Вкусът на Сирия, Ямбол и Палма де Майорка

Веригата дюнерджийници "Синдбад" на Хозан Асуад се нареди сред стоте най-големи компании в област Ямбол

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Структурата на бизнеса в по-малките областни градове често изненадва с присъствие сред лидерите на малки семейни фирми, които растат и се развиват благодарение на усилията и инициативността на своите собственици. Така например сред стоте най-големи компании в област Ямбол се нарежда "Синдбад" - име, което повечето местни свързват с култовите ямболски дюнери на сириеца Хозан Асуад. Всъщност историята на Асуад напомня на приказките на Шехерезада: идва никому непознат в Ямбол през 2003 г. и отваря първата си дюнерджийница, а само след месец заведението му е взривено. Извършителите остават неразкрити, но пък дюнерите "Синдбад" добиват необичайна слава след случката.

Днес "Синдбад" ООД има 8 заведения за бързо хранене в няколко български града, още 3-4 магазина за месо, както и предприятие за разфасоване на пилешко месо в ямболското село Веселиново. Там се произвеждат шишове за дюнери, които в момента са основният бизнес за компанията на Хозан Асуад и се експортират в няколко държави в Западна Европа и други точки на света. Според данни от Търговския регистър приходите на компанията растат от 2.9 млн. лв. през 2017 г. до 4.7 млн. лв. през 2018 г. Печалбата скача от 11 хил. лв. на 87 хил. лв. Заетите през 2018 г. са 95.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zo avatar :-|
    zo
    • + 1

    Не знам какво значи вкус адаптиран към местния, но в „Мимас“, които също са сирийци правят побългарени дюнери тоест наблъскани със зеле и картофи, в Сирия съм яд дюнер и там се слага единствено месо, кисели краставички и от белия сос, но там е доста по-гъст от тукашния, като заквасена сметана е.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Тези бизнеси вървят, защото заплатата на дюнерджийте е близка до заплатите на сносен готвач.

    Когато се разраснеш, правиш един цех за шишове и твоите служители от дюнерджий стават сандвичари за 30 лв. надник. Майсторлъка е в мариноването на месото, в реденето на шиша. Спестят ли си заплатите за подобни специалисти - печалбата отскача нагоре.

    Нередност?
Нов коментар