Кристиан Митов: Не можем да планираме
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Корона от проблеми за малкия бизнес

Кристиан Митов: Не можем да планираме

Кристиан Митов: Не можем да планираме

Съсобственикът на Sweet and Salty Bakery Cafe пред "Капитал"

Румяна Гочева
6358 прочитания

© Надежда Чипева


Този текст е част от темата за проблемите на малкия бизнес в корона-кризата. Повече може да прочетете тук, a още истории за това как се справят различни предприемачи - тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Решението да започнем бизнес заедно с другите съсобственици - Башар Рахал и Елена Пастирова дойде през 2018 г. Тогава взехме под наем това място - на ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", като заради ремонтите около нас имаше ламарини и барикади.

Очакваше се те да бъдат премахнати през пролетта на 2019 г., но това не се случи. Все пак ние започнахме да мислим за персонал - дотогава бяхме на по-нисък наем заради загражденията. Започнахме да наемаме персонал и отворихме през януари 2020. На 13 март затворихме с персонал от 11 души, а отворихме с петима.

Не успяхме да се възползваме от мерките, предоставени от държавата. С 60/40 беше сложно, защото има бюрокрация, а в същото време ти трябва да плащаш тези заплати, без реално да имаш приходи. За нас, които вече 6-7 месеца сме плащали, без да работим реално, нямаше как да се случи. Не успяхме да се възползваме и от грантовете, защото там условието е да имаш спад от 20% в оборота спрямо м.г. и да имаш търговска дейност за 2019 г., а ние нямаме. Т.е., ако някой току-що е отворил, той все едно не съществува за държавата.

Другият дискусионен момент е намаленото ДДС за заведенията. Единственото нещо, което беше като трън в очите за тази помощ, бяха доставките, които са изключени от обхвата. Много от хората предпочитат да си поръчват храна за вкъщи, а за това няма намалено ДДС. Според нас данъкът трябва да се редуцира и за готвена храна - ние пак сме ползвали нашата кухня, платили сме на персонала, наема, имаме оборудване, в което сме вложили пари и те са включени в цената.

Не виждам причина доставките също да не са включени в тези 9%. Като оборот все още не сме стигнали март, но не се предаваме и обмисляме дали да не започнем да предлагаме и вечеря, тъй като в момента предлагаме само обяд. Това означава да наемем още един готвач, което ще е рисково, защото се говори за ново затваряне през есента.

Ако отново се въведат такива строги мерки, ще има още повече недоволни и протести, защото много хора ще останат без работа. Неяснотите пречат на бизнеса - не знаем какво ще се случи следващия месец и се чудим да назначим ли човек, или да не го правим. Иначе казано - не можем да планираме инвестициите си.

Този текст е част от темата за проблемите на малкия бизнес в корона-кризата. Повече може да прочетете тук, a още истории за това как се справят различни предприемачи - тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Решението да започнем бизнес заедно с другите съсобственици - Башар Рахал и Елена Пастирова дойде през 2018 г. Тогава взехме под наем това място - на ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", като заради ремонтите около нас имаше ламарини и барикади.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK