Най-големите холдинги: Новите милиардери
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Класацията "Капитал 100"

Най-големите холдинги: Новите милиардери

Shutterstock

Най-големите холдинги: Новите милиардери

Глобалният растеж през 2019 г. подсили и резултатите на местните групи

18546 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
  • Глобалният растеж през 2019 г. подсили и резултатите на местните групи.
  • Двата държавни холдинга твърде често отчитат загуби и правят непазарни операции.
  • Ръстът в приходите и печалбите не носи по-високи борсови оценки на публичните холдинг.

За поредна година приходите на най-големите български холдинги се повишават и дори има ускорение на темпа: ако през 2018 г. той беше 4%, година по-късно е малко над 9%. Същото се случва и с печалбата, макар за крайните резултати да има голямо влияние промяната при Българския енергиен холдинг, който е лидер и по приходи, и по печалба.

Големите групи с приходи за над 1 милиард лева също се увеличават. За да се влезе в класацията, вече са нужни и поне 220 млн. лв. оборот, а само година по-рано входът беше срещу 160 млн. С оглед на пандемията и кризата, която донесе коронавируса в национален и глобален мащаб , поддържането на тези числа ще е предизвикателство през тази година. България не изглежда засега сред най-силно ударените от тази криза, но пък повечето големи компании изнасят своята продукция, а това добавя и външен риск.

Държавни колебания

Подреждането при холдингите ярко показва непостоянното представяне на държавните дружества - редуване на огромни печалби с огромни загуби или хронично поддържане на минуси. Държавните представители в класацията стават все по-малко, но са все така ключови. За тях са запазени територии силно регулирани сектори като енергетика и транспорт, а общата характеристика е липсата на всякакви реформи заради силен социален елемент и постоянно непазарно подпомагане от държавата.

Приходите на БЕХ например са около 70% от сумата на всички останали 14 компании в класацията. А сегашните управляващи показват все по-голямо желание да се завръщат в бизнеса - през строителството до новата държавна петролна компания.

Енергийният холдинг е ярък пример за антипазарни мерки и порочен финансов инженеринг. Пример за това е държавната помощ от БЕХ към централата "Марица-изток 2" - капитализиране на 600 млн. лв. дългове и покупката на парниковите газове за ТЕЦ-а. Печалбата на холдинга през 2019 все пак е по-висока, защото не е имало големи провизии. През 2018 г. такива бяха направени заради две осъдителни дела, по които на холдинга бяха наложени глоби за над 200 млн. лв. Едното беше в полза на "Уорли Парсънс", а другото беше от ЕК за непазарно поведение и ограничаване на достъпа на трети лица до газопреносната мрежа.

Другото мега държавно дружество в силно регулиран сектор е Група БДЖ. То е и единственото губещо дружество в цялата класация, това се случва и въпреки че държавната субсидия е огромна. Тази година в класацията има още едно енергийно дружество - частното "Енерго-про" - Варна. Чешката група е и единствената с мажоритарен чуждестранен собственик в холдинговата класация.

Клубът на гигантите

С годините постоянно се увеличават и компаниите с приходи от над 1 милиард лева. През миналата година те бяха четири, а през тази са шест, а една е почти на границата на милиарда.

От второ до четвърто място остават "Еврохолд България", "Софарма група" и "Химимпорт". Това са и най-големите холдинги на фондовата борса, като и трите отчитат ръст на приходите, но тенденцията при печалбите е шарена. "Еврохолд" консолидира в себе си две основни направления - застраховане и продажба на автомобили, както и лизинг и финансови операции, които са с по-малък дял. Основният източник на растеж са първите две направления и главно застраховането - то расте с 33% и се дължи и на новопридобитите дружества в региона и ОНД, както и на старите й компании, като "Евроинс Румъния". Холдингът обаче отчита спад на печалбата, което от ръководството обясняват "изцяло с резултата на дружеството майка на неконсолидирана основа".

При "Софарма" има умерен ръст на приходите в резултат на повече продажби на лекарства, консумативи и оборудване. Силното повишение на печалбата се дължи на асоциираното дружество "Доверие обединен холдинг". През миналата година то започна да консолидира и балансите на молдовската Moldindconbank. Това се отрази на приходите и печалбата, която расте с внушителните 4300% и идва от разликата между придобитите активи на молдовската банка и платената сума за тях.

Клубът на милиардерите се допълва от "Хювефарма" на Кирил Домусчиев, в чиято група е "Биовет", както и от "Билдком". Собственикът на "Олива" отчита бурен ръст на приходите и печалбата си. Това се дължи високото търсене на растителни масла и олио зад граница. Компанията смята дори да ускори растежа, а в тази посока е и заемът, който отпусна Черноморската банка за търговия и развитие в края на юни. Става въпрос за 35 млн. евро за търговско финансиране на "Олива". То е част от синдикиран механизъм на стойност 90 млн. евро, предоставен от група международни търговски банки с водещ мениджър BNP Paribas Suisse. Заемът ще послужи за оборотен капитал на най-новия завод на компанията в близост до Варна, който удвоява производствения й капацитет и увеличава експортните й възможности.

В този динамичен сектор е и публичния "Агрия груп холдинг", която расте динамично през последните години, активно купувайки и по-малки компании. През миналата година обаче печалбата се свива леко заради малко по-голям ръст на разходите. През тази година компанията планира да инвестира над 10 млн. лв. в земя, техника и бази. Отделно холдингът планира да изгради и пристанище в Белославското езеро край Варна, като инвестицията се оценява на почти 30 млн. евро, основна част от които са договорени вече от ЕИБ и Банка ДСК. Пристанището ще е основен хъб за износа на компанията - той формира 80% от приходите.

