Новият брой:
Служебната президентска република

Инж. Любен Сигридов: С частните бункери целим да предложим защита на повече хора

Собственикът на BUNKER BG за особеностите и перспективите на бизнеса

Инж. Любен Сигридов: С частните бункери целим да предложим защита на повече хора
Инж. Любен Сигридов: С частните бункери целим да предложим защита на повече хора

BUNKER BG е първата компания в България, специализирана в проектиране и изграждане на частни бункери. Бункерите могат да бъдат изградени на посочено от клиента място, след първоначално проучване на терена


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

BUNKER BG е първата компания в България, специализирана в проектиране и изграждане на частни бункери. Бункерите могат да бъдат изградени на посочено от клиента място, след първоначално проучване на терена

Очаква ли се възникването на ситуации в близко бъдеще, които да наложат използването на частни бункери?

- Никой не може да каже кога точно ще ви се наложи да се скриете за ден-два или месец. Мога само да изложа някои факти. Планетата е пренаселена. Това води до липса на храни, суровини и замърсяване на екосистемата. Логично е да предположим, че липсата на храни и суровини ще обостри геополитическите конфликти, а замърсяването оказва пряко влияние на климата. Свидетели сме на зачестяване на природните бедствия през последните години и появата на нови вируси. Перспективите пред човечеството не са никак розови. Въпрос на време е възникването на ситуации, в които да ни се наложи да ползваме бункер.

Ако нещо неприятно застигне всички хора, няма ли в крайна сметка да се отрази и на хората с частни бункери?

- Този въпрос често го чувам. Ако се върнете няколко десетилетия назад, ще си спомните аварията в Чернобил, бомбата в Хирошима, две световни войни и още куп природни бедствия. Човешката цивилизация е преминавала през много тежки периоди, след което се е възраждала и надраствала предишното си ниво. В този смисъл съм оптимист. Когато се случи кризисна ситуация, не е без значение как ще я преодолеете. Една авария, природна стихия или силен вирус могат да траят от дни до месеци. Животът винаги намира начин да върви напред. Частните бункери предоставят възможност вие и вашите близки да сте част от него. Животът след една кризисна ситуация е не по-малко предизвикателство. Важно е как ще продължиш, с какви ресурси ще разполагаш! Ще имаш ли някакви активи, които да бъдат ценни, ще имаш ли дрехи, храна, какъв ще ти бъде новият старт в живота или ще започнеш от нулата. Затова бункерът е много повече от скривалище. Той може да осигури не само временно убежище, но и по-висок старт след като кризата отмине.

Какво представляват частните бункери, които изграждате?

- Нашите бункери са от най-високо ниво на сигурност. Системите осигуряват защита от вируси, химически агенти, радиоактивност, природни бедствия и размирици. Всеки бункер е снабден с пречиствателни станции на въздуха и водата, електрически системи, датчици за контрол на климата и специални осигурителни системи за пълна автономност на живот. Работим с доказани партньори с богат опит в изграждането на бункери от Швейцария, Швеция, Израел и други страни. Екипът на BUNKER BG е съставен от професионалисти в своята област, физици, инженери, архитекти, както и такива с опит в подобни проекти. Можем да изградим бункер в основите на новострояща се къща или под двора ви.

С какво един частен бункер е по-различен от обществените?

- С много неща. Животоподдържащите системи и системите за сигурност са високотехнологични и клиентът може да избира между различни варианти, които предлагаме. Обзавеждането по нищо не се различава от уютен дом. Удобствата, от друга страна, могат да са най-различни - фитнес, сауна, кино салон, гараж за автомобили и много други.

Основната цел на един бункер не е ли оцеляването? Тези удобства не оскъпяват ли проекта?

- Целта на частните бункери не е само физическата защита, но и психическата. Когато настъпи кризисна ситуация и се скриете с хора за по-дълъг период от време, психолозите казват, че това е предпоставка за междуличностни кофликти. Затова всеки човек има нужда от определено свободно жизнено пространство и удобства, които да го отвличат от ситуацията. Когато кризисният момент отмине и излезете на повърхността, не е без значение в каква психическа кондиция ще бъдете. Важно е да сте в добра форма, за да продължите напред. Удобствата осигуряват тези условия.

За какъв период на престой са предвидени частните бункери?

- По света има различни видове бункери. Някои са предвидени за престой от няколко дни до седмица. Нашите са от най-висок клас. Това значи, че ще можете да престоите над шест месеца при пълна автономност на системите от външната среда с осигурен мониторинг.

Какво ниво на оборудване бихте посъветвали да поръча ваш клиент?

- Ако клиентът има възможност да си позволи изграждането на частен бункер, не бих го посъветвал нищо за нивото на оборудване. Въпрос изцяло на лични предпочитания. Вариантите ще му бъдат предложени и обяснени. Изборът е негов. По-скоро бих го посъветвал да не отлага изграждането във времето, защото когато дойде критична ситуация, хората ще започнат да ни звънят и да искат да им изградим бункер "за вчера". Подобно съоръжение изисква време, ресурси и хора. Част от техниката се внася от чужбина и за системите трябва технологично време за инсталиране. Предвидливите хора започват подготовки в мирни времена, когато всичко е привидно спокойно и все още имат време. Не чакат последния момент.

Има ли някакви ограничения при поръчка на бункер?

- Практически няма ограничения. За всеки клиент правим индивидуален проект, съобразен с желанията му, брой лица, които ще го обитават, и терена.

За колко време се изгражда един бункер?

- Зависи от големината му и вида оборудване - шест месеца до година. При голям проект ще отнеме повече време.

Какви са вашите клиенти? Ще ни ориентирате ли за цената?

- Тя зависи от твърде много параметри. Да предположим, че имате добре обзаведен мезонет в София. В такъв случай ще можете да си позволите и собствен бункер.

Имате ли и финансово по-достъпни варианти?

- Частните бункери са специализирани съоръжения, снабдени с животоподдържащи и осигурителни системи, а там компромиси не бива да се правят. За съжаление, когато се гонят ниски цени, е за сметка на качеството и липсата на някоя необходима система. В този сектор това е недопустимо, затова задачата за по-бюджетни бункери е сложна и я разглеждаме в перспектива. За момента частните бункери са по-скоро привилегия на елита. Поради това, че искаме да предложим тази привилегия на повече хора, от BUNKER BG работим усилено в посока привличане на инвеститори за реализиране на инвестиционни проекти, свързани с отдаване под наем на приемлива цена.

Как клиентът ще прецени кога трябва да използва своя бункер?

- При предаването на бункера всеки клиент минава специално обучение и получава папка с инструкции за начина на ползване и как се реагира в различни ситуации. Всеки бункер е снабден с датчици за пълен мониторинг, които следят външната среда в реално време и алармират при наличие на замърсяване. В мирни времена можете да поканите свои приятели на вечеря и разговори в сигурната обстановка на вашия бункер.

Ще споделите ли бъдещи си планове за развитие?

- Насочени сме освен към индивидуални поръчки и към инвестиционни проекти с цел продажба и отдаване под наем. В Америка това е пазар, който покрай COVID-19 има забележителен ръст. В момента водим преговори с чуждестранен инвеститор за изграждането на комплекс с бункери под всяка къща, както и такъв с голям общ бункер, който ще обслужва живеещите. Предстои ни регистрирането на дъщерна компания в Люксембург. Това мога да кажа на този етап. Отворени сме както към частни проекти, така и към инвеститори с бизнес насоченост. Целта на BUNKER BG е да предложи възможност за защита на повече хора.