Правителството спря проект за търсене на злато с неясни мотиви

Решението идва близо две години след като "Гекон" получи разрешение за поучване в площ "Злогош"

Решението на практика слага край на проучванията на златни руди в "Злогош".
Решението на практика слага край на проучванията на златни руди в "Злогош".    ©  Надежда Чипева
Решението на практика слага край на проучванията на златни руди в "Злогош".
Решението на практика слага край на проучванията на златни руди в "Злогош".    ©  Надежда Чипева

Пловдивската фирма "Гекон", която преди няколко месеца сключи партньорство с канадската Medgold Resources, няма да търси злато в площ "Злогош", която се намира на територията на областите Кюстендил и Перник. Това стана ясно от решение на кабинета, с което беше отменено издаденото още в края на 2018 г. разрешение на компанията да търси и проучва метални полезни изкопаеми. Според краткото съобщение от пресцентъра на Министерския съвет причината е становище на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че проучванията може да се отразят негативно на водите в района.

Същевременно в края на август Министерството на енергетиката откри процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на руди в друга площ близо до "Злогош". Засега не е ясно коя компания е заявила желание да проучва там.

Разрешение или не

Компанията "Гекон", която се занимава с геоложки проучвания и е собственост на българския гражданин Евгений Плющев, получи разрешение за търсене и проучване в площ "Злогош" през декември 2018 г. Тогава беше съобщено, че тя ще инвестира най-малко 6.4 млн. лв. в търсещо-проучвателни дейности. По-рано тази година "Гекон" сключи споразумение с Medgold Resources, според което канадската компания ще направи цялостен анализ на проекта и ако резултатите са положителни, ще инвестира близо 2 млн. лв. в българското дружество за приключване на дейностите. Самата Medgold има проект за проучване на златни руди в площта "Тламино" в югоизточна Сърбия, която се намира само на около 40 км от "Злогош".

Решението на правителството от сряда обаче на практика слага край на проучванията в "Злогош". Според него отмяната на разрешението е мотивирана с опасност за околната среда. "Съществува вероятност проучвателните дейности да окажат негативно влияние върху подземните води в района, се казва в становище на Министерството на околната среда по случая", съобщиха от правителствения пресцентър. От там уточниха, че до момента не е сключван договор с "Гекон" за проучване на площ "Злогош".

Процедури

"Капитал" не успя да получи въпросното становището нито от МОСВ, нито от ресорното Министерство на енергетиката, затова не е ясно на каква база е изготвено то близо две години след като проектът беше одобрен. Решението се оказа изненадващо и за самия инвеститор. По думите на Плющев още през май 2019 г. са водени разговори с представители на двете министерства и е постигнато съгласие, че самите проучванията не могат да причинят вреди на околната среда, а оценка на въздействието и другите необходими процедури ще бъдат проведени, ако се стигне до концесия. "Към момента обсъждаме следващите си ходове и възможности с партньорите от Medgold", каза Плющев за "Капитал".

В същото време само десетина дни преди правителството да отмени разрешението на "Гекон" заради опасност от замърсяване на водите Министерството на енергетиката обяви друга процедура за близка площ. Съобщението за това беше публикувано в Държавен вестник и на сайта на министерството на 28 август. С него се открива производство за предоставяне на разрешение за проучване на метални полезни изкопаеми в площ "Коприва", разположена на територията на община Кюстендил. Според цитирания като основание за процедурата член от Закона за подземните богатства към площта има заявен интерес от кандидат, който на този етап не се съобщава. В случай че в едномесечен срок не се появи друг кандидат, разрешението ще бъде предоставено по право на заявителя. В противен случай ще бъде организиран конкурс.

Това, което дели "Коприва" от "Злогош", на практика е трета площ - "Гърбино". За нея също беше открито производство за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на руди през март миналата година. Засега няма информация на какъв етап е процедурата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  Класическа мутренска история.
  Западен инвеститор с проект в перспективна площ извън България, все още е много далеч от реализирането на проекта си, търси геоложко продължение през границата в България.
  Преди 3г. някъв щурак геолог се е случило да си пусне заявление и получи лиценз за проучване, изхарчил сумати кинти да мине през процедурите.
  Цял Министерски Съвет начело с Баце гласува и му го дава, защото такъв е закона - ако имаш мерак и свободни кинти пусни си молбата, приготви си кинтите и чакай лиценза.
  И сега, когато се оказва, че канадците се интересуват от неговия лиценз пущат бухалките и го изритват точно както сикаджиите обръщаха сергиите на търговците със захар в Ямбол и Сливен навремето.
  Щом са се изпуснали и тръгнали по този начин, някой трябва да прочете и припомни от старите архиви на Баце как точно свършиха представителите на СИК в Ямбол и Сливен.
  Той тогава е бил някъв шофер в Софето, ама в провинцията ставаха разни неща също.
  Ключови думи за гугъл търсачката - "Каратиста", "Картофа" от региона- все момчета сикаджийчета.
  Защото те не бяха шоферчета като Баце по това време, а "бойци" на терен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал