Топ 100 на компаниите в Сливен и Ямбол: машини, текстил, храни и вино
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Топ 100 на компаниите в Сливен и Ямбол: машини, текстил, храни и вино

През 2019 г. приходите на лидера "Язаки България" са нараснали с 11%, а загубата му от предходната година е обърната на печалба от 7.5 млн. лв. 2020 г. не носи обещания за подобни резултати

Топ 100 на компаниите в Сливен и Ямбол: машини, текстил, храни и вино

През 2019 г. приходите на стоте най-големи дружества в двете области достигат 3.4 млрд. лв., а близо една трета от тях са отчетени от три фирми

Калина Горанова
11838 прочитания

През 2019 г. приходите на лидера "Язаки България" са нараснали с 11%, а загубата му от предходната година е обърната на печалба от 7.5 млн. лв. 2020 г. не носи обещания за подобни резултати

© Надежда Чипева


Областите Сливен и Ямбол имат история на дългогодишното съперничество, но за компаниите и в двата региона последната бизнес година е силна, а вече и има нова традиция - на общи инвеститори. Примери за това са италианският бизнесмен Едоардо Миролио и японският производител на автомобилни кабелни инсталации "Язаки", които имат производства и в двата града.

Най-големият успех на региона в икономически план е това, че запази и разви традиционно силните си отрасли, каквито са текстилът, храните и виното. Разцвет претърпя и производството на машини и оборудване.

И ако досега основните изпитания пред подема бяха недостигът на квалифицирана работна ръка и инфраструктурата, то днес областите са изправени пред далеч по-високи препятствия. Коронакризата удари силно водещите производства в тях, а с това и местната икономика. Заедно с това дойде и година на суша, което ще се отрази негативно в приходите на земеделските производители.

По всичко личи, че силната 2019 г. няма да се повтори през 2020 г. В изминалата календарна година 100-те най-големи компании в Сливен и Ямбол са генерирали общо приходи от 3.4 млрд. лв., или с 200 млн. лв. повече от предходната 2018 г. Ръстът в приходите от 7% в региона е почти съотносим със средния за страната - националните гиганти са имали 8% по-висок оборот.

Само около една трета от фирмите в класацията са отчели спад на оборотите, а общата печалба на дружествата в стотицата нараства с внушителните 41%.

Едва пет компании са с приходи, надхвърлящи 100 млн. лв., а челната тройка е "произвела" около една трета от общия резултат на стотицата. За съжаление тъкмо част от лидерите попадат в сектори, които са най-уязвими от различните кризи.

Лидер в беда

Водач в класацията и през 2019 г. е най-големият производител на автомобилни компоненти в страната "Язаки България". Дружеството е 100% собственост на японската Yazaki Corporation, а местните му предприятия правят кабелни системи за коли. Компанията започва дейност в България през 2006 г., като първият й завод е в Ямбол, а през 2012 г. е открит и вторият завод в Сливен. Партньори на производителя в тези градове са "Рено" и "Форд". Последното производство на компанията в страната стартира през 2018 г. в Димитровград. То доставя компоненти за Mercedes.

През 2019 г. приходите на компанията са нараснали с 11% до 425 млн. лв., а загубата й от предходната година е обърната на печалба от 7.5 млн. лв. 2020 г. не носи обещания за подобни резултати. Автомобилната индустрия беше тежко засегната от коронакризата, която доведе до затваряне на производствените предприятия в Европа и спирането на работата на поддоставчиците в България. Това се случи и с "Язаки България", която със своите 3800 заети е най-големият работодател в автомобилния сектор в страната и в топ 10 в националната класация на работодателите от всички сектори.

По време на въведеното през пролетта извънредно положение в Европа българските заводи на Yazaki спряха работа, а през март беше обявено, че в тях ще останат около 400 служители, които ще работят по малки проекти.

Възстановяването на производството на кабели в Ямбол и Сливен започна едва през май, първоначално на 70% от пълния капацитет. Дни по-късно отвори и заводът в Димитровград, който ще работи на 50% от капацитета си. Спирането на производствата засегна около 2470 служители в Димитровград и 2000 в Сливен и Ямбол. В края на юли кабинетът взе решение да предостави безвъзмездна финансова помощ на "Язаки България". Държавата ще възстанови близо 2 млн. лв. за вече платени осигуровки. "Язаки" е и сред десетте фирми, получили най-голяма помощ по мярката 60/40. По данни в "Апис" към юни в компанията са работили около 3250 души, което е почти наполовина под рекорда от почти 6 хил. души в средата на 2017 г.

По дрехите ще ги познаете

Сливен е дом на още един от националните лидери. Това е дългогодишният национален номер 1 по резултати в сектора на текстила "Е. Миролио". В регионалния топ 100 дружеството е под номер 3 с приходи, надхвърлящи 239 млн. лв., и печалба от 1.6 млн. лв.

Регулярните инвестиции са част от стратегията на дружеството. Групата фирми на италианския инвеститор с български паспорт Едоардо Миролио притежава седем текстилни фабрики в Сливен, три в Ямбол и една в Свищов.

Изминалата 2019 г. не беше лека за производителите в текстилната индустрия в глобален мащаб. Още преди пандемията секторът започна да навлиза в криза заради намаляващи поръчки, дължащи се на спад в потреблението. Това доведе до забавяне на плащания в сектора и фалирали компании, възложители на поръчки за местните фирми. Ръстът на заплатите пък направи сектора неатрактивен за лидерите в бързата мода. COVID-19 донесе още проблеми. Ефектите на кризата ще бъдат видими в резултатите на българските дружества през 2020 г.

