Пореден опит да се ограничат имитиращите продукти на сиренето

С промени в наредбата този път ще се регламентира съдържанието на вода и други вещества в продукта

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Сухото вещество и маслеността в сиренето не може да са по-малко от 40%. Суровото мляко в млечните продукти трябва да е не по-малко от 80% от вложените суровини. Допуска се най-много 20% добавено сухо мляко, концентрирано мляко или млечен протеин. Това са изисквания, прецизирани в проект на поредна Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикувана на сайта на земеделското министерство за обществено обсъждане. С новите промени повече продукти, които в момента се водят "сирене", трябва да попаднат в графата "имитиращ продукт".

Целта е да се подобри качеството на млечните продукти, да се предостави повече информация и възможности за избор на потребителите, да се защитят българските производители в сектора. Очаква се също заложените изисквания да допринесат за повишено търсене на сурово мляко, обобщават от министерството.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар