Сладка зона
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сладка зона

Shutterstock

Сладка зона

Приходите на топ 10 регионални производители на захарни изделия във Велико Търново надхвърлят 250 млн. лева през миналата година

Мара Георгиева
4361 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Търновско е най-сладкият регион в страната. Там оцеля единственият преработвател на захар - стогодишната фабрика в Горна Оряховица, и логично около него се роди клъстер за сладки изделия. Бизнесът със захар и вафли, бисквити и пасти устойчиво растеше през последното десетилетие. Днес общите приходи на топ 10 регионални производители надхвърлят четвърт милиард лева и само през 2019 г. са се увеличили с 6%. Бизнесът изглежда и сравнително устойчив на корона кризата. Това се вижда от данните за шестмесечието на "Захарни заводи", които отчитат ръст в приходите от 15%. И е логично, защото и при икономически сътресения консуматорите търсят сладко, просто някои потребители слизат в долната ценова категория.

Стогодишният лидер

"Захарни заводи" очаквано оглавява класацията топ 10 производители на захарни и сладкарски изделия в региона на Велико Търново с консолидирани приходи от продажби за над 126.5 млн. лв. през 2019 г. Компанията е публична и в нея влизат предприятия за производство на захар, на захарни изделия, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, печатница, собствен ТЕЦ, завод за ремонтно-механични услуги, търговско дружество.

Основни акционери в приватизирания преди 20 години завод са старозагорската "ГУ - Фарадей" на Георги Узунов (който в миналото е работел в комплекса "Марица-изток) и "Ритъм-4-ТБ" - Стара Загора. Второто дружество е търговец на горива на семейство Таня и Руси Даневи (някогашен директор на "Мини Марица-изток"). Двете старозагорски групи са финансирали при приватизацията РМД-то "Захар инвест". Трите компании заедно държат 97.07% от капитала на "Захарни заводи".

Сред продуктите на групата са захар с търговската марка "Сладея", бонбони "Лукчета", "Карамел му", "Теменужка", "Кръц-кръц", "Карамел лакта", "Лимонови резанки", вафли "Чайка", "Матео" , "Етър", "Локумът с розите и розоберачката", десертчетата "Чайка". Част от групата е "Захар" - дружеството е регистрирано през 2006 г. и се занимава с рафиниране на сурова захар и производство на специфични видове захар. През август миналата година компанията откри новата си производствена линия за пакетиране на захар в хартиена опаковка, в която инвестира над 1.6 млн. лв. Закупуването й бе поредното капиталовложение на дружеството в бизнеса със захар, в който от приватизацията досега са инвестирани над 10 млн. лв. През 2019 дружеството е преработило 86 100 тона сурова захар. Плановете за следващите 5 години включват засилване на позициите в България и навлизане на съседни пазари чрез рафиниране на над 100 хил. тона захар годишно.

Вицешампионът с фондовете

Втора в класацията за региона е фирма "Престиж-96" - Велико Търново, чиито приходи за 2019 надхвърлят 68 млн. лв. през 2019. Компанията е специализирана в производството на бисквити, вафли и сухи пасти, представени от марките "Хипер", "Споко", "Троя", "Ная", "Траяна", "Роден край", "Мираж", "Престиж", "Насладки", Prestige Müsli. Компанията, основана през 1996 г. от търновците Антон Танев и Георги Георгиев, през 2012 г. промени собствеността си и в дружеството влязоха инвестиционните фондове Citi Venture Capital International и NBGI Private Equity, като и двата фонда смениха управляващите ги дружества след сделката. В компанията бяха направени значителни инвестиции, включително построяване на нова фабрика, която да обедини всички производства.

"През 2019 г. отбелязахме значителен ръст на продажбите и печалбата от съответно 7% и 11%. Това е резултат от стратегията ни за балансирана експанзия на бизнеса и модернизация и оптимизация на процесите", коментира за "Капитал" Дарина Стоянова, изпълнителен директор. По думите й през 2019 г. фирмата е повишила с над 15% разходите си за персонал и за маркетинг. "Компанията отбеляза ръст на продажбите както в България, така и при експорта, като през изминалата година започнахме бизнес на 7 нови пазара. Подобрихме пазарния си дял при бисквити, вафли и сухи пасти в България с близо 1 процентен пункт по данни на Nielsen. "Мираж" и "Траяна" са двете най-купувани марки в сегмента на бисквитите с глазура в България, а "Ная" се превърна в най-продаваната марка обикновени вафли на пазара", обобщи Дарина Стоянова.

