"Алкомет" утрои капацитета си за прахово боядисване с инвестиция за 1.4 млн. лв.

В момента компанията работи по няколко проекта, свързани с доставките за автоиндустрията

Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно    ©  Алкомет
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно    ©  Алкомет

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Акомет" увеличи капацитета си за прахово боядисване три пъти, като модернизира линията си с инвестиция за 1.4 млн. лв. С приключването на проекта линията вече може да обработва 600 тона профили месечно. През последните години заводът засили производството на специализирани продукти с допълнителна повърхностна и машинна обработка, които имат по-висока добавена стойност. Преди няколко месеца стана ясно и че компанията ще доставя изделия на голям автомобилен производител.

Ново оборудване

"Алкомет" въведе линията за прахово боядисване през 2003 г., като сега цялото съоръжение е модернизирано. Това включва нови вани и сушилни, линия при зареждането на боя, обслужването на кабината за боя, преработване и изпичане. Самата линия се пренастройва да работи от един цвят на друг за много кратко време, уточниха от дружеството. Очаква се проектът значително да намали използването на боя и да повиши качеството.

Преди месец компанията съобщи още, че новият валцов цех, който беше изграден като част от започналата в края на 2016 г. инвестиционна програма за 40 млн. евро, вече работи. Той е оборудван със студеновалцов стан SMS и може да обработва по-широка лента (до 2200 мм). Това ще позволи на "Алкомет" да увеличи капацитета на валцовото производство с 85 хил. тона годишно. През 2019 г. в експлоатация беше въведена и нова 2500-тонна преса за профили, която също беше част от инвестиционната програма.

Текущи проекти

В момента компанията работи по нови проекти, като преди няколко месеца получи сертификат за подготвяната инвестиция за 27 млн. лв. Тя е свързана със сключения договор за доставка на компоненти за голям германски производител на коли и желанието на компанията да навлезе активно в автомобилния сектор. "Алкомет" вече има сертификат по стандарта IATF 16949:2016, който й дава възможност да работи за автоиндустрията.

За първите 9 месеца на 2020 г. дружеството увеличи обема на производството и продажбите си, като по-значителен ръст има при пресовите продукти (над 10%). Приходите обаче намаляха с около 4% до 263 млн. лв. заради по-ниската стойност на алуминия. Дружеството отчете нетна печалба 818 хил. лв. към края на септември спрямо 8.3 млн. лв. година по-рано.