Уеб Финанс" на Христо Христов.

За 30%

Транзакцията вече е вписана в Търговския регистър, като чрез нея "Нова броудкастинг груп" става едноличен собственик на "Нет инфо" чрез придобиването на 27% в онлайн групата от "Дарик радио" и 3% от "Уеб Финанс".

Христо Христов потвърди пред "Капитал", че излиза като акционер от компанията, но не даде финансови подробности за сделката. До средата на миналата година той беше и изпълнителен директор на "Нет инфо", но беше освободен от съвета на директорите. Това стана, след като мениджърът съобщи за "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарик нюз", част от медийната група "Нова броудкастинг груп", след придобиването ѝ от братята Кирил и Георги Домусчиеви. За прокурист на дружеството тогава беше назначена Стефана Здравкова, бивш директор за България на еMAG.

Христов заяви пред "Капитал", че продажбата на общия дял от 30% в "Нет инфо" е била договорена още с предишния собственик на "Нова" - шведската MTG. "Впоследствие преговорите се забавиха заради навлизането на новия собственик в "Нова" и кризата покрай коронавируса", допълни предприемачът пред "Капитал", без да уточни дали сегашните финансови параметри на сделката отговарят на очакванията му. При вписването в Търговския регистър сумата по транзакцията е заличена.

По информация на "Капитал" в миналото търсената сума за 30% дял е била от порядъка на 11 млн. евро, но впоследствие офертите са били значително по-ниски.

Най-голямата онлайн група

"Нет инфо" е най-голямата онлайн група в България. Под нейна шапка са е-мейл платформата abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.

Служителите й в момента са около 150, а приходите й за 2019 г. са 16.7 млн. лв. при печалба от 1.6 млн. лв. спрямо оборот от 15.8 млн. лв. година по-рано.