Възкръснали от пепелта

Производителят на месо и месни продукти "Унитемп" се завръща към растежа след пожара през 2019 г.

"Персоналът ми е много мотивиран, защото хората, които изнесоха на плещите си изхода от цялата тази трагедия, сега станаха още по-прецизни и всеотдайни в работата си", разказва Петко Петков
"Персоналът ми е много мотивиран, защото хората, които изнесоха на плещите си изхода от цялата тази трагедия, сега станаха още по-прецизни и всеотдайни в работата си", разказва Петко Петков    ©  Капитал
"Персоналът ми е много мотивиран, защото хората, които изнесоха на плещите си изхода от цялата тази трагедия, сега станаха още по-прецизни и всеотдайни в работата си", разказва Петко Петков
"Персоналът ми е много мотивиран, защото хората, които изнесоха на плещите си изхода от цялата тази трагедия, сега станаха още по-прецизни и всеотдайни в работата си", разказва Петко Петков    ©  Капитал

Визитка

Име: "Унитемп"

Сектор: месо и месни продукти

Собственик: Петко Петков

Управител: Петко Петков

Други биха се отказали. Но собственикът на "Унитемп" Петко Петков не го прави. Дори след като на 10 февруари 2019 г. бизнесът му буквално изгаря до основи. Тогава спонтанен пожар унищожава неговата месодобивна и месопреработвателна фабрика в пловдивското село Войводиново. "Когато един бизнесмен е имал успехи, те могат да му помогнат. Но в никакъв случай бизнесменът не трябва да плаче за това, което е отминало. Аз гледам на всички сегашни трудности и неудобства като на предизвикателства. Персоналът ми е много мотивиран, защото хората, които изнесоха на плещите си изхода от цялата тази трагедия, сега станаха още по-прецизни и всеотдайни в работата си. Ние ще правим стъпка по стъпка следващото доизграждане на компанията, защото ако застрахователят ни беше помогнал, като плати справедливо в самото начало, щяхме да повторим модела си и да го разширяваме много по-бързо и успешно. Но и сега правим инвестиции, макар и премерени", казва Петко Петков.

План Б

В момента компанията постига около 70 процента от обемите, които е имала, но върху 30 на сто от предишното производствено пространство. Очакванията на собственика са били застрахователната компания да плати бързо щетите, така както е направила в Румъния при подобен казус с фабрика "Солина". Управителят на "Унитемп" е убеден, че ако това беше станало, след 4 месеца условията на работа са щели да бъдат същите като преди пожара. Защото в самото начало изгражда завода си точно за 4 месеца от кота нула. Не станало. Затова преминават към план Б. За късмет в бетоновата постройка на първия етаж от кланицата се оказват частично оцелели машини, които са били за обработка на субпродуктите. Те се намират в сграда с площ около 1000 квадратни метра. Новият "резервен" проект включва възстановяване на тази част плюс разширение около нея за транжорната и месопреработката. Това компанията успява успешно да преустрои и да започне работа на собствена територия през септември 2019 г., само 7 месеца след унищожителния пожар. "Струваше ни около 2 млн. лева", но ни костваше неимоверни усилия с цел да запазим бизнеса си. За кратко изнесохме на ишлеме клането на животни, а ние добавяхме стойност чрез производство на по-крайни продукти", описва възкръсването на бизнеса си Петко Петков. През 2020 г. бяхме принудени да направим още инвестиции, като получихме разбиране и подкрепа от двете обслужващи банки. През 2019 г. приходите от продажби достигат 25.076 млн. лева, а през 2020 г. вероятно ще надминат 30 000 000 лева.

Безотпадни технологии

Младият екип на "Унитемп" споделя разбирането на своя работодател да има по-малко отпадък, а най-добре е да няма никакъв. Отпадък изхвърля онзи производител, който не познава добре индустрията с месо и месни продукти, казват от компанията. В "Унитемп" правят все по-дълбочинна преработка на всичко, което излиза от кланицата. Компанията произвежда над 100 продукта, като все повече преработва остатъка от основната си дейност. Това са различни видове субпродукти и дълбочинна преработка на основните разпади от месото. Една част от остатъка, излизащ от кланицата, отива за износ. Този остатък се използва предимно като суровина за протеини и за храна за домашни любимци. Запазен е успешният модел "всичко под един покрив" - кланица, транжорна, месопреработка.

"Ние не престанахме да работим на външните пазари и вече увеличаваме продажбите си там. Но българският пазар е от първостепенно значение за нас. От 2015 г. дадохме приоритет на вътрешния пазар и постепенно се позиционирахме като производителя на фермерско зряло месо. Преди това около 80% изнасяхме, а 20% от продукцията ни оставаше тук. Сега сме точно обратното", коментира Петко Петков.

Най-скъпият продукт на "Унитемп" е фермерско зряло месо. Тук го произвеждат по специална технология, изискваща много добър подбор на животните и условия за продължително зреене на месото. Тя е внедрена в предприятието в края на 2017 г. От няколко месеца екипът на компанията отново възстановява работата с този много ценен и скъп продукт. Технолозите обясняват, че подбраното месо отлежава минимум 28 дни, оптимално 45 дни, но има случаи, когато се случва и за почти 100 дни. При тази технология се получава продукт, който по вкус няма нищо общо с обикновената пържола.

Холдинговата структура на бизнеса на пловдивския предприемач включва две основни компании - производствена и търговска. Търговската е "Бартлинк интернашънъл", тя е известна повече на външните пазари. Занимава се основно с реекспорт, логистика, импорт и експорт. Докато производствената компания "Унитемп" се позиционира на българския пазар със собствената си марка и осъществява дистрибуцията за България. Холдингът разполага със собствени животновози, камиони с хладилни ремаркета и малки бусове за разнос. "Ние наистина се стремим да постигаме пълен контрол на продуктите ни от фермите до клиента", категоричен е Петко Петков. И като казва "ние", има предвид мотивираният мениджърски персонал, а така също семейството си, което работи заедно с него и участва във възстановяването на фирмата, пострадала от непредвидими и непредсказуеми обстоятелства, които обаче се случват навсякъде по света. И казва: "Ние като екип преодоляхме най-трудното и излизаме много закалени."

Още от Капитал