Наистина ли най-големият строител в Китай не може да фалира

Регулаторите искат Evergrande да се спаси, като набере допълнителен капитал и намали дълговете си

В началото на септември най-голямата китайска жилищна строителна компания - Evergrande, обяви разпродажба, подобна на тази в магазините за дрехи: "30% отстъпка за всички имоти, само за месец!" Някои спореха дали това е търговски трик или истинска отстъпка. Но мотивацията зад него е ясна. Потънал в дългове, Evergrande се нуждае от пари, и то бързо. Събитията оттогава подчертаха неотложността и повдигнаха въпроса дали борбата й за оцеляване застрашава цялата икономика.

Въпреки всичко Evergrande има повече дълг, отколкото всяка друга нефинансова компания в Китай - 120 млрд. долара. С построяването на 600 хил. жилища годишно компанията е увеличила дълга си 56 пъти в сравнение с преди десетилетие. И доста се отклони от основния си бизнес, като основа огромна футболна академия, фирма за бутилиране на вода (която продаде по-късно) и компания за производство на електрически автомобили.

Разклащане

На 24 септември в мрежата се разпространи писмо, според което огромната й структура се клати. В него се предупреждава за финансова криза и се призовава правителството на родната провинция Гуандун да одобри резервен план за листване на борсата. Според предишно споразумение Evergrande ще дължи на инвеститорите 130 млрд. юана (19 млрд. долара), ако дъщерната й компания не успее да излезе на борсата в Шънджън преди края на януари, където ще получи по-висока оценка от тази, която има в момента на борсата в Хонконг. Evergrande твърди, че писмото, което е видяно от репортери на Bloomberg и Reuters, е фалшиво.

Evergrande строи по 600 хил. жилища годишно и рекорден дълг от 120 млрд. долара

Частта от него, която привлича най-голямо внимание, е прогнозата, че провалът на китайската компания ще доведе до "системни финансови рискове". Наистина ли е постигнала толкова голям успех, че за нея важи правилото "твърде голяма, за да фалира"?

Независимо дали е автентично, писмото представя ясни аргументи. На първо място, ако компанията фалира, това ще има огромен ефект върху икономиката. Според документа строителният конгломерат, който има строежи в 229 града, създава над 3 млн. работни места.

На второ място, финансовите последици ще бъдат далеч по-големи. Evergrande дължи пари на 171 национални банки и 121 други финансови компании, както и на всички свои притежатели на облигации. Писмото изглежда като план за привличане на помощ от правителството, което да даде социална и финансова стабилност.

Помощ от държавата срещу собственост?

Китайското правителство редовно спасява компании с проблеми, особено държавните си предприятия. Но за компания от частния сектор всяко спасение може да включва поне частична национализация. Evergrande може да си мисли, че има един фактор в своя полза - тя не иска пари, а само одобрение за излизане на борсата.

Както Evergrande знае, листването не е толкова лесно - компанията търси одобрение за продажбата на акции на борсата в Шънджън от 2016 г. насам. И стана още по-трудно през последните седмици. Централната банка и жилищната служба въведоха нова политика за ограничаване финансирането на компании от сектора, като въведоха три "червени линии" за задлъжнялост, например прекалено много разчитане на краткосрочно финансиране. Evergrande е един от многото строители, които прекрачват и трите линии.

Казано с други думи, правителството се опитва да ограничи, а не да улесни растежа на задлъжнелите компании. Властите имат основания да смятат, че проблемите на Evergrande ще доведат до по-малки последици в сравнение с тези на прекалено задлъжняла банка. Evergrande е огромна компания, но дълговете й се равняват на само 0.5% от всички китайски банкови заеми. Земята, която притежава, се оценява на 170 млрд. долара, или 50% повече от дълговете й, по данни на анализаторската компания S&P Capital IQ. На теория би могла да бъде ликвидирана.

На практика обаче е сложно. По-добре да се постараете да го оздравите, преди да го фалирате. Изглежда, че в момента това е фокусът. Evergrande се споразумя с повечето си инвеститори, които очакваха листването на борсата в Шънджън, и си осигури повече време. Вероятно ще набере капитал, като отдели бизнеса си за управление на собственост. И най-същественото е, че септемврийската разпродажба доведе до приток на купувачи. За свое добро компанията трябва да намали строителството, вместо да го продължи.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане