"Алкомет" разполага със стабилни конкурентни предимства и позиции

Валерия Колева, директор на отдел "Продажби пресови продукти" в "Алкомет"

"Алкомет" разполага със стабилни конкурентни предимства и позиции
"Алкомет" разполага със стабилни конкурентни предимства и позиции
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как успяхте да привлечете германски автомобилен производител за клиент на "Алкомет", какво натежа за решението му?

- Автомобилният сектор представлява сериозно предизвикателство за всяка компания, тъй като изискванията към доставчиците са изключително високи. Всеки нов доставчик преминава през дълги процедури на одобрение, тестове, анализи, проверки. От друга страна, "Алкомет" е компания, която разполага с редица конкурентни предимства: богат опит и традиции в областта на пресовото производство, финансова стабилност, висококвалифициран екип от специалисти, технологии от най-ново поколение като пресата Hybrex на германския производител SMS Group. Въпреки че не бива да подценяваме фактори като географското местоположение и членството на България в ЕС, решаващият елемент, който наклони везните в наша полза, бяха демонстриранитe от нас огромен ентусиазъм и желание да се развиваме, да инвестираме ресурси, време и енергия в изграждане на едно дългосрочно партньорство в ролята на директен доставчик на алуминиеви компоненти.

Какви компоненти ще произвеждате за него и кога трябва да започнат доставките?

- Компонентите, произвеждани от "Алкомет", ще се влагат в ходовата част на автомобила и в акумулаторните батерии на електрическите автомобили. В момента сме на етап прототипно и предсерийно производство, а серийното производство ще стартира през 2022 г.

На какъв етап е проектът за цех за механична обработка и кога очаквате да приключи? Пандемията затрудни ли изпълнението му?

- Проектът е на финален етап и се очаква да приключи до края на годината, а новият цех да бъде въведен в експлоатация в началото на 2021 г. Пандемията определено затрудни реализацията на този проект, най-вече поради периодично налаганите ограничения за пътувания на специалисти от чужбина. Основната част от оборудването се доставя от водещи германски производители и изисква присъствие на техни представители при монтажа и въвеждането в експлоатация.

Въпреки тези усложнения проектът се движи по график и ще бъде приключен в планирания срок.

Какви възможности ще ви даде инвестицията, какви продукти и за какви клиенти ще можете да произвеждате?

- Новият цех за механична обработка разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане, монтаж на компоненти и др. Благодарение на тази инвестиция ние можем да доставяме на нашите клиенти обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и др.

Има ли интерес и от други производители на автомобилни компоненти, водите ли разговори?

- Да, констатираме много силен интерес от страна на различни компании, предимно производители на компоненти за батерии на електромобили. През последните години се наблюдава тенденция към разкриване на значителни капацитети за производство на батерии за електромобили в Европа с цел намаляване зависимостта на местните автомобилопроизводители от доминиращия на пазара Китай. Логично е тези нови производства да бъдат обезпечени с верига от доставки на европейско ниво, което предлага уникална възможност за "Алкомет" да разшири присъствието си на този пазар.

Очаквате ли кризата покрай COVID-19 да повлияе на по-дългосрочните планове на "Алкомет" предвид забавянето на производството в Европа и в света като цяло?

- Настоящата криза няма прецедент в историята и е изключително трудно да се правят дългосрочни прогнози при подобна непредсказуема ситуация. Въпреки това смятам, че "Алкомет" разполага със стабилни конкурентни предимства и позиции, които му дават допълнителна възможност успешно да устоява на пазарните сътресения и да се развива дори в условията на глобална криза.

Оперираме на много пазари, изграждаме и поддържаме дългосрочни партньорски отношения с клиенти от различни промишлени отрасли. Организацията ни е изключително гъвкава и адаптивна и ни позволява лесно и бързо да пренасочим ресурси от един пазар към друг. Благодарение на тези предпоставки ние превръщаме кризисната ситуация във възможност да повишим ефективността на производствените процеси, да навлезем на нови пазари, да внедрим нови технологии и разработки и като цяло да усъвършенстваме и оптимизираме дейността на компанията.