Над 60 хил. магазини и заведения ще имат нови задължения за неопакованите храни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 60 хил. магазини и заведения ще имат нови задължения за неопакованите храни

Над 60 хил. магазини и заведения ще имат нови задължения за неопакованите храни

Бизнесът има три месеца и половина, в които трябва да осигури "етикети" с допълнителната информация за краен срок, алергени и др.

Деница Ватева
14798 прочитания

© Юлия Лазарова


Когато клиент консумира ястие в заведение или го поръча за вкъщи, ресторантът ще трябва да му предостави информация за срок на годност, данни за компанията, съдържание, водещо до алергии, или пък други потенциално проблемни съставки като кофеин, подсладители и т.н. Същото задължение ще имат и магазините за всички продукти, които не са фабрично опаковани.

Тези правила предстои да влязат в сила, след като правителството прие наредба за предоставяне на информация на потребителите на храни и предстои обнародването й. Обхватът им е широк: ще засегнат над 60 хил. обекта, които ще имат срок около три месеца и половина да изпълнят изискванията. А глобите за неспазването им варират между 2 и 6 хил. лв.

Повече потребителска информация

Изискванията са заложени в европейски регламент. И имат широк обхват в две групи бизнеси: заведенията, които според националния туристически регистър са над 18 хил., както и обекти за търговия на дребно с храни, които по данни на агроминистерството са повече от 43 хил.

В бъдеще заведенията при доставка на храна до дома ще трябва да я допълнят с информация на български език, съдържаща име и адрес на заведението, което я е приготвило, срок на годност или срок на минимална трайност, както и данни за съставки и вещества, които е възможно да предизвикат алергии или непоносимост.

Такива са например глутен, соя, яйца, рибни и млечни продукти, ядки и други. Алергените и в момента е задължително да се изписват в менютата. Но предстои да влезе и съвсем ново изискване - за допълнителна информация, ако ястието съдържа други потенциално проблемни съставки като подсладители, кофеин, фитостероли и др. За тях еврорегламентът изисква обозначаване и предупреждения от различен вид - като например, че дадена храна е неподходяща за деца или бременни жени.

Заведенията ще трябва да имат готовност да предоставят и информацията при консумация на място, но не във всеки случай, а само когато клиентът я изиска.

Подобно задължение влиза и за магазините: те ще трябва да разположат данни за производителя, срока на годност и потенциално проблемните съставки в близост до всяка предлагана стока, която е неопакована, както и при доставки, става ясно от текстовете в наредбата.

Глоби до 6 хил. лв.

Новата наредба, гласувана с постановление на кабинета, предстои да се публикува в Държавен вестник, вероятно през предстоящата седмица, и влиза в сила 14 дни по-късно. Същевременно тя предвижда и тези нови задължения да важат след три месеца. Така бизнесът реално ще има около три месеца и половина да се подготви за новите изисквания. А неспазването им е съпроводено с глоби, заложени в приетия през миналата година закон за храните. В него е посочено, че всяко лице, което нарушава еврорегламента за предоставяне на информация, се наказва с между 2 до 4 хил. лв. За фирмите сумите се движат между 4 и 6 хил. лв.

Самата наредба е била на обществено обсъждане през октомври-ноември миналата година, като в този период не е изпратено становище или забележки от браншови сдружения или граждани.

Из "Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните"

Чл. 5. (1) При предлагане за продажба на храни на краен потребител или на заведение за обществено хранене без предварително опаковане, или когато храните са опаковани в търговските помещения по искане на потребителя или са предварително опаковани за директна продажба, освен информацията по чл. 9, параграф 1, буква в) се предоставя и информацията по чл. 9, параграф 1, букви а), е) и з) от Регламент (ЕС) №1169/2011.

(2) В случаите по ал. 1, когато е приложимо, се предоставя и допълнителна информация за конкретни видове или категории храни, съгласно чл. 10, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1169/2011.

Чл. 6. Информацията по чл. 5 се предоставя на български език, при спазване изискванията на чл. 13, параграф 1 от Регламент (ЕС) №1169/2011:

1. в близост до храната - на мястото на предлагането й в обекти за търговия на дребно с храни;

2. при получаване на храната - за храни, предварително опаковани за директна продажба в помещенията на обекти за търговия на дребно, и храни, доставяни от заведения за обществено хранене до краен потребител;

3. при поискване на клиента - за храни, които се консумират в заведения за обществено хранене.

Когато клиент консумира ястие в заведение или го поръча за вкъщи, ресторантът ще трябва да му предостави информация за срок на годност, данни за компанията, съдържание, водещо до алергии, или пък други потенциално проблемни съставки като кофеин, подсладители и т.н. Същото задължение ще имат и магазините за всички продукти, които не са фабрично опаковани.

Тези правила предстои да влязат в сила, след като правителството прие наредба за предоставяне на информация на потребителите на храни и предстои обнародването й. Обхватът им е широк: ще засегнат над 60 хил. обекта, които ще имат срок около три месеца и половина да изпълнят изискванията. А глобите за неспазването им варират между 2 и 6 хил. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    fjw16165014331010493 avatar :-|
    Полина Георгиева

    До тук добре, но няма последващ контрол! Кой проверява съдържанието, обявено в храните?! Всички краве масла, дори най- скъпите, миришат на палмови мазнини, без да са упоменати върху опаковките! Кога БАБХ ще започнат да си вършат работата?

  • 2
    pai16195318291050754 avatar :-|
    George Adrian Ilie

    На itgstore.bg (https://bit.ly/32Q37RQ ) можете да намерите цялостни решения за печат на етикети за доставка на храна: принтери за етикети, приспособими към всеки бюджет и термо етикетни ролки с различни размери. Те имат широка гама от продукти на склад и предлагат безплатна поддръжка за инсталиране на оборудване.

  • 3
    pai16195318291050754 avatar :-|
    George Adrian Ilie

    На itgstore.bg (https://bit.ly/32Q37RQ ) можете да намерите цялостни решения за печат на етикети за доставка на храна: принтери за етикети, приспособими към всеки бюджет и термо етикетни ролки с различни размери. Те имат широка гама от продукти на склад и предлагат безплатна поддръжка за инсталиране на оборудване.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.