Сладко и местно

Триото на лидерите завършва с фирма "Ден и нощ" - Горна Оряховица - производител на вафли и бисквити, която отчита лек спад на приходите, надхвърлящи 30.8 млн. лв. през миналата година. Компанията е основана през 1998 г., съдружници в нея са Стефка Димитрова Анастасова и Данаил Костадинов Йолов. Продуктите й се продават под марките "Боровец", Day&Night, Yolli, "Шоко", "Милки", "Юппи" и др. Бизнесът леко се свива през миналата година след намаление на продажбите на основния вътрешен пазар с 8% и ръст на външните с 22%, като основните пазари са Испания, Англия, Германия, Йемен, Мароко, Либия. Най-голям дял в приходите за 2019 имат вафлите - 93%, следвани от бисквити и кексчета, става ясно от доклада за дейността, публикуван в Търговския регистър.

Приходи от над 14.3 млн. лв. отреждат на "Кармела-2000" - Велико Търново, четвърто място в таблицата. Основана през 1998 г. като ЕТ, днес съдружници в компанията са семейство Соня и Павел Стоянови. Фирмената продуктова листа включва производството на обикновени и тунквани вафли, бисквити, кексове и меденки с марките Family, Еxtra cake, Extra brownie, Karmela, Sweet Pleasure, Karmela Royal и др. През миналата година дружеството е произвело 4026 тона продукция, с което отчита лек ръст в обемите 2018, но и спад на продажбите, става ясно от доклада за дейността. За 2020 "Кармела-2000" планира увеличение на производството, тъй като не е регистрирала спад на продажбите за първото полугодие въпреки пандемията от коронавирус и наложените извънредни мерки.

Петата фирма в класацията - "Лозев" - Велико Търново, също отбелязва спад на приходите за 2019. Компанията е собственост на Иван Илиев Илиев и Красимира Николаева Илиева чрез "Алком". Основател на компанията е бил Ичко Лозев, като според местните медии бившият футболен съдия се оттегля преди две години, а купувачите на фабриката са от Велика Търново и търгуват с риба. Производствената й листа включва вафли и сухи пасти с марките Choco Life и Б.Б. Освен производство "Лозев" осъществява и търговска дейност със захар, захарни изделия и санитарно-хигиенни материали и е дистрибутор на други фирми в сектора. Инвестиционната програма на компанията за 2020 предвижда нови производствени мощности и модернизиране на други, става ясно от доклада за дейността.

На шеста позиция е друг производител на вафли - създадената през 1998 г. фирма "Тотал Вини" - Лясковец, която също отбелязва лек спад на приходите, достигащи 3.971 млн. лв. за 2019. Запазените й търговски марки за захарни изделия са: "Лара", "Болярка", "Флитерс", "Малибу", "Алина". Съдружници в компанията са Милко Николаев Дългичев и Свилен Николов Дългичев.

За учредената през 1992 г. "Наслада-92" - Павликени (7), бизнесът със сладкарски изделия е семейна традиция от 1938 г. По данни на фирмата дейността й тръгва от семейната работилница за производство на тахан халва, бяла традиционна халва и нуга и се разраства постоянно. Днес дружеството се намира в собствена производствена база от 5000 кв.м площ, от които 3500 са застроени. Съдружници в "Наслада-92" са Златин Георгиев Йорданов и Мариана Димитрова Йорданова. Собственост на фирмата са марките "Вафла за народа", "Наслада", "Маца", Shock, Freya Large, "Лакомник".

С приходи от над 1.2 млн. лв. фабриката за производство на бисквити "Форинар" - Севлиево, заема осма позиция. Компанията, в която съдружници са Христофор Ванев Петров и Деян Драгомиров Балкански, отчита лек ръст на продажбите през 2019 г.

Сладкарски изделия - вафли, рула, торти, сухи пасти, произвежда и ЕТ "Симона - Стоянка Стоянова" - Велико Търново (9-о място). По данни на дружеството то притежава собствен цех, оборудван със съвременни машини и съоръжения, и в него работи квалифициран екип от професионалисти. За 2019 фирмата отчита лек ръст на приходите, които достигат 1.073 млн. лв.

Топ 10 завършва с "Емас" - производител на вафли и други шоколадови изделия, чиито приходи за 2019 достигат 1.040 млн. лв. Фирмата разполага със сладкарски цех във Велико Търново. Съдружници в нея са Атанас Тодоров Атанасов и Силвия Йорданова Атанасова.

Търновско е най-сладкият регион в страната. Там оцеля единственият преработвател на захар - стогодишната фабрика в Горна Оряховица, и логично около него се роди клъстер за сладки изделия. Бизнесът със захар и вафли, бисквити и пасти устойчиво растеше през последното десетилетие. Днес общите приходи на топ 10 регионални производители надхвърлят четвърт милиард лева и само през 2019 г. са се увеличили с 6%. Бизнесът изглежда и сравнително устойчив на корона кризата. Това се вижда от данните за шестмесечието на "Захарни заводи", които отчитат ръст в приходите от 15%. И е логично, защото и при икономически сътресения консуматорите търсят сладко, просто някои потребители слизат в долната ценова категория.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.