Правителството даде още шест плажа на концесия

Този тип процедури остават едни от най-непрозрачните, като за 2020 кабинетът даде над 30 ивици за дълго стопанисване

На финала на управлението си правителството е много активно в даването на плажове на концесия. Миналата година то даде над 30 плажни ивици, като при концесиите срокът е в пъти по-дълъг, отколкото при наемите. Едновременно с това това са едни от най-непрозрачните процедури, като на практика до окончателното решение на Министерския съвет за избор на победител не стават ясни нито колко и кои са кандидатите, нито какви са предложенията им за взимането на държавния актив.

Сред процедурите беше и довелата до обществено недоволство концесия на част от плажа "Кабакум-север", която беше взета от свързана с лидера на "Воля" Веселин Марешки фирма, който пък малко след това подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Кой взима плажовете

Концесионер на два плажа става "Съмъртийм". Това са морски плаж "Робинзон", намиращ се в община Несебър, и "Кранево - централен" - община Балчик. Първата концесия е за 15 години, като размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 66 хил. лв. без ДДС и роялти от 4.50% без ДДС, а инвестициите в спортно-развлекателни дейности са 56.8 хил. лв. с ДДС. Вторият плаж е отдаден за срок от 20 години и първото годишно концесионно плащане е 119.3 хил. лв. без ДДС, роялти - 6.10%, а инвестициите са 35.8 хил. лв.

"Съмъртайм" е собственост на Борис Гюнелиев, роден през 1990 г., и е с капитал от 10 лева. Гюнелиев е придобил компанията на 30 юли от Николай Господинов, роден през 1997 г. Дейността на дружеството е кафетерии; хотелиерство; ресторантьорство; консултантска дейност; търговия на едро и дребно с цигари и алкохолни напитки (след получаване на съответно разрешение); заведения за обществено хранене; рекламна дейност и други.

Борис Гюнелиев е съсобственик и в друга компания с 20 лв. капитал - "Бийч ревю", която през тази есен получи концесията на друг плаж в община Несебър - "Обзор Мотела", като е влязъл във въпросното дружество през юни 2020 г. Там той е съдружник с Петър Атанасов Пасков, като Пасков е сред съдружниците във фирмата "Ла Страда", където са били и братята Васил и Георги Илиеви - ВИС.

Във Варна нищо ново

С два плажа във Варна след заседанието на Министерския съвет е фирмата "Миг Варна 2014". Тя получава плаж "Сахара 2" за 20 години при първоначално плащане от 38 хил. лв., роялти от 6% и инвестиции -144.3 хил. лв. Другият плаж е "Офицерски-запад", за който става ясно само размерът на роялти - 2%, и инвестицията - 14.6 хил. лв. без ДДС.

Компанията е собственост на Александър Александров. Той е собственик още на "Теменуга 2014", наемател на плаж "Офицерски-изток". Той пък се взима на концесия от "Кънпет 17", като и при него роялти е 2%, а инвестицията - 18.8 хил. лв. без ДДС. Компанията е собственост на Дирон Ръсовски, който през фирмата "Л Гард 17" държеше под наем "Офицерски-запад".

Концесионер на плаж "Кранево юг - 1" пък става обединението "Палма 2019 Тоталс" за срок от 20 години, първо годишно концесионно възнаграждение от 22.1 хил. лв., роялти 10.5% и инвестиции 46.8 хил. лв. с ДДС.

Още от Капитал