Пореден опит да се ограничат имитиращите продукти на сиренето
С промени в наредбата този път ще се регламентира съдържанието на вода и други вещества в продукта
Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
Сухото вещество и маслеността в сиренето не може да са по-малко от 40%. Суровото мляко в млечните продукти трябва да е не по-малко от 80% от вложените суровини. Допуска се най-много 20% добавено сухо мляко, концентрирано мляко или млечен протеин. Това са изисквания, прецизирани в проект на поредна Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикувана на сайта на земеделското министерство за обществено обсъждане. С новите промени повече продукти, които в момента се водят "сирене", трябва да попаднат в графата "имитиращ продукт".
Целта е да се подобри качеството на млечните продукти, да се предостави повече информация и възможности за избор на потребителите, да се защитят българските производители в сектора. Очаква се също заложените изисквания да допринесат за повишено търсене на сурово мляко, обобщават от министерството.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
1 коментар
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.