Потайните владения на Сталийски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Потайните владения на Сталийски

Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.

Потайните владения на Сталийски

Без почти да притежава никакви фирми на хартия, приятелят на премиера Бойко Борисов реално контролира бизнеси с десетки милиони оборот

Николай Стоянов
52199 прочитания

Обвиняемият банкер Цветан Василев твърди, че Александър Сталийски (вляво) му е пращан от премиера Бойко Борисов да събира рекет за него.

© БГНЕС


Да се прави бизнес портрет на Александър Сталийски не е лесно. Вече в опозиция, през 2009 г. Сергей Станишев го обрисува като част от приятелски кръг "Котараците" около доскорошния кмет Бойко Борисов, обирали обществените поръчки на града. Този елитен клуб така и никога не добива точни очертания, но Сталийски безспорно е в друг не по-малко ексклузивен - партньорите на белот на Бойко Борисов. Заради тяхното близко приятелство той често е сочен като "входна врата" към премиера. При затварянето на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ.

При всичко това срещу името му в Търговския регистър стоят едва няколко фирмени участия, част от тях отпреди години. И всички в доста невзрачни бизнеси. Реално Сталийски е фокусна точка на доста еклектична корпоративна империя, но всички фирми не само се управляват, а и формално се водят собственост на негови близки или на подставени лица. Това прави доста трудно да се докаже, че той е зад всичките разнородни фирми, разпростиращи се от стъкларски завод и тв студиа до разделно сметосъбиране и търговия с мобилни устройства. Макар косвени връзки да не липсват.

Без рамка, но с банка

Началният капитал на групата на Сталийски безспорно се корени в КТБ. Продуцентската компания No Frame Media, която осигурява голяма част от външните продукции на TV7, при основаването ѝ през 2009 г. е мажоритарна собственост на една от фирмите, чрез които Василев финансира телевизията, а Виолета Сечкова е миноритарен съдружник и изпълнителен директор. След серия трансформации и появили се лица в собствеността и управата (включително настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков), малко преди затварянето на банката дружеството, както и специално построените студиа в Герман, са изкупени от финансирани от КТБ фирми.

Именно това е и обяснението за депозитите на Сталийски и Сечкова в банката. За останалото обаче версиите се разминават - според Цветан Василев той е бил изнуден да купи студиата заради неизгоден договор, сключен от тогавашния директор на TV7 Николай Бареков. А Сталийски твърди (в едно от редките му интервюта, като реплика към твърдения на Василев), че телевизията трупала огромни задължения и банкерът го е изтласкал от фирмите му, като му ги изкупил на занижена цена. А парите от продажбата трябвало да стоят блокирани в КТБ, като след затварянето ѝ те все пак успяха да си върнат контрола над студиата - "Прайм тайм студиос" продава част от имотите си на директно притежавана от Сечкова компания, а самите студиа сега са в свързаното "СИНЕМениджмънт България".

Шлифоването на "Рубин"

За влоговете на Сталийски и Сечкова обаче е намерена друга употреба. Те стават основата на сложна схема по овладяването на един от проектите, кредитирани от КТБ - стъкларският завод "Рубин" в Плевен. През октомври 2014 г. двамата цедират своите вземания от банката на току-що създадена компания и формално несвързана с тях компания, "Кепитъл инвестмънт". На свой ред тя прехвърля голяма част от вземането на компанията - собственик на завод "Рубин инвест", което ги ползва, за да погаси чрез прехващане дълговете си към банката. Останалите около 8.8 млн. лв. са цедирани на свързаното с Пеевски "Сиболе сървисес инкорпорейтид България", което ги ползва за аналогична цел.

Така създаденият дълг от "Рубин инвест" към "Кепитъл инвестмънт" бързо става необслужван и активите му се озовават в кредитора. Те са апортирани в ново дружество - "Рубин пропърти", а дейността е изведена в друга специално създадена компания, "Рубин трейдинг". В края на 2015 и началото на 2016 г. КТБ се активизира и завежда дела за отмяна на прехващанията. Вероятно това провокира и още една операция. Създадено е ново дружество - "Глас контрибюшън" от нови формално несвързани лица. "Кепитъл инвестмънт" му прехвърля вземанията си и залозите си върху завода "Рубин" и набързо се стига до търг от частен съдебен изпълнител, на който купувач се оказва "Глас контрибюшън".

Днес междинните звена "Кепитъл инвестмънт" и "Рубин пропърти" са ликвидирани. Собственик на "Глас контрибюшън" и на "Рубин трейдинг", което за 2018 г. има 52.7 млн. лв. оборот, е люксембургското Redford SPF. Действителен собственик не е посочен, а контролиращите го лица са представители на местната консултантска компания Roosevelt & Partners. Това обаче не изглежда да е реална смяна на собствеността, тъй като изпълнителен директор на "Рубин" е братът на Виолета Сечкова - Стефан.

Сепарирай и владей

Друга сфера на дейностите на групата около Сталийски е разделното сметосъбиране и ключът за разгадаването на връзките в нея идва от предходната история. От създаването ѝ "Глас контрибюшън" е с изпълнителен директор Димитър Виолинов Илиев, който е и един от първоначалните съсобственици.

Той заедно с брат си Петър стои формално зад фирми, спечелили поръчки и договори от редица общини за десетки милиони. Ядрото на дейността е фирмата "Център за рециклиране", която участва в редица консорциуми, спечелили поръчки за сметоизвозване. Водени от нея консорциуми през 2016 г. са избрани за оператор за експлоатация и стопанисване на регионалните системи за управление на отпадъците на Плевен (8.35 млн. лв.), Перник (7.9 млн. лв.) и Велико Търново (8.4 млн. лв.), а през 2020 г. - и за Благоевград (5.1 млн. лв.).

В "Екосорт 2019" фирмата на Илиеви е миноритарен партньор на "Екобулпак". Този консорциум има спечелена поръчка за 2.6 млн. лв. (с опция да се поднови за още една година за същата сума) за "Запазване и подобряване на постигнатите резултати в Софийския завод за третиране на отпадъци". Символични дялове от по 1% има и в още два консорциума, водени от "Екобулпак" за депата в Ловеч и Никопол.

Освен това "Център за рециклиране" е и мажоритарен собственик на "Еко партнърс България" - организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, създадена през 2016 г. Тя вече е привлякла доста членове, включително и големи вериги като Metro и Billa, като осигурява разделното сметосъбиране на 11 общини. В борда на дружеството е и областният координатор на ГЕРБ - Перник, Мирослав Милоров. А в друго дружество, "Виена билдинг груп", двамата братя и Милоров са съдружници и с бившия депутат от ГЕРБ Владислав Димитров.

Друг член на бордовете на стъкларските дружества от епохата на овладяването на "Рубин" е Румен Дженев. Той притежава "Еко кълекшън" - фирма, регистрирана като търговец на отпадъци с оборот над 6 млн. лв. и печалба 2.3 млн. лв. за 2018 г.

Треньор с разнообразни интереси

Новият собственик на 50% в "Комсед" Данаил Генев, за когото Мариан Колев от "Хиполенд" твърди, че е просто представител на интересите на Сталийски, е предимно известен като треньор по бодибилдинг. Той е във федерацията по културизъм от времето, когато Сталийски е неин президент, и е считан за близък до него.

Пряка връзка обаче се вижда само в една фирма - "МТХ трейд". До есента на миналата година тя е еднолично притежание на Михаил Захариев, който е и неин управител. През октомври 2019 г. обаче с увеличение на капитала от 100 на 100 000 лв. влизат трима нови съдружници. Виолета Сечкова придобива 30%, с по 25% са Тодор Константинов и Михаил Захариев, а 20% записва Данаил Генев. По-късно, в началото на 2020 г., Захариев прехвърля на Сечкова и друга своя фирма - "Синопойнт", като той остава управител. Тя разполага със специализиран магазин Samsung Experience Store в столичния The Mall.

"МТХ трейд" е, меко казано, любопитна - за 2017 г. отчита 8 млн. лв. приходи, а за 2018 г. - 44 млн. лв. Печалбата също расте от 410 на 746 хил. лв. За 2019 г. резултатите са сходни, като печалбата се покачва още малко до малко над 1 млн. лв. Според отчетите ѝ фирмата се занимава с търговия с мобилни устройства и аксесоари за тях, като приходите идват предимно от износ. На сайта си тя е описана като "иновативна" и разполагаща със "собствена офис сграда с над 1000 квадратни метра площ, включително склад и логистичен център". "Компанията достига годишен оборот приблизително 50 милиона евро", пише още в представянето ѝ.

Дружеството е регистрирано като продавач в Emag, а също и в Amazon, където предлага калъфи за телефони Samsung. С това обаче едва ли могат да се обяснят тези обеми продажби и същността на иновативния модел на фирмата засега не е ясен. От отчетите ѝ може да се направи извод, че е работила с БТК, тъй като има 900 хил. лв. банкова гаранция в полза на телекома. По неофициална информация фирмата е била сред кредиторите на футболния клуб "Левски" със сума от порядъка на 650 хил. лв.