Селско стопанство и храни

Сливен и Ямбол са традиционно силни и в земеделието. Това е видимо и от присъствието на множество компании с дейност в селското стопанство и производството на храни и напитки в регионалния топ 100. В тези сектори работят около една трета от дружествата в класацията. Под номер две с приходи от 404 млн. лв. e "Папас - олио". Най-голям дял във фирмата притежава Георги Ташев. Групата работи в няколко основни направления: производство на слънчогледови масла в заводите в Ямбол и Балчик, търговия със зърнени и маслодайни култури и производство на брашно.

В Сливен е базиран и един от големите производители на млечни продукти в България - "Тирбул", част от гръцката група HellenicDairies S.A. (бивша Tyras), която има заводи в Гърция, България и Румъния. Българското предприятие прави твърди сирена, кашкавали, извара, прясно мляко с марката Olympus. Компанията приключи 2019 г. с ръст на проходите от близо 10% до 80 млн. лв.

В областта се намира и лидерът в сектор животновъдство. Това е "Милениум 2000", която има близо 67 млн. лв. приходи през 2019 г. при 73 млн. лв. година по-рано. Тя е част от старозагорската група "Градус". В нея влизат още заводът за фуражи "Градус 3" на седма позиция, регистрираната в село Болярско "Жюлив" (25) и "Бисер Олива - 98" на братята Иван и Лука Ангелови. Групата води началото си от 1992 г., когато оперира като едноличен търговец под името "Градус-Иван Ангелов". В годините се разраства до холдинг с дъщерни компании, специализирани в различни направления. Тя има фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо.

Силно застъпено в региона е и консервното производство. Сред неговите представители са новозагорската "Палиррия България" (15) и "Фрукто Сливен" (41). Първата е приключила годината с приходи от 54 млн. лв., а втората с 21 млн. лв.

Брандовете на града

Сред известните брандове на региона са компанията за мебели "Виденов груп", която е под престижния номер пет в класацията с приходи от 108 млн. лв. Тя отчита лек спад на приходите спрямо предходната година. Фирмата е с над 30-годишна история. Мебелите "Виденов" се продават в 44 магазина, като компанията доставя освен в България и до Гърция и Румъния. Дружеството е третият по големина работодател в района.

Сливен има силни позиции и в бизнеса с ядките. Сред по-едрите фирми в нишата е "Кронос" (37), която е собственост на настоящия общински съветник от ГЕРБ Димитър Батаков. Приходите й през 2019 г. са 21.5 млн. лв., което e резултат, близък до този от 2018 г.

Производствената компания е създадена през 1996 г. от Георги Батаков и брат му Атанас. Те контролират още едно дружество от регионалния топ 100. Това е "Кронос агро трейд" (22), която се занимава с отглеждане и търговия със зърнени култури. Тя е по-голямата от двете фирми, а през 2019 г. е отчела ръст на приходите от 18%, завършвайки с оборот от 37 млн. и печалба от 86 хил. лв.

Стратегическо за двете области продължава да бъде и винопроизводството. По-разпознаваемите брандове тук се правят от групата на "Домейн бойар интернешънъл" (42) и "Вила Ямбол" (31).

"Домейн Бойар" произвежда вино в две изби - "Сините скали" в Сливен и бутиковата "Кортен". Едноличен собственик на капитала е регистрираната в Кипър "Маубара сървисиз лимитид", чийто контрол се свързва със собствениците на финансиращата я ПИБ.

"Вила Ямбол" е най-старата изба в Южна България. Тя притежава производствени бази в Ямбол и Стралджа и около 10 хил. дка собствени лозя и е собственост на основателите на "ВП Брандс интернешънъл" (бившата "Винпром Пещера") Антон Щерев и Атанас Петров. В последните години избата концентрира усилията си към подобряване и модернизиране на виненото портфолио, което се отрази положително на резултатите й.

И още машини

Освен "Язаки България" в региона оперират и други компании в сектора на машините. Вторият по големина играч е ямболската "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) (12) с приходи от 62 млн. лв. и печалба от 4.3 млн. лв. Компанията е правоприемник на създадения през 1968 г. завод за хидравлични елементи в града. Приватизирана е в края на 90-те години и основен акционер в завода е "Стара планина холдинг". ХЕС е лидер в производството на хидравлични цилиндри в България, а продуктите й се продават в Европа, Северна Америка и Азия.

Сред другите представители на сектора в класацията са "ЗММ - Сливен" (27), чиято специализация е проектирането и производството на универсални металорежещи стругове, и сливенският производител на кабелни инсталации за вграждане в автомобили "Атес" (90).

Най-слабо представените в класацията сектори в двете области са горивата и транспорта. Първият от тях е без нито една компания в стотицата, а вторият се записва само с автобусната "Дичони" (49). Приходите на превозвача са скочили с 48% до 17 млн. лв., а печалбата се е увеличила до почти 3 млн. лв., при 1.7 млн. лв. година по-рано.

Областите Сливен и Ямбол имат история на дългогодишното съперничество, но за компаниите и в двата региона последната бизнес година е силна, а вече и има нова традиция - на общи инвеститори. Примери за това са италианският бизнесмен Едоардо Миролио и японският производител на автомобилни кабелни инсталации "Язаки", които имат производства и в двата града.

Най-големият успех на региона в икономически план е това, че запази и разви традиционно силните си отрасли, каквито са текстилът, храните и виното. Разцвет претърпя и производството на машини и оборудване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.