Наследство от старата икономика

В подреждането влизат и още публични компании - бившия държавен "Булгартабак холдинг", както и бивши приватизационни фондове като "Доверие" и "Синергон холдинг", както и "Стара планина холд" и "Индустриален капитал холдинг", които тази година са извън топ15.

В контролирания от депутата от ДПС Делян Пеевски "Булгартабак" вече няма нищо цигарено, след като холдингът преустанови своето производство и продаде част от марките си. Основните източници на приходи в него останаха "Техномаркет" и производителят на млечни продукти "Лакрима". През миналата година обаче холдингът се раздели и с веригата за черна и бяла техника, в мениджърско изкупуване, което обаче твърде вероятно е формално, за да бъде компанията щедро финансирана с поредна порция заем от ББР. Излизането на "Техномаркет" от структурата на групата се отразява и в силен спад на постъпленията от клиенти, но еднократният ефект от "сделката" повишава приходите и печалбата. Компанията е и със сменено име от миналата година на "Български инвестиционен холдинг", което все още не е вписано в Търговския регистър.

Контролираният от Бедо Доганян "Синергон холдинг" излиза за първи път на печалба от години. Основният му актив е търговецът на горива и строителни материали "Топливо", чиито продажби обаче се понижават и той трайно е на загуба. Причината за положителния резултат на холдинга майка е в продажбата на "Гранд хотел Пловдив" (бившия "Новотел"), който беше купен през миналата година от Сава Чоролеев. Така за две години "Синергон" се раздели с два от ключовите си актива в туризма - пловдивският "Новотел" и хотел "Европа" в Слънчев бряг, чийто купувач също беше Чоролеев. Според отчета на холдинга принос за ръста на приходите носят и продажбите на електроенергия. В портфейла на групата е търговецът на ток "Синергон енерджи".

Традиционен представител в класацията и на публичните компании е куриерската компания "Спиди". Цикличният характер на бизнеса й се възползва от ръста на икономиката през последната година. Кризата с коронавируса пък отвори и нови възможности - извънредното положение повиши търсенето на онлайн и куриерски услуги от индивидуалните клиенти, като то е компенсирало спада при бизнес доставките. Ръстът на приходите се дължи най-вече на засилената онлайн търговия заради епидемията, макар че в отчета за първото тримесечие влизат само две седмици от извънредното положение. До голяма степен принос за това имат дъщерните дружества "Рапидо" и DPD Romania, които по принцип обслужват онлайн търговията. Все по-голям дял от приходите се формират и от индивидуални клиенти, става ясно от отчета на "Спиди".

Един най-големите търговци на строителна и минна техника "Евромаркет груп" попада в класацията си с добър ръст на приходите, но лек спад на печалбата. Компанията има голямо портфолио от продукти - от строителна и минна техника, през заваръчни машини, ремонтна техника до автосервизно оборудване и компресори и генератори.

Прокурор в холдинга

Единственият представител на пeтрохимически сектор при най-големите холдинги е "Приста ойл", която включва в себе си и акумулаторния завод "Монбат". Атаката на прокуратурата с арест на един от собствениците й - Атанас Бобоков и обвинения срещу брат му Пламен, засенчват до известна степен доброто представяне на групата. А то се изразява в повишение на приходите с 20% и с 220% на печалбата. Обвинението на прокуратурата засега има по-скоро негативно имиджово влияние върху компаниите, като в интервю от края на юни пред "Капитал" Пламен Бобоков заяви, че има притеснения сред партньори, а една банка вече е отказала рефинансиране на заем за инвестиция, от което са спрени планове за разкриване на 200 работни места във Враца. При всички положения с действията на прокуратурата вече се добавя нов и несистемен риск за групата.

Растеж, но не и за акциите

Над половината от класираните холдинги (8) се търгуват на борсата. И макар балансите им да показват добро представяне, това не може да се каже и за акциите им. За последната година "Спиди" (+5%) и "Доверие обединен холдинг" (+3%) са на малък плюс, при "Доверие" благодарение на отчета, който показа голямата печалба покрай покупката на молдовската банка. Печалбата за акцията беше и по-голяма, но кризата с пандемията изтри всичко. Една от най-губещите акции за последните 12 месеца (до 5 юли 2020 г.) е "Агрия груп" - с цели 45%, в тази компания е и "Химимпорт" - с минус 40%, "Еврохолд" с 33% надолу. Българската борса така и не се възстанови от кризата през 2008 г. И докато чуждите фондови пазари достигнаха рекордни исторически нива, тя почти не помръдна. Причината изобщо не трябва да се търси в самите компании, като много от тях израснаха на ниво корпоративно управление и защита на правата на малките акционери. Финансовата криза от 2008 г. накара малки и големи инвеститори масово да напускат пазара, които след това не се е и върнаха, липсват и достатъчно нови компании. Спорните регулации и често двойният стандарт при прилагането им преди години също ограничиха парите и новите компании.
Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
  • Глобалният растеж през 2019 г. подсили и резултатите на местните групи.
  • Двата държавни холдинга твърде често отчитат загуби и правят непазарни операции.
  • Ръстът в приходите и печалбите не носи по-високи борсови оценки на публичните холдинг.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.