Сделките във фармацевтичния сектор се съживяват след удара от пандемията

Стратегическите купувачи бързо се насочват към разработчици на лекарства за широк спектър от заболявания, включително коронавирус

Бюлетин Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През последните няколко години главните изпълнителни директори на т.нар. Big Pharma компании бяха повече от склонни да отделят милиарди долари, за да придобият компании, с чиято помощ се надяваха да продължат растежа си. През 2020 г. обаче пандемията от коронавирус извади от релсите света само за по-малко от два месеца и сключването на сделки се превърна в много по-различна игра.

Първата половина на годината може да се определи като почти нулева за сливанията и придобиванията (М&А). Данните на PwC показват, че между втората половина на 2019 г. и първата половина на 2020 г. обемите на сделките са намалели с 56% за фармацията до 7.7 млрд. долара и със 74% за биотехнологиите до 12.6 млрд. долара. Сравненията на годишна база са още по-фрапиращи, като се има предвид, че стойността на сделките през първата половина на 2019 г. във фармацията и биотехнологиите достигна съответно 100.1 млрд. и 137.4 млрд. долара.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове