Инсталация на боклука

Русе е изправен пред проблем с отпадъците, след като "Топлофикация Русе" иска да спре да ги сортира и гори безплатно

"Топлофикация Русе" планираше да отделя RDF от отпадъците и да го гори в централата, но не получи разрешение за това
"Топлофикация Русе" планираше да отделя RDF от отпадъците и да го гори в централата, но не получи разрешение за това
"Топлофикация Русе" планираше да отделя RDF от отпадъците и да го гори в централата, но не получи разрешение за това    ©  Надежда Чипева
"Топлофикация Русе" планираше да отделя RDF от отпадъците и да го гори в централата, но не получи разрешение за това    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
 • Русе е изправен пред проблем с отпадъците, след като "Топлофикация Русе" иска да спре да ги сортира и гори безплатно.
 • Компанията от групата на Ковачки трябваше да печели от направения RDF за ТЕЦ-а, но не получи екоразрешение да ползва такова гориво.
 • Подписаният преди две години договор ще бъде прекратен, а общината ще търси с търг нов желаещ да сепарира.

Преди две години община Русе мислеше, че е решила въпроса с трупането на отпадъци. Без заплащане. Но и тук безплатен обяд явно няма. Дарителят - свързаната с Христо Ковачки "Топлофикация Русе", сега иска да се откаже от сепарирането, защото не получи екоразрешение да гори в централата събрания RDF. За общината това значи да събира повече такса смет от гражданите си, а за природата - трупане на тонове отпадъци. За ТЕЦ-а мотивацията явно се е изпарила, но все пак дружеството е подписало договор да прави дейността до 2023 г. и вероятно ще трябва да плати неустойки. Развръзката ще е бавна - ще отнеме поне 1-2 години за търг и изграждане на нова инсталация. А урокът - сделки без състезание и с неясен интерес, често миришат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lji25617358 avatar :-|
  simChо
  • - 1
  • + 1

  Спират ги, заради политически натиск..
  БСП обяви война на Ковачки , а ДеБъ послушно се наредиха под знамената им и почнаха да спират всякакви проекти за нисковъглеродна енергия.

  "Прокуратурата да се захване с монопола на енергийния пазар, който осъществяват енергийните дружества на Христо Ковачки. За това призоваха от БСП. До края на седмицата социалистите ще внесат сигнал в Прокуратурата"

  Нередност?
 • 2
  biocompost avatar :-|
  Ahmet Arapoğlu

  Причината за получения раздор между Топлофикация Русе и Община Русе е в преминаването на администрацията на Община РУСЕ от ГЕРБ на БСП. Грижата на общината (БСП&ВМРО)е да може в условията на пандемията, до рождения ден на Министъра на МОСВ -20.02.2021г. да възложи чрез възлагане (без Обществена Поръчка ) на обекта с предмет"Инженеринг.проектиране,авторски надзор и изпълненения на СМР във връзка с изграждането на анаеробната инсталация и доставка на необходимото оборудване,съоръжения и техника необходими за експлоатацията на аеробната инсталация" чийто бюджет представлява 1/3 от предвидените средстваа за усвояване чрез общините Бургас,Благоевград и Русе по ОПОС2014-2020г. по примера на 18 те фиктивни компостиращи(според настоящия министър на МОСВ за производство на RDF) инсталации и една анаеробна инсталация на Столична община на "Хан Богров"
  Възложените за изграждане инсталации от Общ.Бургас и Благоевград, и предстоящото възлагане от общ.Русе са гаранция за по високи такса смет налагана на граждани и селяни , жители на общините членове в РСУО-Русе!
  Планираното Общ.Русе възмездно МБТ (механично биологично третиране т.е сепариране) е на път да копира лесна доказуема корупционна практика прилагана отОбщ.Варна ,общините в област Варна и община ПОПОВО !Този метод е "ходене по сняг без оставяне на следи !Управлението на отпадъците е любимият проект №1 на Бойко Борисов и докопалите се в общините всички партии извън ГЕРБ от 2010г.насам. Каузата по УО е на път за ЕП,ЕК,ЕС и Европейската Прокуратора поради изчерпване на институции и Прокуратура -отговорни от защитата на интересите на ЕС както Евросредствата в България !

  Нередност?
Нов коментар