Новият брой:
Служебната президентска република

Възможностите на енергийно ефективното интелигентно осветление са огромни

Гергана Джагарова, мениджър "Бизнес развитие" в "Сигнифай Интернешънъл Б.В." – клон България, за цифровата трансформация и силата на иновациите

Възможностите на енергийно ефективното интелигентно осветление са огромни
Възможностите на енергийно ефективното интелигентно осветление са огромни
   ©  Димитър Калиновски
   ©  Димитър Калиновски
Signify-Philips Lighting е световният лидер в професионалното и потребителското осветление, както и в свързаното осветление за "Интернет на нещата". Предлаганите от компанията енергийно ефективни осветителни продукти, системи и услуги позволяват на клиентите да се насладят на превъзходно качество на светлината и правят живота на хората по-безопасен и по-комфортен, фирмите - по-продуктивни, а градовете - по-приятни за живеене.

Благодарение на продажбите си в размер на 6.5 млрд. евро през 2020 г., около 38 000 служители и присъствие в над 70 държави Signify разкрива изключителния потенциал на светлината за по-светъл живот и по-добър свят.

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Signify-Philips Lighting е световният лидер в професионалното и потребителското осветление, както и в свързаното осветление за "Интернет на нещата". Предлаганите от компанията енергийно ефективни осветителни продукти, системи и услуги позволяват на клиентите да се насладят на превъзходно качество на светлината и правят живота на хората по-безопасен и по-комфортен, фирмите - по-продуктивни, а градовете - по-приятни за живеене.

Благодарение на продажбите си в размер на 6.5 млрд. евро през 2020 г., около 38 000 служители и присъствие в над 70 държави Signify разкрива изключителния потенциал на светлината за по-светъл живот и по-добър свят.

Signify-Philips Lighting създава значителни открития в сферата на осветлението повече от 125 години. Как фирмените иновации допринасят за един по-безопасен, по-интелигентен и по-устойчив свят?

В Signify сме поели дългосрочен ангажимент да увеличим енергийната ефективност на своите продукти и да намалим потреблението на енергия в производствените ни съоръжения. През септември 2020 г. станахме първата осветителна компания, постигнала въглеродна неутралност, преминахме към използване изцяло на енергия, произведена от възобновяеми източници, много по-рано от планираното и стремежите, описани в Парижкото споразумение. Нещо повече - нашата политика за опаковки изисква използване на 80% рециклирана хартия. Поставили сме си за цел елиминиране 100% на цялата пластмаса от опаковките ни до края на 2021 г. Благодарение на своята цифрова LED технология Signify предлага светлина, която е до 80% по-енергийно ефективна в сравнение с конвенционалните технологии. Над 80% от приходите ни произтичат от устойчиви продукти, системи и услуги.

Signify е водеща компания в разширяването на отрасъла на осветителните системи както на професионалния, така и на потребителския пазар. Как според вас ще се развие този сектор в бъдеще?

- Пандемията доказа, че се нуждаем от глобални действия за подобряване на благосъстоянието на обществото и постигане на устойчиво развитие. През 2021 и следващите години ще се радваме на повече свързани технологии, работещи за постигането на точно тези цели. Технологии ще срещаме на места за развлечения, хотели и ресторанти, където безконтактното удостоверяване ще подобри сигурността на хората. Ще ги срещнем и в подовите настилки на производствени помещения, където подобрените услуги за позициониране на закрито ще улеснят работата и ще намалят инцидентите. Ще ги срещнем в селското стопанство, където почвените и атмосферните сензори ще направят употребата на пестициди и торове по-целенасочена, ефективна и щадяща ресурсите. Ще видим и как компютърните ботове заместват все повече и повече човешки дейности.

Бъдещето ще бъде различно от това, което сме си пожелали в навечерието на 2020 г. В него ще сме по-запознати с потенциала на технологиите на "Интернет на нещата", които ще ни помогнат да се справим с тези предизвикателства и да променим нещата към по-добро.

Какви според вас трябва да са приоритетите на обществото, свързани със сферата, в която оперирате, за да се подпомогне създаването на зелени, интелигентни и енергийно ефективни държави от ЕС?

- Пандемията от COVID-19 нанася тежки удари върху здравето, благосъстоянието и икономиката на целия свят. В същото време смятаме, че зелените интелигентни технологии и големите възможности, които цифровизацията предлага, са причина днес да разработим ясна, устойчива стратегия както за нашата страна, така и за страните от ЕС.

