"Меджик флейм": Новата звезда на пазара на слънчоглед

Варненският търговец и преработвател на белени семки е сред най-бързо растящите през 2019 г. с 55% увеличение на приходите

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Статията е част от проекта К100: Най-големите компании в България. Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.
Темата накратко
  • Варненският търговец и преработвател на белени семки е сред най-бързо растящите през 2019 г. с 55% увеличение на приходите.
  • Компанията продължава да инвестира в разширяване на мощностите и планира навлизане в нови сегменти.
  • Въпреки корона кризата "Меджик флейм" очаква ръст на приходите през 2020 г. и старт на поредната производствена линия в завода.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geordgeo avatar :-|
    geordgeo
    • + 4

    Евала, така и трябва!

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 7

    Къде ли щеше да е БГ агроскетор, ако не бяха комунистите?!? 45 и повече години хунвейбинщина ... Дай Боже повече предприемачи в този скетор. БГ има много преимущества и земеделието и последваща преработка може да промени цялата картинка.

    Нередност?
  • 3
    jeu27635367 avatar :-|
    Kalinoff Ivan
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "misho73":
    Щяхме да сме долу горе на същото ниво , което сме и сега , а ние сме на абсолютният максимум , който може земята и климата да ни даде като продукция и технологии разбира се, повече стока няма как да бъде изкарана от нашата територия освен , ако няма пробив в технологиите или не започнем да сеем ГМО , имаме резерви единствено в овощарството , но там причината е липсата на работници . Сектора където имаме изоставане от оптимума , но като гледам се работи сериозно и статията е показателна за 3-4 години колко е направила само тази фирма е обработвателната промишленст, с тези темпове до 5-6 години ще наваксаме и в този сектор , и ще обработваме в голяма степен това което произвеждаме . Може да се каже , че щетите нанесени от комунистите в сектор земеделие са преодолени , просто загубихме едни 75 години ненужно лутане .

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 2

    Ха сега де, едните ревът държавата да им "сипва" 60/40 и си "правят устата" за 80/20, а този си работи без проблеми ни с транспорта, ни с персонала, че дори "дърпа напред и нагоре".
    Цялата работа идва от акъла.

    Нередност?
  • 5
    iak avatar :-|
    iak
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "gost22":
    Глупаво е да се слагат всички под един знаменател. Когато държавата забрани ходенето в ресторанти, ресторантьорите как да дръпнат "напред и нагоре" ? Тук е ролята на държавата, да подпомогне точно тези бизнеси които могат да фалират. Защото след кризата ресторанти пак ще има но ще трябва да мината години докато сектора се възстанови. От това губят собствениците, държавата и работниците.

    Нередност?
  • 6
    iak avatar :-|
    iak
    • + 3

    До коментар [#3] от "Kalinoff Ivan":

    Не нямаше да сме на същото ниво и както казва Мишо българският агро-сектор щеше да е в пъти по-голям и по-развит. И статията точно това казва. 99% от българското земеделие работи с ниска добавена стойност, като само изнася сурова продукция. Статията показва, че когато една фирма внедри технология печалбата и скача с 300% за 3 години (с всички плюсове за държавата - данъци и работни места)
    И както разбирам експертизата на тази фирма да успее да го направи е защото дълги години са работили за "Гленкор" и са се научили. За съжаление такива фирми са единици в България.
    Това е бъдещето на България - да работим с западните фирми за да придобием експертиза и да развием собствената си промишленост.
    За съжаление както казва Мишо огромно време е загубено.

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 1

    До коментар [#5] от "iak":

    Верно ли? Ресторантите си имат активи дето да ги спасят, просто акъла е малко, щото повечето ресторанти са... абе не са точно ресторанти и не се издържат точно от ресторантьорство.
    И да си знаеш, никой не е твърде голям за да фалира. Държавата им била забранила, юнако, ако този вирус беше малко по-смъртоносен, хората сами щяха да се ограничат от много повече неща без да чакат държавата да им ги забранява. Истината е, че тези са некадърни, а некадърниците винаги искат държавна цица. Аре бонус: в България има един от най-бързите, масови интернети в света. В същата тази България, има повече автомобили на глава отколкото в някои развити държави. В момента нямаме зима и сняг, та и велосипедите и "скутерчетата" вършат работа. Обаче в същата тази държава, голяма част от "чорбаджиите" са далавераджии, които нямат акъл да съберат 2+2 и ей ти я кризата с фалити и спасяване...
    Факти: иска се държавна помощ (пари) и никой не иска по-бързи процедури за промяна на статут и узаконяване на превозни средства за търговски дейности. Дори тасиджиите искат държавата да им вдигне тарифите, вместо хората да искат отново "КООП-такси" (или Юбер).
    Кризата е в акъла, а не във вируса.

    Нередност?
  • 8
    iak avatar :-|
    iak
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "gost22":

    Не знам защо, но звучиш много озлобено? Не всички българи са крадци и не всички ресторантьори са "чорбаджии", каквото и да значи това. Глупаво е да оставиш цял сектор да фалира заради .......не знам какво? В един среден ресторант в България има 15- тина човека дневен персонал, Готвачи, помощници в кухнята, сервитьори, управител и хигиенистки. Когато държавата ги затвори, какво става с тези хора? Какво става с наема който ресторанта плаща на собственика на имота? Да имат 10,20,30 % доставки но това не може да ги спаси от фалит. Колко време могат да изкарат така и от какво ще се издържат? От тук и никакви данъци и осигуровки за държавата (нас). На държавата това и е работата - да помага в такива моменти. После тя ще си вземе парите. Между другото това го правят в целия свят включително и в САЩ и в Германия. Ама ние ще гоним............... чорбаджиите ?

    Нередност?
  • 9
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • + 1

    До коментар [#8] от "iak":

    Калпазаните точно в този сектор са двойно на нормалните. А да, и точно калпазаните се уреждат, та е хубаво някак си да се поразредят, а държавната помощ ще е като да гасиш огън с бензин. Пак да наблегна, че искат помощи в кинти, а не в улеснени процедури и възможности за по-лесна работа — сигурен белег, че не се издържат от ресторантьорство.
    Точно като таксиджиите — искат високи цени с монопол, а не повече възможности да се конкурират. Що не искат рейтинг на такситата като юберите, а?
    По делата ще ги познаете...

    Нередност?
  • 10
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • - 1

    До коментар [#5] от "iak":

    Щото на този в статията, крайните клиенти не са ресторанти и подобните дето са затворени, а? Ма човека диверсифицира истински, а не да се тръшка, че държавата си пазела населението и трябва да му сипе от държавната каца в копанката... А диверсифицира, щото това му е основния бизнес, а не е перачница (и продавачница на едни забранени субстанции) и няма как да скатава оборота както при хотелите, ресторантите и дискотеките. Може би заради това не чака на 60/40, а си назначава хора в резерв... Пример да имаш, за нЕкой ресторант, дето в началото на кризата да е купил коли на сервитьорите и да ги обучавал за доставки, ако ситуацията загрубее? И ако нямаш пример, що толкоз народ не се е сетил да се подсигури? Моя отговор на въпросите го написах...

    Нередност?
Нов коментар