Буквално преди дни в "МТХ трейд" има и нова промяна в собствеността - в края на август Сечкова прехвърля дела си на Боян Стойков. Той участва в още множество дружества, като в едно от тях е съдружник с майката на Данаил Генев. Извън това и Сечкова, и Генев притежават дялове в по още десетки дружества, предимно в сферата на недвижимите имоти и строителството.

При тази аморфна структура границата кое от всички тези и подобни владения е на посочените му собственици, кое на Сталийски и кое на Пеевски е размита. Но дори да не може да се очертаят точните параметри на бизнесите, империята вече изглежда голяма. А методите, с които расте - страховити.

Да се прави бизнес портрет на Александър Сталийски не е лесно. Вече в опозиция, през 2009 г. Сергей Станишев го обрисува като част от приятелски кръг "Котараците" около доскорошния кмет Бойко Борисов, обирали обществените поръчки на града. Този елитен клуб така и никога не добива точни очертания, но Сталийски безспорно е в друг не по-малко ексклузивен - партньорите на белот на Бойко Борисов. Заради тяхното близко приятелство той често е сочен като "входна врата" към премиера. При затварянето на КТБ Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказват едни от най-големите вложители в нея с общо 30 млн. лв. и 5 млн. евро. По собствените му твърдения е бил изключително близък и със собственика на фалиралата банка Цветан Василев, а самият той, вече задочно обвиняем, често говори за него в интервютата си от Белград като за лицето, пращано му от Борисов да събира рекет за него. А впоследствие като за съратник на Пеевски в присвояването на активите на КТБ.

При всичко това срещу името му в Търговския регистър стоят едва няколко фирмени участия, част от тях отпреди години. И всички в доста невзрачни бизнеси. Реално Сталийски е фокусна точка на доста еклектична корпоративна империя, но всички фирми не само се управляват, а и формално се водят собственост на негови близки или на подставени лица. Това прави доста трудно да се докаже, че той е зад всичките разнородни фирми, разпростиращи се от стъкларски завод и тв студиа до разделно сметосъбиране и търговия с мобилни устройства. Макар косвени връзки да не липсват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • scuby

  Значи сега да обобщим кои са враговете и дерибеите в тази държавата с които трябва да настройваме полезните идиоти - Вълкът, този Сталийски и разбира се Пеевски. Да са ясни. Все едно сме 2009 година когато вие докарахте Борисов и Цветанов. Същите статии 1:1.

 • 4
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  "При тази аморфна структура границата кое от всички тези и подобни владения е на посочените му собственици, кое на Сталийски и кое на Пеевски е размита. Но дори да не може да се очертаят точните параметри на бизнесите, империята вече изглежда голяма. А методите, с които расте - страховити." - край на цитата.

  С този епилог към материала си, авторът очевидно се е застраховал, в случай че някой се озадачи и се поинтересува за някакви безспорни доказателства, заковаващи твърденията му. Кае е на Сталийски, кое на Пеевски, какво толкова престъпно и антиобществено се наблюдава в тези бизнеси, не се разбира. Внушенията от друга страна са си както винаги на своя боен пост. По мое скромно мнение, въпросният пишман и набеден от Икономедия за бизнесмен/олигарх Сталийски, в сравнение с Пеевски, който е депутат от ДПС, е като едноличен търговец на дрехи. Само че сега линията между ДБ и ДПС не е дебела, права и червена, а зелена, тънка и доста начупена... Така че имаме остра нужда от нов враг, с вълча бизнес кожа. Ето го - Сталийски, искащ да отнеме странно защо не целият, а половината бизнес на Мариян Колев, както и да направи още много лоши неща на всички, които докопа. Заклеймен е, защото бил играл карти с Баце. Да ви припомня какво се случи с друг негов "партньор на карти" г-н Валентин Златев? Аз ако бях на мястото на този тип близки на Борисов при положение, че странно защо се съгласим, че това е истина изобщо, щях да се скрия далеч и от всякакви подобни мезийни прожектори, вместо да се навирам ежедневно и мазохистично между шамарите.
  Но всички герберасти са/сме прости, така че с това универсално се обясняват може би тук действията на тези хора.

 • 5
  hgg21387465 avatar :-|
  hgg21387465

  Искрено се надявам един ден Сталийски да си получи заслуженото и той, заедно с жена му Вили Сечкова, с която крадоха обществени поръчки по времето на Борисов. Сталийски няма нито един ден трудов стаж, както и пряко участие във фирми, а притежава стотици милиони, чрез които си купува индулгенция. Чудя се, къде в тази схема е бил Цацаров, а сега и каскета Гешев.

 • 6
  bobi_ba avatar :-|
  bobi_ba

  Прихващане


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.