Новият брой: Да си посееш бъдеще

Сребърно решение срещу COVID-19

Сребърно решение срещу COVID-19

Пловдивската компания "ДИГИ 84" започна да произвежда антибактериални продукти и повърхности от благородния метал

11346 прочитания

Пловдивска компания разработи и вече произвежда продукти с антибактериалните покрития от сребърни наночастици. До началото на 2020 г. "ДИГИ 84" се занимава основно с производство на опаковъчни цветарски материали, но с избухването на епидемията от коронавирус нещата се променят. Среброто е известно със своето антибактериално действие още от древността.

Новата разработка води и до увеличение на приходите, като се очаква ръстът им през тази година да се удвои.

"Първата ни реакция още през март 2020 година беше да навлезем в бизнеса с производство на предпазни средства. Дотогава ние основно се занимавахме с цветарски опаковъчни консумативи, където сме една от водещите фирми в България", обясни пред "Капитал" Ангел Гимишев, управител на "ДИГИ 84". В новото си направление компанията започва с принципа "от простото към сложното" - производство на маски за лице от нетъкан текстил, стелки за дезинфекция, а с машините си за лазерно рязане произвеждат предпазни шлемове.

Йордан Караасенов, който е помощник-управител на компанията, казва, че за да се пренасочат към новото производство, са били необходими само 5 работни дни. "Това време ни беше нужно, за да направим проучвания. Големият ни плюс е, че имаме машини, които могат да обработват елементи от материала вералит, от който се правят предпазните шлемове", обяснява Караасенов, който е и студент по специалността "Индустриален мениджмънт" в Техническия университет - филиал Пловдив.

Сребърната формула

Изцяло нова стъпка на компанията вече е преминаване към производство на продукти с използване на антибактериални покрития от сребърни наночастици. "Йоните на среброто разбиват ензим на патогенните - било то вируси, бактерии, гъбички, плесени, като променят техните ДНК и РНК. Спирайки деленето им, образно казано, ги задушават. Чели сме доста, но не сме открили научен източник, който да сочи причината това да се случва. Но се случва. Всъщност ние не откриваме топлата вода. В Корея вече има създаден филм, покрит със сребърни наночастици, и ние взехме мостра от него. Разбрахме, че техният филм може да се поставя само върху равни повърхности. Това беше възможност за нас да направим филм за неравни повърхности с по-добри показатели", разказва Ангел Гимишев. Екипът на компанията в своите разработки работи със специалните знания на учен от БАН. И прави безкрайно много опити. Резултатите от тях са потвърдени от две български лаборатории - "Комихарис" и Изпитвателен център "Глобалтест". Лабораторните тестове показват, че всички микроорганизми, включително вируси, умират за по-малко от 1 минута.

На поточната линия

В началото на декември "ДИГИ 84" пусна в действие поточната линия за нанасяне на антибактериално покритие върху различни предмети. "Компанията ни има техника за извличане на наночастици от чисто сребро. Наночастиците, които извличаме, са с размер 5 нанометра. За сравнение - дебелината на човешкия косъм е около 80 000 пъти по-голяма от размера на наночастицата. Размерът им зависи и от вида на материала, който ще бъде покрит със сребърните йони. Можем да произвеждаме висококонцентрирани сребърни разтвори - до 1000 ppm. Ако е за фолио, компонентите са по-различни от разтворите за дърво, пластмаси или метали. Но среброто винаги е основният компонент", обяснява Ангел Гимишев.

Засега среброто като основна суровина е толкова малко, че движението на цената му няма да се отрази върху стойността на произвежданата продукция. Наночастиците от сребро, ползвани от пловдивската компания, варират от 5 до 100 нанометра в зависимост срещу какви микроорганизми ще се използва продуктът. От компанията се позовават на тестове в японска лаборатория, доказали, че оптималният размер на частиците сребро, унищожаващи COVID-19, е от 5 до 15 нанометра. "Черпим информация и от статия в американското списание Biochemikal and Biophysikal Research Communication от 4 септември 2020 година. Статията е на екип от учени, казва се "Potent antiviral effect of silver nanoparticles on SARS-Cov-2" и в нея са описани изследвания, показващи, че наносреброто унищожава около 600 вида вируси и бактерии, а не само коронавируса", коментира Йордан Караасенов.

Инвестиционните намерения за първото полугодие на 2021 г. са за 500 хил. евро в зависимост от пазарната конюнктура за новите продукти на компанията. Минималната инвестиционна програма според собственика на "ДИГИ 84" Димитър Гимишев ще бъде поне 100 хил. евро. За компания с годишен оборот 1 152 000 лева за 2019 г. това е значима, но не и необмислена крачка.

Антибактериален офис

Стъпих върху влажна алуминиева стелка, напоена с течност от сребърни наночастици. Дръжката на вратата бе покрита с невидим, но осезаем на пипане сребърен антибактериален слой, ключовете на лампите, бюрата, екраните на компютрите бяха покрити с антибактериално фолио, а въздухът се пречистваше с уред, който прекарваше вдишванията и издишванията на хората в стаята през "посребрени" с наночастици повърхности. Боята на стените също беше смесена със сребърни наночастици, чиито йони унищожават за секунди онова, от което се страхуваме. Облегалките на столовете, върху които седяхме по време на срещата за това интервю, бяха напръскани със сребърна вода. Пресмятанията на създателите на новия офис са, че намаляват рисковете от зараза с над 50%. "Това, което правим сега, е ценно не само в сегашната COVID обстановка, то може да помогне и занапред срещу всички пролетни и есенни грипове", смята Йордан Караасенов.

Пловдивска компания разработи и вече произвежда продукти с антибактериалните покрития от сребърни наночастици. До началото на 2020 г. "ДИГИ 84" се занимава основно с производство на опаковъчни цветарски материали, но с избухването на епидемията от коронавирус нещата се променят. Среброто е известно със своето антибактериално действие още от древността.

Новата разработка води и до увеличение на приходите, като се очаква ръстът им през тази година да се удвои.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал