Инж. Любен Сигридов: С частните бункери целим да предложим защита на повече хора

Инж. Любен Сигридов: С частните бункери целим да предложим защита на повече хора

Собственикът на BUNKER BG за особеностите и перспективите на бизнеса

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
8716 прочитания

BUNKER BG е първата компания в България, специализирана в проектиране и изграждане на частни бункери. Бункерите могат да бъдат изградени на посочено от клиента място, след първоначално проучване на терена

Очаква ли се възникването на ситуации в близко бъдеще, които да наложат използването на частни бункери?

- Никой не може да каже кога точно ще ви се наложи да се скриете за ден-два или месец. Мога само да изложа някои факти. Планетата е пренаселена. Това води до липса на храни, суровини и замърсяване на екосистемата. Логично е да предположим, че липсата на храни и суровини ще обостри геополитическите конфликти, а замърсяването оказва пряко влияние на климата. Свидетели сме на зачестяване на природните бедствия през последните години и появата на нови вируси. Перспективите пред човечеството не са никак розови. Въпрос на време е възникването на ситуации, в които да ни се наложи да ползваме бункер.

Ако нещо неприятно застигне всички хора, няма ли в крайна сметка да се отрази и на хората с частни бункери?

- Този въпрос често го чувам. Ако се върнете няколко десетилетия назад, ще си спомните аварията в Чернобил, бомбата в Хирошима, две световни войни и още куп природни бедствия. Човешката цивилизация е преминавала през много тежки периоди, след което се е възраждала и надраствала предишното си ниво. В този смисъл съм оптимист. Когато се случи кризисна ситуация, не е без значение как ще я преодолеете. Една авария, природна стихия или силен вирус могат да траят от дни до месеци. Животът винаги намира начин да върви напред. Частните бункери предоставят възможност вие и вашите близки да сте част от него. Животът след една кризисна ситуация е не по-малко предизвикателство. Важно е как ще продължиш, с какви ресурси ще разполагаш! Ще имаш ли някакви активи, които да бъдат ценни, ще имаш ли дрехи, храна, какъв ще ти бъде новият старт в живота или ще започнеш от нулата. Затова бункерът е много повече от скривалище. Той може да осигури не само временно убежище, но и по-висок старт след като кризата отмине.

Какво представляват частните бункери, които изграждате?

- Нашите бункери са от най-високо ниво на сигурност. Системите осигуряват защита от вируси, химически агенти, радиоактивност, природни бедствия и размирици. Всеки бункер е снабден с пречиствателни станции на въздуха и водата, електрически системи, датчици за контрол на климата и специални осигурителни системи за пълна автономност на живот. Работим с доказани партньори с богат опит в изграждането на бункери от Швейцария, Швеция, Израел и други страни. Екипът на BUNKER BG е съставен от професионалисти в своята област, физици, инженери, архитекти, както и такива с опит в подобни проекти. Можем да изградим бункер в основите на новострояща се къща или под двора ви.

С какво един частен бункер е по-различен от обществените?

- С много неща. Животоподдържащите системи и системите за сигурност са високотехнологични и клиентът може да избира между различни варианти, които предлагаме. Обзавеждането по нищо не се различава от уютен дом. Удобствата, от друга страна, могат да са най-различни - фитнес, сауна, кино салон, гараж за автомобили и много други.

Основната цел на един бункер не е ли оцеляването? Тези удобства не оскъпяват ли проекта?

- Целта на частните бункери не е само физическата защита, но и психическата. Когато настъпи кризисна ситуация и се скриете с хора за по-дълъг период от време, психолозите казват, че това е предпоставка за междуличностни кофликти. Затова всеки човек има нужда от определено свободно жизнено пространство и удобства, които да го отвличат от ситуацията. Когато кризисният момент отмине и излезете на повърхността, не е без значение в каква психическа кондиция ще бъдете. Важно е да сте в добра форма, за да продължите напред. Удобствата осигуряват тези условия.

За какъв период на престой са предвидени частните бункери?

- По света има различни видове бункери. Някои са предвидени за престой от няколко дни до седмица. Нашите са от най-висок клас. Това значи, че ще можете да престоите над шест месеца при пълна автономност на системите от външната среда с осигурен мониторинг.

Какво ниво на оборудване бихте посъветвали да поръча ваш клиент?

- Ако клиентът има възможност да си позволи изграждането на частен бункер, не бих го посъветвал нищо за нивото на оборудване. Въпрос изцяло на лични предпочитания. Вариантите ще му бъдат предложени и обяснени. Изборът е негов. По-скоро бих го посъветвал да не отлага изграждането във времето, защото когато дойде критична ситуация, хората ще започнат да ни звънят и да искат да им изградим бункер "за вчера". Подобно съоръжение изисква време, ресурси и хора. Част от техниката се внася от чужбина и за системите трябва технологично време за инсталиране. Предвидливите хора започват подготовки в мирни времена, когато всичко е привидно спокойно и все още имат време. Не чакат последния момент.

Има ли някакви ограничения при поръчка на бункер?

- Практически няма ограничения. За всеки клиент правим индивидуален проект, съобразен с желанията му, брой лица, които ще го обитават, и терена.

За колко време се изгражда един бункер?

- Зависи от големината му и вида оборудване - шест месеца до година. При голям проект ще отнеме повече време.

Какви са вашите клиенти? Ще ни ориентирате ли за цената?

- Тя зависи от твърде много параметри. Да предположим, че имате добре обзаведен мезонет в София. В такъв случай ще можете да си позволите и собствен бункер.

Имате ли и финансово по-достъпни варианти?

- Частните бункери са специализирани съоръжения, снабдени с животоподдържащи и осигурителни системи, а там компромиси не бива да се правят. За съжаление, когато се гонят ниски цени, е за сметка на качеството и липсата на някоя необходима система. В този сектор това е недопустимо, затова задачата за по-бюджетни бункери е сложна и я разглеждаме в перспектива. За момента частните бункери са по-скоро привилегия на елита. Поради това, че искаме да предложим тази привилегия на повече хора, от BUNKER BG работим усилено в посока привличане на инвеститори за реализиране на инвестиционни проекти, свързани с отдаване под наем на приемлива цена.

Как клиентът ще прецени кога трябва да използва своя бункер?

- При предаването на бункера всеки клиент минава специално обучение и получава папка с инструкции за начина на ползване и как се реагира в различни ситуации. Всеки бункер е снабден с датчици за пълен мониторинг, които следят външната среда в реално време и алармират при наличие на замърсяване. В мирни времена можете да поканите свои приятели на вечеря и разговори в сигурната обстановка на вашия бункер.

Ще споделите ли бъдещи си планове за развитие?

- Насочени сме освен към индивидуални поръчки и към инвестиционни проекти с цел продажба и отдаване под наем. В Америка това е пазар, който покрай COVID-19 има забележителен ръст. В момента водим преговори с чуждестранен инвеститор за изграждането на комплекс с бункери под всяка къща, както и такъв с голям общ бункер, който ще обслужва живеещите. Предстои ни регистрирането на дъщерна компания в Люксембург. Това мога да кажа на този етап. Отворени сме както към частни проекти, така и към инвеститори с бизнес насоченост. Целта на BUNKER BG е да предложи възможност за защита на повече хора.

BUNKER BG е първата компания в България, специализирана в проектиране и изграждане на частни бункери. Бункерите могат да бъдат изградени на посочено от клиента място, след първоначално проучване на терена


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Още от Капитал