През 2006 г. осветлението на основата на конвенционални аналогови технологии (флуоресцентни лампи, натриеви лампи, лампи с нажежаема жичка) е било 19% от глобалното потребление на електроенергия. През 2018 г. това е намаляло до 13% поради преминаването към LED цифрово осветление. Смята се, че до 2030 г., поради процеса на "LED-инфикация" и използването на технологията "Интернет на нещата", делът на осветлението ще падне до 8%. В същото време броят на светлинните точки ще се увеличи с около 35%. Ние сме едва в началото на този бъдещ преход, който има огромен потенциал за икономиката, околната среда и подобряването на качеството на живот въз основа на допълнителните възможности, които нашите решения предоставят:

  • използването на свързана инфраструктура от осветителни стълбове, интегрирация на различни сензори, камери, зареждащи станции за електрически превозни средства, обединени в една платформа и на разположение на публичните органи и населението;
  • увеличаване производство на храни, постигнато със специални осветителни тела (градинарство и осветление за животни);
  • дезинфекция на въздух и повърхности чрез UV-C технология;
  • разкриваме изключителния потенциал на светлината, чрез модерни светлинни решения, които да вдъхновяват, създават запомнящи се изживявания, създават красота, привличат тълпи, изграждат марки и постигат резултати.

Как успявате да развиете своята дейност в ерата на цифровата революция?

- Пандемията COVID-19 се оказа истинско изпитание за технологиите, тъй като компаниите трябва бързо да адаптират служителите си към дистанционна работа. Това е нов начин на действие. Затова ние се запознаваме с пазара, вслушваме се, чуваме какво правят другите хора, структурираме наученото и след това преценяваме кое може да ни е от полза и работим върху него. По този начин непрекъснато следим какво се случва на пазарите и какво търсят клиентите. Signify заема челна позиция в цифровизирането на светлината.

През 2020 г. отбелязахме значителни постижения по отношение на иновациите: светодиодно осветление за градинарството за устойчиво производство на храни в закрити ферми и уникални осветителни тела за дезинфекция с ултравиолетова светлина с къси вълни (UV-C). Разширихме портфолиото си от многобройни търговски марки за интелигентно свързано осветление с продукти като Philips Hue, които продължават да консолидират позицията на лидера на пазара. Както и с по-достъпния WiZ, който се развива невероятно бързо. Въведохме иновацията за осветление NatureConnect, изградена върху доказани принципи на биофилен дизайн, за да ни свърже с външния свят. Тя имитира естествените модели на дневна светлина на закрито, за да създаде комфортна и привлекателна среда за работа, допринасяйки за доброто здраве и благополучие на служителите. Пуснахме нови соларни улични осветителни тела, нови осветителни тела с 3D печат, съобразени с кръговата икономика и много други. Бяхме доста активни по време на пандемията.

Какво означава "интелигентно осветление" и как то помага на клиентите да подобрят ефективността, безопасността и да оптимизират дейностите? И в тази връзка кои са най-важните бизнес приложения на вашата платформа за "Интернет на нещата" на Interact?

- Когато говорим за "интелигентно осветление", ние говорим за свързаност на осветителните тела. През годините Signify затвърди позицията си на лидер в отрасъла на свързаното осветление, като направи следващата крачка, създаде надеждната и мащабируема cloud-базирана платформа за "Интернет на нещата". Платформата Interact е разработена, за да може да покрие нуждите на управление за улично, парково, архитектурно, спортно, офисно, търговско и индустриално осветление. В разработването на тази платформа "Сигнифай" не е сама и работи в партньорство с Vodafone, CISCO, SAP и други международни компании, благодарение на което може да ви предложи едно цялостно решение. Платформата е създадена да обработва данни, събрани от нарастващия брой свързани светлинни точки, сензорни устройства и системи. Преходът към интелигентно осветление настъпва бързо. Потенциалните икономии за клиентите въз основа на общите разходи са значителни. Interact City например осигурява стабилна инфраструктура за подобряване на градските услуги и дава възможност за отдалечен достъп, наблюдение и управление на уличните и парковите осветителни тела. Interact City може да се интегрира в други градски системи за управление или да се използва като платформа за интеграция. Това позволява да се оптимизира работата на осветителните тела, както и за оптимизация консумацията на електроенергия чрез управление на осветеността през нощта в зависимост от натовареността на региона. Платформата Interact дава възможност и за мобилно приложение за хората от техническата поддръжка. Отвореният приложно-програмен интерфейс на платформата обединява в себе си информацията, която постъпва от осветителните тела и/или поддръжката и заложените технически параметри. Платформата позволява съхранение, управление и анализ на тези данни. Анализът може да бъде извършван в реално време, за минали периоди, както и да предсказва тенденции.

През последната година всички усетихме още по-силно как интернет връзката и висококачественият интернет са много важни за бизнеса затова бих искала да добавя още един факт, който дава възможност да предлагаме не просто продукти, а цялостни решения. Signify винаги се опитва да мисли няколко хода напред. Доказателство за това е, че през 2018 г. се превърна в първата световна компания за осветление, която внедри LiFi функционалност в обикновени осветителни тела. Нашата революционна технология осигурява двупосочна безжична бърза и стабилна широколентова връзка чрез светлинни вълни. Тя е идеална за помещения, където не може да се използва Wi-Fi - там, където има лоша безжична връзка или изобщо няма такава.

