За старото готварско олио и холандските лалета
Габровската фирма "Уко България" разработи нишата със събирането на отпадъчни мазнини в страната, решавайки един екопроблем


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Ако смятате, че използваното готварско олио и холандските лалета нямат пресечни точки, грешите. Ще ги намерите в Габрово, където всяка година компанията "Уко България" дарява на общината 50 хил. лалета, които да красят града през пролетта. По-мащабната зелена дейност на фирмата обаче е насочена другаде - към събирането на старата отпадъчна мазнина от ресторанти, хотели и вериги за бързо хранене в страната, която впоследствие се превръща в биогориво в заводи в Европа.
Във времето, когато двамата партньори и в бизнеса и в живота Мариана и Патрик Кайзер влизат в тази ниша, с отпадъчната мазнина се случвали всевъзможни неща - от изхвърляне в каналите, през хранене на прасета, до филтриране през крачоли на дънки и изсипване в резервоара на дизеловия автомобил. Двамата обаче откриват, че нейното изкупуване и последваща преработка са много по-добро решение, а днес компании като "Уко България" спомагат за зелената еволюция в страната.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.