Фирмата на Вълка със 150 млн. лв. кредит от ББР е прехвърлена за 100 лв.

Новият формален собственик на "Роудуей кънстракшън" е адвокат Иван Георгиев, който прави вписванията на дружествата на Румен Гайтански

Иван Георгиев до 2016 г. е бил съдия в Софийския районен съд и говорител на Съюза на съдиите
Иван Георгиев до 2016 г. е бил съдия в Софийския районен съд и говорител на Съюза на съдиите    ©  Анелия Николова
Иван Георгиев до 2016 г. е бил съдия в Софийския районен съд и говорител на Съюза на съдиите
Иван Георгиев до 2016 г. е бил съдия в Софийския районен съд и говорител на Съюза на съдиите    ©  Анелия Николова

"Роудуей кънстракшън", дружеството което през 2019 г. получи 150 млн. лв. кредит от държавната Българска банка за развитие, за да купи малка местна пътностроителна фирма, има нов номинален собственик. Това е адвокат Иван Емилов Георгиев, който я придобива от Георги Йорданов за 100 лв.

За реална смяна на контрола не може да се говори, доколкото и преди, и след сделката следите около пътностроителния мегадлъжник водят към Румен Гайтански-Вълка. Постъпленията от заема бяха използвани да се купи "Пътстройинженеринг", сравнително малък играч с годишни обороти между 5 и 16 млн. лв. в последните десет години, базиран в кърджалийското село Груево. Предишният му собственик "Био майнинг" е компания, директна собственост на Гайтански, и за своя актив тя получи над 160 млн. лв. приход и отчете 143 млн. лв. печалба.

Технология на сделката

Всъщност това, което е сменило собствеността си, е компанията "Каменни фракции". Тя обаче притежава 99.8% от "Роудуей кънстракшън", което на свой ред притежава почти целия капитал на "Пътстройинженеринг".

Досега цялата структура се водеше собственост на Георги Йорданов, за когото не се знае много. Във фирмените регистри се вижда единствено, че преди това през 2009 г. той регистрира едноличен търговец с предмет на дейност товарен автомобилен транспорт и адрес в София.

Косвените връзки с Гайтански обаче не бяха особено старателно почистени. "Каменни фракции" е регистрирана през 2014 г. на софийския бул. "Цариградско шосе" 48-50, където е централата на "Волф" и където се помещават и други официални фирми на Гайтански. Първоначално неин собственик и управител е тогава 25-годишната Тонка Тенчева, която днес е в борда на "Кристална вода" - друга строителна фирма, свързана с Вълка. През 2019 г. "Каменни фракции" вкарва 18 млн. лв. в капитала на "Роудуей кънстракшън", а след това е прехвърлена заедно с дъщерното си дружество на Йорданов. Това се случва около два месеца преди получения огромен кредит от ББР и сделката за "Пътстройинженеринг".

Юристът-пътищар

При адвокат Иван Емилов Георгиев също лесно се откриват връзки с Гайтански. Той от години обслужва всички вписвания по неговите фирми в Търговския регистър. През годините се е появявал в бордовете на негови компании, като например "Аква вива". Той е и в управата на футболния клуб "Арда", който се счита за контролиран и издържан от Гайтански.

Самият Георгиев е бил съдия, като започва 2010 г. във Видинския окръжен съд, а по-късно се прехвърля в Софийския районен съд. Бил е и член на управителния съвет и говорител на съсловния Съюз на съдиите в България. С адвокатска дейност се захваща от 2016 г., като освен това е и асистент в УНСС.

Георгиев е вписан като управител на "Каменни фракции" и изпълнителен директор на "Роудуей кънстракшън". За "Пътстройинженеринг" има свикано общо събрание за 5 май, на което според дневния ред ще се сменя състава на борда. Иван Георгиев се е декларирал и като действителен собственик на компаниите.

100 лв. за 150 млн. лв. дълг

Сделката за 100 лв. дава в ръцете на новия собственик компания със 174 млн. лв. активи към края на 2019 г. поне на хартия. Те представляват основно 165 млн. лв. акции и дялове, на колкото е оценено "Пътстройинженеринг", и близо 9 млн. лв. кеш. Насреща стоят въпросните близо 150 млн. лв. дълг към ББР и 14.6 млн. лв. капитал. За годината компанията генерира и 3.5 млн. лв. загуба, предизвикана основно от финансовите разходи по обслужване на кредита. За известно време то няма проблем да обслужва дълга си с наличния кеш, но след изчерпването му не е ясно какво ще се случи.

Големият проблем в този баланс е реалната стойност на "Пътстройинженеринг", която с нейните 14.6 млн. лв. приходи и 222 хил. лв. печалба за 2019 г. не е ясно как може да генерира достатъчен паричен поток за изплащане на дълга. А "Роудуей кънстракшън" не разполага с други активи и дейност. Така една преоценка към по-близка до реалността стойност би декапитализирала напълно дружество.

Реално чрез баснословно скъпата покупка на "Пътстройинженеринг" парите от ББР вече са преминали в ръцете на Румен Гайтански и банката трудно би могла да си ги получи обратно. Обезпечение по кредита й са залози на "Роудуей кънстракшън" и "Пътстройинженеринг", които обаче никога не биха могли да се реализират за 150 млн. лв.

Още от Капитал