Няколко дни ще отнеме оценката на щетите от пожара, който избухна във фабриката за преработка на череши на "Куминяно фрут" в пловдивското село Катуница. Това каза за "Капитал" съсобственикът Микеле Санторелли. Пострадали хора няма, а причините за инцидента във вторник ще се разследват от районната прокуратура в Асеновград. Засега е ясно, че пожарът най-вероятно е тръгнал от товаро-разтоварни дейности. От регионалната екоинспекция съобщиха, че е имало временно увеличение на фините прахови частици във въздуха, но нивата вече са се нормализирали.
Поражения
Според подадения сигнал пожарът е възникнал при товаро-разтоварни дейности в едно от помещенията, след което е последвал взрив. По непотвърдена информация там е имало барели със сух хипохлорид, който се използва в производството. Първоначалният оглед е установил, че е засегната част от стоманено-бетонна конструкция. "Щетите са засегнали складово помещение на площ над 9000 кв.м, изгорели са бидони с готова продукция, както и технологично оборудване. Изгорял е още влекач с две ремаркета и мотокар", каза говорителят на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Анелия Влахкинова, цитирана от "Фокус". По думите й спасена е голяма част от готовата продукция, както и соларните панели на завода на площ 2500 кв. м. Причините за пожара и размерът на щетите ще се установяват при експертизите. Към момента не е ясно и дали предприятието е било застраховано.
По думите на Санторелли в момента производството е спряно и заводът няма да работи, докато мястото не се обезопаси напълно. В компанията работят около 200 души, показва справка в АПИС.
Без замърсявания
След като няколко семейства от селото бяха евакуирани, тъй като не се знаеше какви вещества са се отделили във въздуха при пожара, в сряда от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив казаха, че емисиите са в норма. "Данните от вчера (вторник - бел. ред.) показваха завишени нива по показател ФПЧ10, но след 2 часа през нощта нивата спадат и вече са нормализирани", съобщиха оттам. Проследени са били и две станции за измерване качеството на въздуха в града, тъй като вятърът е духал към Пловдив, но не са установени превишения на нормите.
Компанията
"Куминяно фрут" е собственост на италианците Джовани, Роберто и Микеле Санторелли и работи от 1995 г. Фабриката произвежда консервирани череши, спиртовани череши (за коктейли), сушени и замразени плодове. Компанията има и собствени черешови градини. Освен преработка на плодове дейността на дружеството включва също производство на електрическа енергия от фотоволтаична централа.
За 2019 г. компанията отчита 42.4 млн. лв. приходи (спад от около 5% спрямо предходната година). Разходите обаче също се понижават и нетната печалба се покачва до 2.1 млн. лв. от 1.6 млн. лв. през 2018 г.
Няколко дни ще отнеме оценката на щетите от пожара, който избухна във фабриката за преработка на череши на "Куминяно фрут" в пловдивското село Катуница. Това каза за "Капитал" съсобственикът Микеле Санторелли. Пострадали хора няма, а причините за инцидента във вторник ще се разследват от районната прокуратура в Асеновград. Засега е ясно, че пожарът най-вероятно е тръгнал от товаро-разтоварни дейности. От регионалната екоинспекция съобщиха, че е имало временно увеличение на фините прахови частици във въздуха, но нивата вече са се нормализирали.
1 коментар