IT секторът и туризмът - новите бизнес възможности на Велико Търново и Габрово

Заради недостига на кадри много от фирмите в региона имат свои образователни инициативи и работят с училища и университети

   ©  Цветелина Белутова

До скоро, ако компания от IT и аутсорсинг сектора искаше да отвори по-голям офис или да разшири настоящия си в Габрово и Велико Търново, тя почти нямаше шанс. Дори с кадрите проблемът да не е толкова сериозен, то този с офис площите е. Сега нещата и в двата града се променят в положителна посока. Във Велико Търново в напреднала фаза е "Бизнес център Велико Търново", който се изгражда от собствениците на "Екстрапак", а в Габрово е проектът с две бизнес сгради на компанията "Сиентиа". Тя е част от софтуерната "Графиксофт", която има офис със 100 служители в София. В Габрово бизнес центърът, който има сертификат за инвеститор клас А, ще е за 400 човека, като целта е да се привличат компании от ИКТ сектора.

"Започваме консултации с училища, с университета, има потенциален интерес от бизнеса и очакваме двете сгради да влязат в експлоатация в средата на 2022 г.", каза Цветелина Стоянова, представител на "Сиентиа" по време на срещата на бизнеса с местната власт във Велико Търново и Габрово. Това е един от секторите, които имат потенциал за развитие в региона. С Техническия университет в Габрово и Университетът във Велико Търново условията за създаването на кадри са на лице. Това е още една посока към диверсификацията на бизнеса в региона, който като цяло е доста пъстър от към сектори. Развитието на туризма също е с голям потенциал, особено в района на Габрово, който може да се учи и от Търново. Това би създало още условия за задържане на хора в градовете.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове