КЗК глоби "Кауфланд" с 343 хил. лв. за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Санкцията е по-висока, след като ВАС е върнал първото решение на регулатора

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 343 417 лв. "Кауфланд България ЕООД енд КО" КД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Преписката е по искане на производителя на алкохол "Кети-94" ООД - Пловдив. Сумата е 7% от нетните приходи на търговската верига от продажбата на продуктите, предмет на нарушението, за 2019 г. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София област, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Това е втора преписка на антимонополния орган по един и същ казус от един и същ молител. Комисията вече се произнесе по него през 2016 г. и наложи 157 981 лв. санкция на "Кауфланд". Новото производство е заради влязло в сила решение от март 2019 г. на Върховния административен съд, с което той отменя решението на КЗК от 2016 г. и връща преписката на комисията, за да се произнесе в съответствие с указанията, дадени в мотивите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


5 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  Тези комисии са измислица на депутатите да получават повече пари над заплатата си. Аз лично друг смисъл не съм видял. Абсолютни нефелни решения и в повечето случаи в полза на който плати.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Видимо административно-правният капацитет на разните държавни органи и КЗК в частност е доста посредствен, след като съдът отменя техните решения.
  И упорството в ново и ново шестцифрено глобяване не додават качество.

  Ритейл веригите с колосалните си обороти са един изключително подходящ обект на пропагандно шамаросване от държавната администрация, с което да се демонстрира, че тя още мърда.
  Любопитното е, че медиите отразяват обилно тия й конвулсии, а не описват гръмовните й провали в съдилищата, когато безапелационно актовете й падат.

  За кво ни е тая имитация на държава?
  И не ни ли втръсна тоя пошъл театър?
  Оставка!
  Съд и затвор!

 • 4
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  По принцип тази пезпардонна наглост се практикува от всички вериги, но рядко се срещат по-алчни от Била и Кауфланд. Говоря от личен опит.

 • 5
  olg05611268 avatar :-|
  olg05611268

  Големите фирми в тази държава добиват изведнъж криви представи за бизнеса. Когато дойдеш тук е по-лесно да станеш българин, отколкото да спазваш някакви норми и благоприличие. Това е заради абсолютната безнаказаност, повсеместната корупция, наглият рекет на държавата (управляващи, администрация), посредствеността и нихилизмът на всички нас като участници и 'независимостта' на съдебната власт.

  И все пак, дори и на тази територия, колелото се върти. В ретроспекция - Била от най-силни пропаднаха при появата на по-добър играч (даже няколко). Жалко, че Карфур не издържа, а бяха много силна конкуренция в сегмента. Интересно е може би, че DH (пикадили) се срина изведнъж, след като управляващият мениджър доби български нрави и наемаше де-що-има магазинчета по няколко в квартал за баснословни суми. Ако се разкара управляващата утайка и се вдигнат доходите, току-виж и '.. енд КО КД' подвили опашката пред някой като walmart.

  Надявам се авторката да проследи докрай какво ще се случи, тъй като не съм оптимист за това,че съдът ще потвърди глобата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход