"Аджибадем Сити клиник" купува сръбска болнична верига

Обект на сделката са клиника и пет медицински центъра под бранда Bel Medic в Белград

Най-големият и единствен чуждестранен инвеститор в лечебни заведения в България - групата "Аджибадем Сити клиник", придобива 70% от дяловете на Bel Medic Group - Белград, съобщиха от купувача. Цената на сделката не е ясна, но в нея са включени болница и пет медицински центъра в сръбската столица. Така Сърбия става четвъртата държава след България, Македония и Холандия, в която турската верига Acibadem стъпва. Сделката се извършва от дружеството, в което акционери са и българските основатели на "Сити клиник" и с което групата оперира в ЕС. Новата болнична група ще работи с името Acibadem Bel Medic. След приключването й под бранда на Acibadem ще работят 22 болници в пет държави с 4200 легла, като най-много на брой те си остават в Турция, следвана от България с три клиники.

"Сърбия е следващата стъпка от планираната ни от известно време експанзия на Балканите и в Европа. Става въпрос за държава с много голям потенциал да развива частно здравеопазване, тъй като то е много ограничено - държавната здравна каса там работи с много ограничени пътеки и основно с държавното здравеопазване", коментира Ангел Ангелов, изпълнителен директор на българската "Аджибадем Сити клиник".

Новата инвестиция

Групата Bel Medic е основана през 1995 г. от д-р Ясмина Кнежевич и Милан Кнежевич и притежава болница и пет медицински центъра в Белград. Веригата разполага с пет частни центъра в Белград, единият от които е дежурен денонощно. Тя предлага амбулаторни прегледи за възрастни и деца, лаборатория, диагностика, хирургия за деца и възрасни, стоматология, терапевтични блокове, болнично лечение, посещения у дома и осигуряване на медицинска помощ при провеждане на събития. От ценоразписа е видно, че прегледите при хабилитирани лекари са на равностойност 8000 сръбски динара (около 136 лв.).

Според сайта й в болницата си Bel Mediс има модерна операционна зала, родилно отделение, реанимация и удобни апартаменти за настаняване на пациентите. В самата болница се предлагат всякакъв вид операции - сърдечно-съдови, неврохирургични, урологични, очни, енодкринологични и пластична хирургия. На сайта не е упоменато с колко легла разполага болницата, но пък е посочено, че предлага еднодневни хирургични процедури, гастроскопия, бронхоскопия, кръвопреливане, химиотерапия и др.

По традиция, както и в България, Acibadem оставя миноритарен дял на основателите на веригата здравни заведения.

"Бел медик" не е голяма като размер, но за сметка на това е водещата като бранд и като име, което напълно съвпада с нашата визия. В нея работят около 500 медици, болницата разполага с около 60 легла и е в топ 3 на болниците в Белград и годишно в нея се лекуват около 3000 пациенти. За нас беше важно да си партнираме с водеща болнична група, която работи със стандартите, които и ние прилагаме, и затова избрахме тях", казва Ангел Ангелов. Той допълва, че преимущество на сръбската верига е, че работи с всички реномирани застрахователни компании и тяхната цел е да запазят и разширят бизнеса и дългосрочно веригата да се превърне в лидер на сръбския пазар, както е "Аджибадем Сити клиник" в България.

Групата в България

През миналата година само трите болници на групата "Аджибадем Сити клиник" в София имат общи приходи от здравната каса 101.2 млн. лв., като 57.3 млн. от тях се падат на "Токуда", а останалите две - сърдечно-съдовият и онкологичният център, са получили 43.9 млн. Така "Токуда" се класира на второ място по приходи от НЗОК от близо 100 болници в София след "Пирогов", а по общо получени средства от НЗОК групата е безапелационно първа. Отделно от това в данните от касата влизат средствата за извънболнична помощ и частните доплащания на пациентите в клиниките, т.е. приходите са по-високи.

Ангел Ангелов отбелязва, че както и за целия здравен сектор, миналата година е била изключително тежка за болничния бизнес. "През отделните месеци спадът в посещаемостта на лечебните ни заведения заради ковид пандемията беше 20-30%. Като отговорна към пациентите си група ние трансформирахме максимално възможните легла във всички болници за лечение на коронавирус пациенти и само до края на миналата година сме лекували над 1000 души с доста добра успеваемост и резултати. Постарахме се да не "затваряме" нито една друга специалност и заедно с корона пациентите имаме ръст в края на годината от 20% на пациентите, преминали през нашите клиники и медицински центрове - през 2021 г. те са половин милион души", казва Ангелов. Той отбелязва, че въпреки това във финансов аспект групата отбелязва лек спад на приходите, които годишно са били над 100 млн. евро.

Ангелов отбелязва като изключителен успех това, че и най-голямата от болниците в групата - "Токуда", вече беше призната за университетска болница, което дава възможност за придобиване на научни степени, обучение на студенти и специализанти. "Търсенето на възможност за специализации при нас от младите лекари е 10 пъти по-голямо от досегашните ни възможности, радвам се, че те искат да свържат бъдещето си с нас, и смятат, че комбинацията от специалисти, техника, среда и стандарти е най-добрата", казва Ангелов.