GlaxoSmithKline затваря офиси в 16 държави, включително и в България

Компанията се преструктурира в биофармацевтична и се фокусира върху персонализираната медицина

Английско-американският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline започва да преструктурира дейността си и закрива 16 офиса в региона, включително и в България, а продуктите й ще бъдат разпространявани само от дистрибутори, съобщиха няколко независими източника на "Капитал". В България GSK е на пето място по продажби за миналата година с приходи 109.5 млн. лв., печалба от 3.7 млн. лв. и персонал от 124 души. В портфолиото й има множество продукти с фокус върху ваксините, белодробните заболявания, лечението на СПИН и много други.

По-голямата част от екипа ще бъде съкратена до 31 декември, а част от хората ще намерят място в новата структура на компанията. Всички ще получат обезщетения, помощ при намиране на нова работа и ще им бъдат предложени допълнителни обучения. Според единия от източниците на "Капитал" причината за съкращенията не е лошото представяне на офисите, тъй като сред затворените местни офиси попадат представителствата на компанията в Румъния, Унгария, Хърватия и много други, а новата стратегия на компанията да бъде гъвкава и да се фокусира върху иновациите и персонализираната медицина. За инвестиции в новите скъпи терапии е необходим свеж ресурс, а GlaxoSmithKline е решила да отдели компанията си за продукти без рецепта (Consumer Health), в която влизат лекарства без рецепта, четки и пасти за зъби и др.

В момента компанията има офиси в 110 страни и над 100 хил. служители и от две години в нея текат процеси на преструктуриране. От тази година например продуктите за лечение на белодробни заболявания се разпространяват в Европа от партньорски компании, като например Menarini Group. Предвидено е на следващия етап на преструктуриране продажбите, промоционалните активности и доставките на лекарства да бъде поети от партньорски компании и дистрибутори и достъпът на пациентите до терапията на GSK да не бъде нарушен по никакъв начин.