Berkshire на Бъфет залага на здравеопазването

Компанията инвестира близо 6 млрд. долара в 4 фармацевтични производителя

Berkshire са вложили по 1.8 млрд. долара в Abbvie, Bristol-Myers Squibb и Merck & Co, a в Pfizer – 136 млн. долара
Berkshire са вложили по 1.8 млрд. долара в Abbvie, Bristol-Myers Squibb и Merck & Co, a в Pfizer – 136 млн. долара    ©  Reuters
Berkshire са вложили по 1.8 млрд. долара в Abbvie, Bristol-Myers Squibb и Merck & Co, a в Pfizer – 136 млн. долара
Berkshire са вложили по 1.8 млрд. долара в Abbvie, Bristol-Myers Squibb и Merck & Co, a в Pfizer – 136 млн. долара    ©  Reuters

Американската инвестиционна компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет обяви, че е започнала да инвестира в акциите на четири големи фармацевтични компании, съобщава Reuters. Тя залага на индустрия, от която очаква да спечели, когато светът започне да излиза от пандемията от коронавирус.

Регулаторна декларация, в която са описани притежаваните от Berkshire акции в американски компании към 30 септември, разкрива 5.7 млрд. долара инвестиции в компании от сектора на здравеопазването. Berkshire са вложили по 1.8 млрд. долара в Abbvie, Bristol-Myers Squibb и Merck & Co, a в Pfizer - 136 млн. долара.

"COVID-19 ни накара да гледаме на здравеопазването по различен начин", каза Джеймс Армстронг, президент на компанията за инвестиционни консултантски услуги Henry H. Armstrong & Associates в Питсбърг. Американският инвестиционен консултант притежава акции в Berkshire. "Секторът стана по-ефикасен, тъй като големите фармацевтични компании си партнират с по-малки конкуренти, насочени към изобретенията", добави Армстронг. "Но винаги ще са ни необходими компании с мащаб в производството и дистрибуцията, а също и ваксини с глобално приложение."

Още инвестиции

През третото тримесечие Berkshire инвестира 276 млн. долара в дял в T-Mobile US. Американският холдинг продаде акциите си в Costco Wholesale за 1.3 млрд. долара, която от своя страна се възползва от запасяването на хората с хранителни стоки и домашни консумативи по време на пандемията. Освен това Berkshire намали участието си в четири банки - JPMorgan Chase, Wells Fargo, PNC и M&T. Делът в JPMorgan е спаднал с 96%.

Berkshire също така закупи още акции в американската търговска верига Kroger, продаде част от книжата си в миннодобивната компания Barrick Gold и потвърди, че е купила още от акциите на Bank of America, докато в същото време е намалила участието си в Apple.

Структурата на инвестицията в здравеопазването наподобява тази на вложението от над 6 млрд. долара, което Бъфет направи в четирите най-големи авиокомпании в САЩ. Той продаде акциите на Berkshire в авиокомпаниите през април, като заяви, че пандемията е променила индустрията и е направила перспективите несигурни.

Още от Капитал