Кои са целите, върху които ще се съсредоточите през 2021 и през следващите няколко години?

- Основният преоритет на Signify ще е да помогнем на България, както и на останалите държави от Европейския съюз, където е представена компанията, да осигурят по-зелено, по-интелигентно и проспериращо бъдеще както за настоящите, така и за следващите поколения чрез нашата програма Green Switch, която е свързана с Европейския зелен пакт. Компанията направи вътрешно проучване, обхващащо 11 страни от Централна и Източна Европа (България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения) с над 100 милиона жители и 1.1 милиона квадратни километра обща площ. Що се отнася до уличното осветление, ние сме изчислили общия брой на осветителните тела на място във всяка една от страните и според тези данни от 600 хиляди осветителни тела в България само около 25% вече са обновени с LED технология. Това оставя място за големи икономии на електроенергия. Ако се заменят всички конвенционални осветителни тела с LED, ще намалим годишното на потребление на електроенергия с 222 GWh, което ще доведе до намаляване на енергийните разходи с 19.2 милиона евро и на въглеродния отпечатък с 113,950 тона CO2. Подобни изчисления на базата на специфични за всяка сфера критерии сме направили и за сградите от системата на здравеопазването и образователната система, описани по подробно в кратък доклад, който сме предоставили до общественото внимание.
В тази възка една от целите ни е осъществяването на повече проекти в уличното осветление, които съчетават в себе си високо енергоефективни осветителни тела, произведени по европейските норми, и надеждни системи за управление, давайки възможност на своите потребители да следят и оптимизират консумацията на електроенергия, да намалят разходите си за поддръжка, да управляват пътникопотока и др. Вече имаме добри примери с доказани резултати в знакови за България градове. Друга важна цел за нас е да се осъзнае необходимостта от подмяната на старото конвенционално осветление с LED технология, следвайки европейските норми и правила в училищата и детските градини. Да получим възможността да направим пилотен проект, с който да покажем какви са необходимите условия на осветление в такава среда, за да останат децата ни здрави. След това ще се радваме да имаме възможност да разширим тази идея и за болниците, помагайки на пациентите да се възстановят по-бързо. Друга насока е осигуряването на цялостно решение за осветление чрез бърза инсталация и настройка за спортни зали и стадиони в България. Signify променя правилата на "традиционната игра", като въвежда динамична осветителна системи с уеб-базиран интерфейс, чрез който всички светлинни операции могат да бъдат наблюдавани, управлявани и контролирани едновременно. Тази система, в комбинация с надеждни осетителни тела от ново поколение, дава възможност за едно по-ефективно и гъвкаво използване на съоръженията, както и възможност ползвателите им да са по- конкуретоспособни и атрактивни. Следващ приоритет, но не и по важност, е повишаване безопасността на движение на пътуващите в тунелите чрез съвременно светодиодно тунелно осветление, управлявано от ефективна система, която лесно се интегрира в СКАДА системите за управление на тунелите. Решение, отговарящо на всички европейски норми и стандарти, които облекчават работата, намаляват разходите и гарантират дълъг експлоатационен живот.

Освен това Signify може да осигури безопасна и комфортна среда за своите служители благодарение на осветителните ни тела за дезинфекция на горните пластове на въздуха с ултравиолетова светлина с къси вълни (UV-C). Употребявана широко от учени в продължение на повече от 40 години, UV-C е известен дезинфектант за въздух, вода и повърхности. Всички тествани до момента бактерии и вируси (извесни досега, включително различните коронавируси) реагират на облъчване с UV-C. Signify е начело на UV технологията от много години насам и е с доказан опит в разработването на иновативни UV-C продукти и приложения. При лабораторни тестове източниците на UV-C светлина на Signify неутрализират вируса SARS-CoV-2 от въздуха за по-малко от 10 минути.

От гледна точка на компанията ви какви промени са необходими за средата, в която живеем днес, за едно чисто бъдеще?

- Потреблението на електроенергия нараства бързо от няколко години насам в съответствие с намаляващите природни ресурси. Това трябва да се промени. За да се възползват максимално от тези ресурси, повече компании трябва да преминат към подхода за кръговата икономика. Кръговата икономика използва ресурсите по-ефективно, като създава, вместо да пилее, използва, вместо да притежава, и използва повторно, вместо да изхвърля. Signify има известен опит в това. А продуктите ни отразяват нашата стратегия за устойчивост. Когато свързваме кръговата икономика с осветлението, проектираме продуктите по напълно устойчив начин. Когато осветителният продукт достигне края на експлоатационния си срок, той може да бъде надграден и използван повторно, или материалите и частите да бъдат върнати за преработване или рециклиране. Ако ние, развиващи индустрията, успеем да разберем и приложим тези принципи, всички ще се радваме на по-светъл живот в един по-добър свят.