МОСВ се похвали с хванат внос на стъклени отпадъци от Турция

Фирмата нарушител "Нур трейд 2017" нямала разрешителни

След като от дълго време демонстрира липса на контрол върху дейността с управлението на отпадъците, Министерството на околната среда и водите сега използва всяка възможност да покаже активност по темата. От ведомството се похвалиха, че с Агенция "Митници" са спрели незаконен внос на отпадъци в Разград.

Става въпрос за внос на стъклени отпадъци на фирмата "Нур трейд 2017", която без разрешителни за извършване на подобна дейност е направила внос от Турция. От информацията обаче не става ясно какво е количеството на "заловения" отпадък. Разбира се обаче, че проверката е в резултат на получен на 25 август сигнал в Дирекция "Национален координационен център"от Митническо бюро - Разград, за съмнение за незаконен внос на отпадъци от натрошени стъклени опаковки.

"Установено е, че дружеството е извършило незаконен трансграничен превоз на отпадъци с код 15 01 07, т.е. стъклени опаковки, които "Нур трейд 2017" е внесло на територията на България, и е транспортирало отпадъците във вътрешността, без да притежава площадка за третиране, за която да притежава документ по чл. 35 от ЗУО и без да притежава регистрационен документ за тяхното събиране и транспортиране", пишат от регионалната екоинспекция в Русе.

Информацията е публикувана на сайта на регионалната екоинспекция в Русе още на 10 септември под формата стандартната месечна справка за контролната дейност на регионалната екоиспекция. За въпросния месец август проверените обекти за общо 207, а проверките 239, 139 от които - извънредни.

Фирмата, заловена от МОСВ, е регистрирана в гр. Сеново, Русенско. Тя е еднолична собственост на Светлан Садетинов, набор 1991 г., който я е регистрирал през ноември 2017 г. с капитал от 2 лв. През 2019 г. Садетинов фигурира в списъка от кандидати за общински съветници, предложени от Коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна" за участие в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври за Ветово.

На фирмата са били съставени 3 акта за установяване на административни нарушения по Закона за управление на отпадъците: за незаконен превоз, за липса на документ за третиране и транспортиране на отпадъци съгласно закона и за липса на площадка за съхранение и третиране на отпадъци. До 30 дни нарушителят трябва да предаде за оползотворяване отпадъците от стъклени опаковки внесени на територията на страната.