КЗК глоби "Олинеза премиум" с близо 1.5 млн. лв. за заблуждение на потребителите*
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КЗК глоби "Олинеза премиум" с близо 1.5 млн. лв. за заблуждение на потребителите*

Wikipedia

КЗК глоби "Олинеза премиум" с близо 1.5 млн. лв. за заблуждение на потребителите*

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област

Мара Георгиева
8743 прочитания

Wikipedia

© Wikipedia


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 1.479 млн. лв. имуществена санкция на "Олинеза премиум" ООД за въвеждане в заблуждение на потребителите. Производството е образувано, след като 5-членен състав на ВАС отмени решение на 3-членен състав и върна преписката в антимонополния орган за налагане на санкция. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-област, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Преписка с предистория

Преписката е стара - от 2017 г., когато конкурентната фирма "Консул" - Пловдив, подава жалба в КЗК по повод надписа "Домашна майонеза" на продукти на "Олинеза премиум". Според "Консул" това е "ключова дума", която описва майонезата като "домашен продукт", с което заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството му.

В хода на проверката от "Олинеза премиум" посочват, че "домашна" се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

В резултат на проучването КЗК е направила извод, че използването на думата "домашна" не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди.

Тричленен състав на ВАС е споделил доводите на КЗК и също е преценил, че наименованието на продукта не може да заблуди потребителя, че е изготвен в домашни условия, а освен това на етикета му коректно са посочени използваните съставки за приготвянето му.

ВАС: налице е форма на нелоялна конкуренция

Петчленният състав на съда обаче не споделя становището на КЗК и на тричленния състав, че потребителите не са били заблудени за съставките, от които е произведена майонезата, тъй като те подробно са описани в етикета като съдържание. Според съда "потребителят би очаквал продуктът, именуван като домашен, да съдържа съставките на такъв", а в същото време "нито е обичайно, нито е толкова достъпно потребителите да използват яйчен прах при приготвяне на домашна храна вкъщи".

Петчленният състав приема, че когато един продукт е именуван като домашен, "дори и да предполага, че не е изготвен в домашни условия, потребителят има очакване, да бъде приготвен със съставките, с които би бил приготвен в домашни условия", още повече че на етикета на продукта е изобразено яйце, а не яйчен прах, който реално се влага от производителя вместо яйце.

Съдът смята също, че наименованието "домашен" създава предимство за производителя му пред конкурентите му. Следователно според ВАС наименованието на продукта като "домашен", при положение че нито е изготвен в домашни условия, нито е приготвен по домашна рецепта, въвежда в заблуждение потребителите за съществени качества на продукта и представлява форма на нелоялна конкуренция, забранена от закона.

Затова петчленният състав на ВАС връща преписката на Комисията за защита на конкуренцията за определяне на санкция, като изисква от регулатора да се съобрази с мотивите на съдебния акт.

Нова преписка

В своето становище до КЗК от "Олинеза премиум" припомнят, че новото производство е поредно и се отнася до абсолютно същия продукт майонеза, който е бил предмет на спор по преписка от 2015 г., отново на КЗК, за "Олинеза майонеза домашна" - с абсолютно същия външен вид и означения, същото съдържание, място и начин на производство, същия продукт. Единствената промяна е свързана с наименованието на производителя - вместо "Олинеза" ООД е посочена "Олинеза премиум" ООД (двете дружества са свързани, но това няма отношение към спора).

Производителят припомня, че по тази преписка има решения и на КЗК, и на тричленен, и на петчленен състав на ВАС, които не установяват нарушения. Освен това от компанията посочват, че имат надлежно регистрирана търговска марка "Олинеза майонеза домашна". Въпреки решенията в полза на производителя обаче през октомври 2018 г. "Олинеза премиум" спира производството на продукта и брандира по друг начин опаковките с майонеза.

Заради тази добросъвестност на производителя КЗК определя нарушението като не особено тежко и налага имуществената санкция в размер на 4% от нетните приходи от продажби на "Олинеза премиум" за 2019 г., които са 36.976 млн. лв.

От "Олинеза премиум" изпратиха официално становище, в което завяват, че компанията ще обжалва пред Административен съд - София област, глобата от 1.48 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). "Вярваме в безпристрастността на българската съдебна система и категорично се противопоставяме на корупцията, която е бич за българския бизнес", заявява Христо Кръстев, управител на дружеството, цитиран в становището***.

***Текстът е прибавен на 30.11.2020 в 9.40 часа.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 1.479 млн. лв. имуществена санкция на "Олинеза премиум" ООД за въвеждане в заблуждение на потребителите. Производството е образувано, след като 5-членен състав на ВАС отмени решение на 3-членен състав и върна преписката в антимонополния орган за налагане на санкция. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-област, в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  dolna4erti4ka avatar :-|
  dolna4erti4ka

  Отпуснали са се.От олинезите като са дали на КЗК и първия съд са решили,че са си свършили работата и повече не трябва да дават.Как така забравихте ВАС не знам.И тез съдии любовници имат,и те имат студенти в чужбина.Не можа така да ги подминавате.

 • 2
  hdv46433400 avatar :-|
  hdv46433400

  Принципно собственикът на майоназа Краси- Консулов, си има абонамент в КЗК и конкурентите му са отстрелвани постоянно. Все пак човекът с кражба придоби заводът в Бойчиновци, има си връзките и механизмите да поддъжра мопонола.

 • 3
  hdj27318443 avatar :-|
  Стабилни в мизерията, епизод пореден

  Аз като потребител напълно подкрепям съда. Щом ще я рекламират като "домашна", трябва да има все нещо домашно в нея.

 • 4
  fiona avatar :-|
  fiona

  Прав е ВАС. Определението "домашна" очевидно е неадекватно, но създава асоциации, при някои хора може би действа и на подсъзнателно ниво.

 • 6
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Не ям майонеза, ама съм сигурен, че домашна майонеза в магазините НЯМА!

 • 7
  deaf avatar :-|
  deaf

  И аз подкрепям решението на КЗК. Не само майонезата,но се продава и сирене на топки,на което пише "домашно сирене"! Какво му е домашното? Май беше на "Бор-чвор" това сирене.
  Между другото,може много лесно да си приготвите истинска домашна майонеза в къщи,но не съм сигурен точно как беше рецептата. По памет - чукате пет-шест яйца в дълбок съд,сипвате зехтин и разбърквате мощно с пасатор,но от дъното нагоре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.