"Лидл България" ще разшири склада и офиса в Равно поле

Новопостроеното ще е с разгъната площ от почти 18 хил. кв. метра

Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"    ©  PDS
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"
Идеен проект на "Ателие Серафимов Архитексти" за офис сградата на "Лидл"    ©  PDS

"Лидл България" ще разшири логистичната си база в с. Равно поле и ще надстрои административната сграда на компанията в съседство. Проектът предвижда да се построят почти 18 хил. кв.м нови площи.

Размерът на инвестицията не е обявен, като в момента търговската верига е поискала издаване на строително разрешение в община Елин Пелин. От базата PDS става ясно, че само офис сградата по идеен проект е 12 хил. кв.м.

Все по-големи

Сегашният логистичен център в Равно поле отговаря за доставките в западната част на страната. Той е разположен върху 138 хил. кв.м, от които 38 хил. РЗП. Има 116 рампи и 25 хил. палетоместа.

"Предстои да започнем разширение на складовата ни база в с. Равно поле, София, която активно функционира вече 10 години. Тази стъпка е резултат от продължаващата ни през 2021 експанзия, новите магазини, които предстои да открием, както и ангажимента, който имаме към нашите клиенти - да гарантираме винаги свежи и качествени доставки във всички краища на страната", коментираха за "Капитал" от "Лидл България".

В отговор до "Капитал" от компанията посочват също, че "разширяването на складовата база налага разширяване и обновление и на административната сграда, която е разположена точно до логистичния център и която административно обслужва част от склада".

Офис сградата ще бъде с 12 хил. кв. метра РЗП, а проектирането й е възложено на "Ателие Серафимов архитекти", показва справка в базата PDS. От справка в имотния регистър става ясно, че "Лидл България" е купила през няколко сделки с юридически и физически лица доста терени в Равно поле в периода 2018-19 г.

"С обновяването и разширяването ще осигурим още по-добри работни условия за нашите настоящи и бъдещи служители - по-модерни и комфортни помещения за хранене и почивка, по-просторни съблекални и като цяло, много по-модерна, удобна и приятна работна среда, което винаги е било наш ангажимент като отговорен работодател", посочват от веригата в отговор до "Капитал".

Предстоящо строителство

През есента на 2020 г. стана ясно, че "Лидл България" ще строи трета логистична база в страната - този път в землищата на селата Чепинци и Локорско край София. Плановете са в новия обект да работят около 100 служители, а в складовата част - други около 150. Общата площ на имотите, в които ще се изгражда обектът, е 183 888 кв.м. Бъдещата складова база ще е с около 50 хил. кв.м застроена площ, с отделни помещения за пакетирани и палетизирани хранителни и промишлени стоки. Предвижда се също изграждане на паркинг за около 180 коли и 54 камиона.

"Лидл България" вече има изграден още един логистичен център - в Кабиле, който бе открит през юли 2017 г. и в който са инвестирани 80 млн. лв. Той пое зареждането на магазините на германската верига в Източна България. Разположен е върху 198 хил. кв.м, от които 50 630 разгъната застроена площ. Рампите в него са 121, а палетоместата - 28 672.

В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 105 магазина в 49 града и 3000 служители.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


7 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Успехът на веригата Lidl, не само в България, но и по целия свят където присъстват, е абсолютна мистерия за мен. Нито предлагат по-евтини стоки от другите вериги, нито по-качествени (дори напротив!), а като разнообразие на продуктите, предлагат най-малко стоки в сравнение с Billa, Kaufland или Metro например. Същата е ситуацията и на по-големи пазари като САЩ, Германия или Британия например, където Lidl успява да пребори конкуренцията от по-добри и мощтни вериги като Tesco, Walmart или Waitrose. Абсолютна мистерия!

 • 2
  gwg1417274682383848 avatar :-|
  Boris Belev

  Стоките на Lidl не само са по-евтини от на Kaufland, Billa и Metro, но и са в пъти по-качествени и хубави. Имат супер яки rip offs дето са по-добри и от оригиналите при това с мин. 50% по-евтини.
  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

 • 3
  ivan1980 avatar :-|
  Ivan Andonov

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Нищо в реалната икономика не се случва по мистериозен път. Там всичко почива на принципи и стратегии. Успява този, който предлага най-доброто съотношение цена-качество. Лидл очевидно го прави.

 • 4
  olg05611268 avatar :-P
  olg05611268

  Дано се сетят да направят дистрибуцията ваксините с помощта на Лидъл - слагат един фургон на входа, боцкат Пурковците и за награда - имаш ваучер за пазаруване в Лидъла!

 • 5
  valve_stem avatar :-P
  bgpainter

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  Не е чак такава мистерия.
  Лидл имат голям стокооборот на къс асортимент - тоест те обръщат стоката на доставчиците си няколко пъти преди да са я платили, тоест работят с чужди пари и прибират маржа. Ако вие вземете за 100 хил бързооборотна стока с 90 дни отложено плащане, и я продадете за 30 дни ще изкарате едни 25 хил още преди да сте я платили.
  При голям асортимент 20% от наличността е бавнооборотна стока, 40% среднообротна и още 40% е бързооборотната стока, тоест ако един супермаркет на Кауфл има стока за 5 млн - 2 милиона се продават преди плащане, 2 милиона може и да се продадът, 1 милион не е ясно... но първите 2 млн трябва да покриват разходите за другите 3.
  При Лидл няма такова нещо - те имат само бързооборотна стока и никакви други затруднения:)

 • 6
  maya.biserova avatar :-|
  maya.biserova

  До коментар [#5] от "bgpainter":

  Съгласен и несъгласен, съгласен за бързооборотността на артикулите и несъгласен с отложеното плащане, понеже до средата на 2020 г. бе законово лимитирано до 30 дни отложено точно заради ритейл веригитие, след новата наредба за храните отложеното плащане е максимум 60 дни според българското законодателство.

  В допълнение мога да споделя, че логистиката между дистр.център в Полшва(където имат) и Логистичен център, като този в Равно Пол или Кабиле е винаги на 99%-100%, в смисъл, че камион не тръгва при по-малко от 32 палета или винаги целта е 33 палета.
  Пълна и абсолютна оптимизация.

 • 7
  chichka avatar :-|
  chichka

  Лидл е любимия ми магазин. Не знам какви са им заплатите, но персонала е постоянен без текучество, поне в моя квартал. Едни и същи хора зареждат, разместват, работят на касите, фурните, зеленчуците..... пълна взаимозаменяемост. Дори управителят на смяна зарежда раклите и стилажите. Попадал съм на качествени европейски стоки на нормални цени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход