УЕФА ще направи съдружници клубовете при продажбата на правата за евротурнирите

Европейската футболна централа преговаря за създаване на съвместна компания

Европейската клубна асоциация ще има равни права с УЕФА при договарянето на правата и спонсорствата
Европейската клубна асоциация ще има равни права с УЕФА при договарянето на правата и спонсорствата    ©  Unsplash
Европейската клубна асоциация ще има равни права с УЕФА при договарянето на правата и спонсорствата
Европейската клубна асоциация ще има равни права с УЕФА при договарянето на правата и спонсорствата    ©  Unsplash

УЕФА води преговори с Европейската клубна асоциация (ЕКА) - група, представляваща над 200 отбора, за създаването на съвместно предприятие, което да контролира всички медийни и спонсорски права за турнири като Шампионската лига и Лига Европа. В момента тези състезания се ръководят единствено от Европейската футболна централа, която разпределя около 3 млрд. eвро под формата на награди и сделки за телевизионно излъчване на участващите клубове всяка година, съобщава Financial Times.

Новият модел би бил основна промяна в начина на управление на най-големите клубни турнири в света. Предложението идва в отговор на слуховете за отцепването на някои от най-големите отбори в Европа в отделна "Суперлига", сред които "Реал" - Мадрид, и "Барселона". Според източници на FT Европейската клубна асоциация иска промени в управлението заедно с план за преработване на формата на Шампионската лига от 2024 г. с повече мачове между топ отборите. Изпълнителният директор на "Манчестър Юнайтед" Ед Удуърд спомена за разговорите миналия месец, като сподели пред медиите, че при промени във формата той очаква "по-голямо участие на клубовете в управлението и контрола на състезанията".

През 2017 г. се създава компанията UCC SA, която позволи на Европейската клубна асоциация да съветва УЕФА по въпроси като как най-добре да се продават телевизионни и спонсорски права. Окончателните решения обаче останаха в ръцете на УЕФА. Новият модел предвижда или нова структура за UCC SA, или изцяло нова компания според английските медии. И в двата случая ЕКА ще има същите правомощия като Европейската футболна централа за определянето на условията на бъдещите търговски договори. Решенията по всички спортни въпроси като правилата и формата на състезанията ще останат на УЕФА.

Промените ще помогнат на клубовете да си осигурят повече приходи, след като спортният сектор пострада от липсата на фенове по стадионите през последната година. Новата компания може да действа и като средство за още по-радикални промени. Според някои източници компанията може да разработи стрийминг услуга за предаването на мачове, вместо да ги продава на телевизионни оператори, или да позволи на дружествата с частен капитал да инвестират в европейски състезания.

Националните лиги като италианската Серия А, германската Бундеслига и испанската Ла Лига водят дискусии относно продажбата на дял от техните състезания на външни инвеститори. На въпрос дали подобни сделки трябва да бъдат опция за Шампионската лига Андреа Аниели, председател на ЕКА и президент на италианския "Ювентус", сподели миналия месец: "Възможността за приветстване на инвестиции от трети страни не е нещо, което трябва да бъде изключено."

Още от Капитал