Европа се замисля за недостига на ключови суровини

Растящото потребление в света прави ЕС силно зависим от ограничен брой проблемни доставчици

EC - Audiovisual Service    ©  Lukasz Kobus

Ако пандемията направи нещо кристално ясно, то е, че колкото по-дълги са веригите на доставки, толкова по-рискови са те. Макар че първи го усетиха компаниите, които разчитат на партньори в Далечния изток за материали и компоненти, кризата накара и Брюксел да се замисли за зависимостта на европейската икономика от външни суровини, много от които идват от далечни дестинации или от ограничен брой страни. Това допълнително увеличава опасността от недостиг на материали, които имат критично значение за стратегически сектори като възобновяема енергия, електрическа мобилност и отбрана и авиационна промишленост. А в новата промишлена стратегия за Европа ясно се подчертава, че преходът към въглеродна неутралност може да замени днешната зависимост на съюза от изкопаеми горива със зависимост от суровини, които се доставят отвън и за които световната конкуренция става все по-ожесточена.

Проблемът със сигурността на доставките не е нов. Още през 2008 г. Европейският съюз даде началото на т.нар. инициатива за суровините, която определи три начина за намаляване на зависимостта на Европа: диверсификация на доставките от трети страни, развиване добива на място и рециклиране. Това са и основните елементи в плана за действие, който Европейската комисия представи в началото на септември в опит да разреши проблема и който включва 10 конкретни стъпки. Първата от тях вече е направена, като наскоро беше създаден европейски алианс за суровините.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dun avatar :-|
  dun
  • - 3
  • + 5

  Хайде да не си говорим глупости че е неудобно за читателите с познания - цялата тази инициатива няма нищо общо с доставките или производството, а е просто доста неадекватен номер за възраждане на минната индустрия която отпада от състезанието поради високите изисквания за околната среда!

  ако ставаше дума за производство щеше:

  1. да се насърчат нови технологии и производства които ползват все по-малко от липсващите материали - те ще стават все по липсващи!

  2. да се спре всякакъв износ на отпадъци от ЕС и пълното рециклиране на електронния отпадък - дори наличните електронни устройства в момента в ЕС могат да осигурят достатъчно от критичните материали за близкото бъдеще - хубаво щеше авторът да посочи колко от електронния отпадък на ЕС се преработва в ЕС - аз знам за около 15%

  3. да се осигури стриктен законов контрол на минните компании и концесии - забрана за изнасяне на критични ресурси от ЕС и концесии върху ВСИЧКИ метали в находището, а не само един-два основни

  в момента не се действа активно по нито една от трите точки!

  Нередност?
 • 2
  eww53643788 avatar :-P
  Ивайло Атанасов
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#1] от "dun":

  Не само снимката ви съвпада с герберасткия трол lz2 но и опорните точки също!

  Нередност?
Нов коментар